Blog > Komentarze do wpisu
PorzeczKokos

Przepis na to ciasto podpatrzy豉m na blogu Majany. Zaciekawi mnie kokosowy krem, kt鏎y mia przypomina w smaku popularnego batonika. Po przetestowaniu receptury stwierdzam, 瞠 masa rzeczywi軼ie zbli穎na jest do, produkowanej na skal przemys這w, rajskiej pyszno軼i. Krem jest s這dki, kokosowy i doskonale wsp馧gra z kakaowym biszkoptem oraz ciemn polew. Biszkopt wyrasta na bardzo dorodny, nie opada i z powodzeniem mo積a przekroi go na p馧. Jedyn zmian jak wprowadzi豉m (opr鏂z nazwy ;)) by這 dodanie d瞠mu z czarnej porzeczki oraz nas帷zenie blat闚 alkoholem. Dzi瘯i temu wypiek nabra od鈍i皻nego charakteru i zyska dodatkowy, mi這 prze豉muj帷y s這dycz kokosowej masy, kwaskowaty smak. Gor帷o polecam to ciasto i zach璚am do wypr鏏owania go r闚nie w formie tortu.

PorzeczKokos (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • rum do nas帷zenia

Form wy這篡 papierem do pieczenia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Mieszank m彗i, kakao i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie drewnian lub silikonow 造磬. Ciasto przela do formy i piec przez oko這 30 minut. Wystudzony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki.

Masa

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budy 鄉ietankowy lub waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka mas豉
  • d瞠m z czarnej porzeczki

2,5 szklanki mleka zagotowa z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypa wi鏎ki kokosowe i gotowa oko這 20 minut. Do gor帷ej masy doda mas這 i wszystko dok豉dnie wymiesza.
W 0,5 szklanki zimnego mleka rozprowadzi budy. Doda do masy kokosowej i gotuj帷, miesza do zg瘰tnienia. Odstawi do ostygni璚ia.

Polewa

Ja by豉m leniwa i u篡豉m gotowej polewy instant ;) W oryginalnym przepisie propozycja jest taka:

  • 200 g deserowej czekolady
  • 40 g mas豉

Czekolady roztopi w k徙ieli wodnej. Doda mas這 i dok豉dnie wymiesza.

Sk豉danie ciasta

Pierwszy kr捫ek ciasta u這篡 w tortownicy, nas帷zy rumem i posmarowa d瞠mem z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 3/4 masy kokosowej. Przykry drugim kr捫kiem. G鏎ny kr捫ek nas帷zy rumem, posmarowa cienk warstw d瞠mu z czarnej porzeczki i reszt kremu kokosowego. Rozprowadzi polew. Wstawi do lod闚ki, aby smaki si przegryz造.

porzeczkokos

鈔oda, 28 sierpnia 2013, loriell

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: jola8000, *.ae1x302.dhiblang.lubman.net.pl
2013/08/29 11:28:51
Ciasto wygl康a pi瘯nie, biszkopt rzeczywi軼ie 豉dnie wyros :)
Durszlak.pl


Kontakt do mnie