Blog > Komentarze do wpisu
Murzy雟kie cycki

Ilekro s造sz nazw tego ciasta, zawsze czuj si odrobin za瞠nowana. Okr庵貫 biszkopty ozdobione rodzynkami wywo逝j bowiem najprostsze skojarzenie z kobiecym biustem. Mimo dosy prymitywnej nazwy, por闚nanie kobiecych piersi do biszkopt闚 i rodzynek* mo積a uzna za apetyczne pochlebstwo. 疾nuj帷a na tym tle jest jednak wulgaryzacja owego komplementu, kt鏎a czyni go marnym popisem niezbyt rozwini皻ej kreatywno軼i j瞛ykowej tw鏎cy.

O ile nazwie ciasta mo積a sporo zarzuci, tak jego walory smakowe nie pozwalaj na jak彗olwiek krytyk. Fantastyczna masa z owocami przyjemnie orze德ia, a makowo-kokosowy biszkopt podnosi atrakcyjno嗆 wizualn i smakow wypieku. Dodatek biszkopt闚 nas帷zonych alkoholem oraz polewa kakaowa wie鎍z ca這嗆. To wystawne ciasto doskonale sprawdzi si na wszelkiego rodzaju uroczysto軼iach. Polecam.

Murzy雟kie cycki (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka wi鏎ek kokosowych
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Po wmieszaniu m彗i i proszku do pieczenia wmiesza przy pomocy 造磬i mak i wi鏎ki kokosowe, zachowuj帷 tak sam ostro積o嗆. Podczas mieszania powinny powstawa p璚herzyki powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem

  • 2 szklanki mleka
  • 2 造磬a m彗i pszennej
  • 4 造磬i m彗i krupczatki
  • 4 造磬i cukru
  • 1 torebka budyniu o smaku waniliowym
  • 250 g margaryny
  • 1 puszka brzoskwi w syropie

Po這w mleka zagotowa, a w drugiej po這wie wymiesza m彗i, cukier i budy. Mieszank doda do gotuj帷ego mleka i dobrze wymiesza, a do powstania bardzo g瘰tego kremu. Ca這嗆 odstawi do wystudzenia. Do zimnej masy doda margaryn i zmiksowa. Doda os帷zone z syropu i pokrojone w kostk brzoskwinie. Wymiesza. Biszkopt nas帷zy 1/4 syropu i wy這篡 krem.

Biszkopty

  • 1 paczka okr庵造ch biszkopt闚
  • syrop pozosta造 po brzoskwiniach
  • alkohol do smaku

Do syropu doda alkohol w ilo軼i wedle uznania ;)Biszkopty macza kr鏒ko w roztworze i uk豉da na kremie.

Polewa kakaowa

  • 5 造瞠k mleka
  • 2 造瞠czki cukru
  • 3 czubate 造磬i kakao

Kakao i cukier rozprowadzi w ciep造m mleku, do uzyskania jednolitego p造nu. Przy pomocy p璠zelka posmarowa ka盥y z biszkopt闚. Ca這嗆 sch這dzi. Smacznego :)

biszkopty

* Rodzynki mi w tym cie軼ie nie pasuj, wi璚 najzwyczajniej w 鈍iecie je pomin窸am. Nazw deseru zachowa豉m jednak oryginaln, poniewa ca陰 reszt ciasta przygotowa豉m wed逝g zwyczajowej receptury.


鈔oda, 07 marca 2012, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2012/03/07 14:58:46
Jedno z moich ulubionych ciast! Najlepsze takie sch這dzone, z lod闚ki...mmm!
-
Go嗆: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/07 15:20:36
Bardzo apetyczne ciasto, mimo nieco wulgarnej nazwy:)
-
gukinga
2012/03/08 19:31:38
nie gustuj w damskich biustach, ale takie cycki mog je嗆 nawet codziennie:)
-
agattekh
2012/03/13 14:38:54
Kop lat nie robi豉m tego ciasta, wog鏊e o nim zapomnia豉m :-( a jest na prawd pyszne, polecam :-)
-
asialc1
2012/03/20 10:06:49
O rany! Super! Moja ciocia kiedy takie robi豉 i bardzo mi smakowa這, a nie mia豉m przepisu. Cudne :-)
-
Go嗆: Dzikowiec, *.piaseczno.vectranet.pl
2012/03/22 14:38:13
Uwielbiam to ciasto! Ostatnio je jad豉m chyba z 10 lat temu, ale do dzi pami皻am ten niesamowity smak. Dzi瘯i za przypomnienie o jego istnieniu, przepis zapisuj i wykorzystam przy najbli窺zej okazji :) Pozdrawiam
Durszlak.pl


Kontakt do mnie