Blog > Komentarze do wpisu
Babka waniliowa

Do Wielkanocy pozosta jeszcze okr庵造 miesi帷, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby ju teraz pomy郵e o 鈍i徠ecznych wypiekach. Propozycji na wielkanocne s這dko軼i jest ca貫 mn鏀two. Od mazurk闚 przez torciki i ciasta z kremem a po babki. To w豉郾ie na tym ostatnim rodzaju ciasta chcia豉bym si skupi. Dzisiejsza propozycja jest prosta w przygotowaniu i nie przysporzy trudno軼i nawet pocz徠kuj帷ej kucharce. Babka jest zwarta, wilgotna, niezwykle pyszna i pachn帷a. Wzbogacenie jej sk豉dnik闚 odrobin sk鏎ki z cytryny i mandarynki orze德iaj帷o podkre郵a dominuj帷y, waniliowy aromat. Ca這嗆 wie鎍zy polewa z bia貫j czekolady. Babka ma tylko jedn wad. Zbyt szybko si ko鎍zy ;)

Babka waniliowa (鈔edniego rozmiaru forma babkowa z tulej)

  • 5 jajek
  • 220 g cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 250 g margaryny
  • 175 g m彗i pszennej
  • 80 g waniliowego budyniu w proszku (2 torebki)
  • 20 g m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki i szczypta proszku do pieczenia
  • sk鏎ka otarta z po這wy cytryny
  • sk鏎ka otarta z jednej mandarynki
  • 5 造瞠czek mleka
  • 100 g bia貫j czekolady

Form do babki dok豉dnie nat逝軼i margaryn. Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. Jajka ubi z cukrem na puszyst mas. Doda obydwa rodzaje m彗i, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. W garnuszku roztopi margaryn i wrz帷ym t逝szczem zala wcze郾iej przygotowane sk豉dniki. Doda sk鏎k z cytryny i mandarynki, a nast瘼nie dok豉dnie zmiksowa. Piec przez oko這 godzin. Po wyj璚iu z formy przygotowa polew. W mleku rozpu軼i czekolad i przy pomocy p璠zelka dwukrotnie posmarowa ciasto. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

babka



pi徠ek, 09 marca 2012, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: , *.limes.com.pl
2012/03/09 14:36:44
Wygl康a 郵icznie i tak kusi niewinnie;)
-
2012/03/09 20:29:15
Lubi ciasta z dodatkiem budyniu, ch皻nie j wypr鏏uj :)
-
agattekh
2012/03/13 14:37:08
奸iczna ta babeczka :-)
-
6benek
2012/03/16 11:50:44
Pi瘯nie wyko鎍zona. Gratuluj
Durszlak.pl


Kontakt do mnie