Blog > Komentarze do wpisu
妃ietanowiec

- Kiedy serniki by造 takie najzwyklejsze. Z rodzynkami lub bez i tyle, a teraz taka r騜norodno嗆… Z brzoskwiniami, na kakaowym kruchym… Ciekawe… - powiedzia豉 Ciocia M., pr鏏uj帷 ciasta.

- A to w cale nie jest sernik – u鄉iechn窸am si zawadiacko.

- Nie? To co to za ciasto?

- 妃ietanowiec. Ale fakt, sernik podrabia znakomicie.

Ciasto kt鏎e dzi proponuj jest bardzo intryguj帷e. Nie jest to sernik, ale w smaku 篡wo go przypomina. Puszysta, wilgotna masa zwiod豉 nawet tak do鈍iadczon gospodyni jak Cioci M. Zalety tego wypieku nie ko鎍z si jednak na jego walorach smakowych. Masa jest bajecznie prosta w przygotowaniu, nie opada i z ca陰 pewno軼i uda si ka盥emu. To 鈍ietny przepis dla os鏏, kt鏎e chc u鈍ietni specjaln okazj wypiekiem r闚nie wykwintnym co sernik, ale znacznie mniej pracoch這nnym, du穎 l瞠jszym dla portfela i ca趾owicie bezstresowym ;)

Ciasto kruche (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 2,5 szklanki m彗i
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 鄴速ek
  • 1 margaryna
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Z podanych powy瞠j sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto i wstawi do zamra瘸rki na 30-40 minut. Po tym czasie odkroi 2/3 ciasta i zetrze na wysmarowan blaszk. Lekko ugnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Przygotowa mas.

Masa

  • 6 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • 3 鄉ietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka brzoskwi pokrojonych na drobne kawa趾i

Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Bia趾a ubi na sztywno ze szklank cukru. Wsypa 2 budynie (bez cukru) i zmiksowa. Stopniowo wlewa po jednej 鄉ietanie i delikatnie miesza 造磬. Tak otrzyman, dosy g瘰t, mas wyla na sch這dzone ciasto. Wy這篡 owoce. Na koniec zetrze pozosta貫 ciasto. Piec oko這 50 minut. Studzi przez kwadrans przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a nast瘼nie wyci庵n望 i wystudzi do ko鎍a w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

smietanowiec

毒鏚這

czwartek, 14 czerwca 2012, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/14 13:14:13
Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam! I zapisuj do zrobienia!
-
karmel-itka
2012/06/14 16:47:52
noo, piek豉m go, i zgadza si - podrabia nie幢e, w og鏊e nie czuc r騜nicy! ale m鎩 by zwyk造. a taki czarno-bia造 b璠zie czeka w kolejce. 鈍ietny pomys ;]
-
martex.82
2012/06/14 17:26:29
te si kiedy da豉m nabra na taki pseudo sernik, pyszny by, niczym nie ust瘼owa prawdziwemu
-
zauberi
2012/06/15 08:27:49
fajne ciasto :) ch皻nie wypr鏏uj
-
Go嗆: JKK, *.skomur.pl
2012/08/11 17:53:33
No ale ja czego nie rozumiem...
Kiedy (w kt鏎ym momencie) i jak d逝go to ciasto piec?
Autorka pisze tylko o uchylonych drzwiczkach i studzeniu...
-
Go嗆: JKK, *.skomur.pl
2012/08/11 18:00:19
Przeczyta豉m jeszcze raz i ju chyba wiem, 瞠 wstawi je do piekarnika po utarciu tej wierzchniej warstwy ciasta. Ciekawa jednak jestem jak d逝go trzeba je piec.
Mam wielka ochot na 鄉ietanowca! :))
-
Go嗆: Ewa, *.dynamic.chello.pl
2013/03/17 02:39:31
Jak 鄉ietan doda?
Durszlak.pl


Kontakt do mnie