Blog > Komentarze do wpisu
Krajanka cytrynowo-migda這wa

Delikatne, kruche ciasto z orze德iaj帷, cytrynowo-migda這w mas. Niepozorne, niskie, ale bardzo wyraziste w smaku. Warstwy wypieku 軼i郵e do siebie przylegaj, tote ca這嗆 kroi si doskonale i 鈍ietnie przechowuje. Ciasto podzieli mo積a na prostok徠ne, wygodne do zabrania w podr騜, batoniki. Mo積a te ukroi sobie nieprzyzwoicie wielki kawa貫k i zje嗆 z apetytem do popo逝dniowej herbaty :)

Krajanka cytrynowo-migda這wa (forma o wymiarach 33x20 cm)

Masa:

  • 125 g mielonych migda堯w
  • 150 g cukru
  • skorka z 1 cytryny
  • sok z pol cytryny

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w miseczce i wymiesza. Odstawi na bok.

Ciasto:

  • 250 g maki
  • 75 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Wszystkie sk豉dniki wyrobi do uzyskania jednolitej masy. Zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na 30 minut. 2/3 sch這dzonego ciasta rozwa趾owa i wy這篡 na, wy這穎n papierem do pieczenia, blach. W trakcie wa趾owania ciasto mo瞠 si nieco rwa. Ubytki wystarczy jednak dosztukowa i uklepa. Moje ciasto poharata這 si troch w trakcie wa趾owania, a w efekcie wysz這 r闚niutkie, wi璚 ewentualnymi problemami nie nale篡 si przejmowa :) Na pierwsz warstw ciasta wy這篡 mas cytrynowo-migda這w. Na wierzch po這篡 rozwa趾owan/dosztukowan ;) pozosta陰 cz窷 ciasta. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyci庵ni璚iu z piekarnika, ciasto jest jeszcze mi瘯kie i nie nadaje si do krojenia. W trakcie studzenia t篹eje, nabieraj帷 konsystencji umo磧iwiaj帷ej bezproblemowy podzia. Smacznego :)

krajanka

毒鏚這

pi徠ek, 22 czerwca 2012, loriell

Polecane wpisy

Durszlak.pl


Kontakt do mnie