Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto na ciemnym piwie

Nigdy nie dopijam piwa do ko鎍a. Zawsze robi jedynie kilka 造k闚, a reszta trunku pozostaje nietkni皻a i skazana na zmarnowanie. Po ostatniej imprezie postanowi豉m zrobi co z tym nawykiem i zacz窸am szuka pomys逝 na s這dkie spo篡tkowanie pozosta貫go alkoholu. Na jednym z blog闚 znalaz豉m przepis na ciasto na ciemnym piwie i postanowi豉m go wykorzysta. Wypiek z pewno軼i robi wra瞠nie. Jest wilgotny, wyro郾i皻y i puszysty, a spora ilo嗆 kakao oraz ciemne piwo nadaj mu g喚boki smak i niemal czarny kolor. Ciasto doskonale smakuje posypane jedynie cukrem pudrem, a obecno嗆 alkoholu przejawia si w bardzo subtelnym posmaku s這dkawego trunku. Polecam. Oczywi軼ie tylko osobom doros造m.


Ciasto na ciemnym piwie (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)
  • 250 ml ciemnego piwa (ja u篡豉m Fortuny)
  • 250g mas豉 (ja u篡豉m margaryny)
  • 75g kakao
  • 300g cukru
  • 140 ml kwa郾ej 鄉ietany
  • 2 jajka
  • 275g m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki sody
  • cukier puder do opr鏀zenia
W garnku umie軼i piwo i pokrojon margaryn. Podgrza, ale nie gotowa, do momentu rozpuszczenia margaryny. Zdj望 z ognia, doda cukier i przesiane kakao. W osobnym naczyniu wymiesza 鄉ietan z jajkami. Wla do mieszanki piwnej i po陰czy dok豉dnie, a nast瘼nie doda przesian m彗 i sod. Wymiesza. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

na_piwie
Przepis z kuchni irlandzkiej.

毒鏚這

poniedzia貫k, 05 marca 2012, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
yobada
2012/03/05 13:41:33
Ciasto na ciemnym piwie? Intryguj帷y przepis. Koniecznie musz wypr鏏owa!
-
Go嗆: Samantha, *.as13285.net
2012/03/05 14:04:37
Ciasto naprawd pyszne, ju je robi豉m, typowe irlandzkie, pozdrawiam :)
Durszlak.pl


Kontakt do mnie