pi徠ek, 30 sierpnia 2013
Ciep貫 lody

Sezon na lody trwa. Co prawda mo瞠 nie do ko鎍a na te ciep貫, ale nic nie szkodzi. S這dycz jest s這dycz i niewa積e w jakiej formie ;) A tak na serio, to 豉kocie, kt鏎e proponuj powsta造 zupe軟ie przez przypadek. W szufladzie ze s這dyczami znalaz豉m otwarte opakowanie z piankami marshmallow. Kto wyjad je do po這wy i bezczelnie porzuci. Stwierdzi豉m, 瞠 uratuj ich godno嗆, a 瞠 akurat mia豉m wafelki do lod闚, postanowi豉m przywo豉 smak dzieci雟twa i uraczy swe podniebienie ciep造mi lodami. Eksperyment wyszed znakomicie. Przy minimum 鈔odk闚 uda這 mi si odtworzy wyj徠kowy smak i powspomina czasy wczesnej m這do軼i :)

Ciep貫 lody (4 porcje)

  • 90 g pianek marshmallow
  • ok. 20-30 g s這dkiej 鄉ietanki
  • sok z cytryny do smaku
  • wafelki do lod闚

Pianki rozpu軼i ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. Doda sok z cytryny w ilo軼i wedle uznania. Wymiesza energicznie do powstania jednolitej masy. Przela do wafelk闚 i wstawi do lod闚ki, aby masa st篹a豉. Po tym czasie mo積a ju je嗆. Pury軼i ;) mog wierzch lod闚 pola czekolad.

鈔oda, 28 sierpnia 2013
PorzeczKokos

Przepis na to ciasto podpatrzy豉m na blogu Majany. Zaciekawi mnie kokosowy krem, kt鏎y mia przypomina w smaku popularnego batonika. Po przetestowaniu receptury stwierdzam, 瞠 masa rzeczywi軼ie zbli穎na jest do, produkowanej na skal przemys這w, rajskiej pyszno軼i. Krem jest s這dki, kokosowy i doskonale wsp馧gra z kakaowym biszkoptem oraz ciemn polew. Biszkopt wyrasta na bardzo dorodny, nie opada i z powodzeniem mo積a przekroi go na p馧. Jedyn zmian jak wprowadzi豉m (opr鏂z nazwy ;)) by這 dodanie d瞠mu z czarnej porzeczki oraz nas帷zenie blat闚 alkoholem. Dzi瘯i temu wypiek nabra od鈍i皻nego charakteru i zyska dodatkowy, mi這 prze豉muj帷y s這dycz kokosowej masy, kwaskowaty smak. Gor帷o polecam to ciasto i zach璚am do wypr鏏owania go r闚nie w formie tortu.

PorzeczKokos (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • rum do nas帷zenia

Form wy這篡 papierem do pieczenia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Mieszank m彗i, kakao i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie drewnian lub silikonow 造磬. Ciasto przela do formy i piec przez oko這 30 minut. Wystudzony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki.

Masa

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budy 鄉ietankowy lub waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka mas豉
  • d瞠m z czarnej porzeczki

2,5 szklanki mleka zagotowa z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypa wi鏎ki kokosowe i gotowa oko這 20 minut. Do gor帷ej masy doda mas這 i wszystko dok豉dnie wymiesza.
W 0,5 szklanki zimnego mleka rozprowadzi budy. Doda do masy kokosowej i gotuj帷, miesza do zg瘰tnienia. Odstawi do ostygni璚ia.

Polewa

Ja by豉m leniwa i u篡豉m gotowej polewy instant ;) W oryginalnym przepisie propozycja jest taka:

  • 200 g deserowej czekolady
  • 40 g mas豉

Czekolady roztopi w k徙ieli wodnej. Doda mas這 i dok豉dnie wymiesza.

Sk豉danie ciasta

Pierwszy kr捫ek ciasta u這篡 w tortownicy, nas帷zy rumem i posmarowa d瞠mem z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 3/4 masy kokosowej. Przykry drugim kr捫kiem. G鏎ny kr捫ek nas帷zy rumem, posmarowa cienk warstw d瞠mu z czarnej porzeczki i reszt kremu kokosowego. Rozprowadzi polew. Wstawi do lod闚ki, aby smaki si przegryz造.

porzeczkokos

sobota, 19 stycznia 2013
Zawijane ciasteczka z mas貫m orzechowym

Wygl康aj jak baranie rogi, a ich wykonanie jest r闚nie proste co przys這wiowy barani r鏬 w豉郾ie. Wystarczy paczka gotowego ciasta kruchego, s這ik mas豉 orzechowego i troch cukru pudru. To 鈍ietna propozycja dla leniuch闚 lub w sytuacji, gdy zaskakuj nas niespodziewani go軼ie. S這dko-s這ne ciasteczka sprawdz si r闚nie doskonale jako sk豉dnik karnawa這wego menu. Osoby, kt鏎e maj wi璚ej czasu mog skorzysta z tego przepisu na ciasto kruche oraz z tego na s這dkie nadzienie. Niezale積ie od sposobu przygotowania - polecam :)

Zawijane ciasteczka z mas貫m orzechowym (ok. 30 sztuk)

