Blog > Komentarze do wpisu
Cytrynowa dro盥鄴wka sypana

Czy ciasto dro盥穎we musi by pracoch這nne? Oczywi軼ie, 瞠 nie. Potwierdza to dzisiejszy przepis. To prosta receptura na puszyst, delikatn dro盥鄴wk, kt鏎a urzeka cytrynowym smakiem i chrupk kruszonk. Nie musicie nic zagniata, brudzi r彗 ciastem i spogl康a sm皻nie w kierunku rosn帷ej g鏎y upapranych naczy. Wystarczy wszystko umie軼i w misce i poczeka dwie godziny. To wszystko. Naprawd. Wypiek jest mi瘯ki, 鈍ie篡 nawet na drugi dzie, doskona造 jako drugie 郾iadanie. Gor帷o polecam :)

Cytrynowa dro盥鄴wka sypana (keks闚ka o wymiarach 35x11 cm)

  • 50 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/4 szklanki m彗i
  • sk鏎ka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Kruszonka

  • 1 造磬a mas豉/margaryny
  • 3-4 造磬i cukru
  • 3-4 造磬i m彗i

Sk豉dniki na kruszonk zagnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Mleko podgrza (uwa瘸, aby nie by這 zbyt gor帷e). W 鈔edniej wielko軼i misce umie軼i kolejno: pokruszone dro盥瞠, mleko, jajka, cukier i olej. Powy窺ze sk豉dniki zamiesza 造磬 do lekkiego po陰czenia. Na p造nne sk豉dniki przesiewa m彗, r闚nomiernie pokrywaj帷 powierzchni. Po przesianiu m彗i nic ju nie mieszamy, tylko odstawiamy misk na dwie godziny, przykrywszy j wcze郾iej 軼iereczk. Uzyskujemy w ten spos鏏 dwuwarstwow mikstur: po陰czenie p造nnych sk豉dnik闚 i wysypanej na niej suchej m彗i. Po dw鏂h godzinach rozgrza piekarnik do temperatury 180 stopni. Zawarto嗆 miski dok豉dnie wymiesza 造磬 na jednolit mas, doda sok i sk鏎k z cytryny. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia keks闚ki. Posypa kruszonk. Piec oko這 40 minut. Smacznego :)

drozdzowe


pi徠ek, 01 czerwca 2012, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Maggie, *.zen.co.uk
2012/06/01 16:55:58
I takie to proste? Bede musiala wyprobowac!
Durszlak.pl


Kontakt do mnie