Blog > Komentarze do wpisu
Tort cytrynowy

Tak si z這篡這, 瞠 w urodziny M. by豉m chora. Mimo pi瘯nej pogody pani doktor nakaza豉 mi bezwzgl璠nie pozosta w domu, co uniemo磧iwi這 mi wyj軼ie z domu po sk豉dniki, kt鏎e mia豉m zaplanowane. Urodziny bez tortu nie mie軼i造 mi si jednak w g這wie, wi璚 postanowi豉m wyczarowa wypiek z tego co mia豉m pod r瘯. A mia豉m jogurt, krem闚k i galaretk. "To ju co" - pomy郵a豉m i zabra豉m si do pracy. W efekcie powsta orze德iaj帷y, prze這穎ny cytrynow mas deser. ζtwy w przygotowaniu, lekko kwaskowaty i smakowity.

Tort cytrynowy (tortownica o 鈔ednicy 16 cm)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli
  • sok z 獞iartki cytryny zmieszany z 1/2 szklanki wody do nas帷zenia upieczonego biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do formy (nat逝軼i tylko sp鏚) i piec przez oko這 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki.

Masa cytrynowa

  • 300 g jogurtu limonkowego
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretk rozpu軼i w 240 ml gor帷ej wody. Odstawi. Gdy galaretka zacznie t篹e (ale b璠zie jeszcze p造nna), doda do jogurtu i zmiksowa. Wstawi do lod闚ki.

Masa wierzchnia

  • 200 g 鄉ietanki krem闚ki
  • zag瘰tnik do 鄉ietany
  • 5 造瞠czek cukru
  • 50 g bia貫j, pokrojonej drobno czekolady do dekoracji wierzchu
  • 1 造瞠czka kakao do dekoracji

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania doda zag瘰tnik. Od這篡 2 造磬i 鄉ietany do dekoracji i zmiesza z kakao.

Sk豉danie tortu

Na spodnim, nas帷zonym roztworem wody i soku z cytryny, kr捫ku biszkoptu rozsmarowa mas cytrynow (aby by這 wygodniej, na biszkopt mo積a za這篡 obr璚z od tortownicy). Na masie po這篡 wierzchni kr捫ek i mocno docisn望. Wierzch i boki ob這篡 bit 鄉ietan. Wierzch udekorowa rozetkami z ciemnej bitej 鄉ietany. Na 鈔odek wysypa bia陰 czekolad. Sch這dzi. Smacznego :)

tort_cytrynowy



czwartek, 12 lipca 2012, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/07/12 20:04:12
mimo wszystko pi瘯nie Ci wyszed ;)
-
Go嗆: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2012/07/12 21:09:00
Cytrynowy! Musi by smakowity:)
-
Go嗆: Renula, *.dynamic.chello.pl
2012/07/15 23:38:09
Pi瘯nie sie prezentuje!
-
Go嗆: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/18 10:09:29
Rewelacyjny! :-)
-
6benek
2012/08/22 11:05:49
Wygl康 ma rewelacyjny
-
shinawa
2012/08/22 16:28:24
wygl康a bajecznie :)
-
Go嗆: montka, 109.76.176.*
2012/11/26 10:52:40
Hej, wybra豉m Tw鎩 blog do zabawy Liebster Award, szczeg馧y tutaj cukierenka.blogspot.ie/2012/11/piernikowe-latte-i-liebster-award.html mi貫j zabawy
Durszlak.pl


Kontakt do mnie