Blog > Komentarze do wpisu
Kostka kremowa z galaretką

Miękki, wilgotny biszkopt przełożony dżemem i masą budyniową. Pokrojona w kostkę galaretka truskawkowa ożywia bladość kremu i urozmaica smak ciasta. Wypiek prezentuje się bardzo efektownie i jest świetną propozycją jako deser na rodzinną uroczystość. Mimo różnych struktur jego przygotowanie nie jest trudne, ani nadmiernie czasochłonne. Ciasto można również przygotować według własnych upodobań smakowych, wykorzystując ulubiony dżem i galaretkę. Pamiętajcie jednak, że w zależności od smaku jaki wybierzecie, zmieńcie odpowiednio ilość cukru. 

Kostka kremowa z galaretką (forma o wymiarach 33x20 cm)

Galaretka

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wody

Galaretki przyrządzić według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując podaną wyżej proporcję. Przelać do prostokątnej, dużej formy i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretkę pokroić w kostkę i odstawić do lodówki.

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia
  • dżem truskawkowy do posmarowania biszkoptu

Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Sztywną pianę połączyć z żółtkami, używając w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszankę mąk i proszku do pieczenia przesiać przez sito i dodawać do masy jajecznej, sypiąc ostrożnie po ściankach naczynia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroić na pół i lekko nasączyć.

Masa budyniowa

  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 600 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Połowę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać mąki, cukier i budyń. Mieszankę dodać do gotującego mleka i dobrze wymieszać, aż do powstania bardzo gęstego kremu. Całość odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać margarynę oraz aromat i zmiksować.

Składanie ciasta

Nasączony biszkoptowy blat posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżemie rozsmarować połowę masy budyniowej. Na masie ułożyć gęsto kostki galaretki i pokryć je resztą kremu, trochę zostawiając jednak do cienkiego posmarowania wierzchu ciasta. Drugi blat posmarować od spodu cienką warstwą dżemu i położyć na kremie. Docisnąć, a następnie lekko nasączyć. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu budyniowego. Wstawić do lodówki.

ciasto

 



poniedziałek, 14 stycznia 2013, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/16 21:41:32
Wygląda bardzo ładnie :)
Durszlak.pl


Kontakt do mnie