  • 1 opakowanie s這dkiego ciasta kruchego
  • mas這 orzechowe
  • cukier puder do posypania gotowych ciastek

Piekarnik rozgrza do temperatury 180 stopni. Ciasto kruche rozwin望 i poci望 na ok. 30 pask闚. Na ka盥y z pask闚 na這篡 mas這 orzechowe i zwin望 w barani r鏬 :) Piec przez oko這 30 minut do uzyskania z這tego koloru. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem.

ciasteczka

poniedzia貫k, 14 stycznia 2013
Kostka kremowa z galaretk

Mi瘯ki, wilgotny biszkopt prze這穎ny d瞠mem i mas budyniow. Pokrojona w kostk galaretka truskawkowa o篡wia blado嗆 kremu i urozmaica smak ciasta. Wypiek prezentuje si bardzo efektownie i jest 鈍ietn propozycj jako deser na rodzinn uroczysto嗆. Mimo r騜nych struktur jego przygotowanie nie jest trudne, ani nadmiernie czasoch這nne. Ciasto mo積a r闚nie przygotowa wed逝g w豉snych upodoba smakowych, wykorzystuj帷 ulubiony d瞠m i galaretk. Pami皻ajcie jednak, 瞠 w zale積o軼i od smaku jaki wybierzecie, zmie鎍ie odpowiednio ilo嗆 cukru.

Kostka kremowa z galaretk (forma o wymiarach 33x20 cm)

Galaretka

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wody

Galaretki przyrz康zi wed逝g instrukcji na opakowaniu, wykorzystuj帷 podan wy瞠j proporcj. Przela do prostok徠nej, du瞠j formy i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia. Gotow galaretk pokroi w kostk i odstawi do lod闚ki.

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1 szklanki cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • woda z sokiem z cytryny do nas帷zenia
  • d瞠m truskawkowy do posmarowania biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroi na p馧 i lekko nas帷zy.

Masa budyniowa

  • 1 budy waniliowy
  • 5 造瞠k cukru
  • 2 造磬i m彗i tortowej
  • 4 造磬i m彗i krupczatki
  • 600 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Po這w mleka zagotowa, a w drugiej wymiesza m彗i, cukier i budy. Mieszank doda do gotuj帷ego mleka i dobrze wymiesza, a do powstania bardzo g瘰tego kremu. Ca這嗆 odstawi do wystudzenia. Do zimnej masy doda margaryn oraz aromat i zmiksowa.

Sk豉danie ciasta

Nas帷zony biszkoptowy blat posmarowa cienk warstw d瞠mu. Na d瞠mie rozsmarowa po這w masy budyniowej. Na masie u這篡 g瘰to kostki galaretki i pokry je reszt kremu, troch zostawiaj帷 jednak do cienkiego posmarowania wierzchu ciasta. Drugi blat posmarowa od spodu cienk warstw d瞠mu i po這篡 na kremie. Docisn望, a nast瘼nie lekko nas帷zy. Wierzch ciasta posmarowa reszt kremu budyniowego. Wstawi do lod闚ki.

ciasto



pi徠ek, 11 stycznia 2013
Szarlotka na biszkopcie

Szarlotka na biszkopcie. W smaku zupe軟ie inna ni ta na kruchym cie軼ie, bo bardziej mi瘯ka, wilgotna i orze德iaj帷a. Bez cynamonu, za to z galaretk morelow. To bardzo smaczna, prosta w wykonaniu wariacja na temat jab貫k.

Szarlotka na biszkopcie (forma o wymiarach 33x20 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. m彗i tortowej
  • 1/2 szkl. m彗i ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroi na p馧.

Masa jab趾owa

  • 2 s這iki jab貫k pra穎nych (1 s這ik=720g)
  • 2 galaretki morelowe
  • cukier do smaku
  • cukier puder do posypania wierzchu

Jab趾a zagotowa, wsypa galaretki i dobrze wymiesza. Dos這dzi wedle uznania. Jeszcze ciep陰 mas wy這篡 na biszkoptowy blat, a nast瘼nie przykry drugim blatem. Wstawi do lod闚ki, aby masa st篹a豉. Przed podaniem wierzch ciasta posypa cukrem pudrem.

Szarlotka na biszkopcie

czwartek, 12 lipca 2012
Tort cytrynowy

Tak si z這篡這, 瞠 w urodziny M. by豉m chora. Mimo pi瘯nej pogody pani doktor nakaza豉 mi bezwzgl璠nie pozosta w domu, co uniemo磧iwi這 mi wyj軼ie z domu po sk豉dniki, kt鏎e mia豉m zaplanowane. Urodziny bez tortu nie mie軼i造 mi si jednak w g這wie, wi璚 postanowi豉m wyczarowa wypiek z tego co mia豉m pod r瘯. A mia豉m jogurt, krem闚k i galaretk. "To ju co" - pomy郵a豉m i zabra豉m si do pracy. W efekcie powsta orze德iaj帷y, prze這穎ny cytrynow mas deser. ζtwy w przygotowaniu, lekko kwaskowaty i smakowity.

Tort cytrynowy (tortownica o 鈔ednicy 16 cm)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli
  • sok z 獞iartki cytryny zmieszany z 1/2 szklanki wody do nas帷zenia upieczonego biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do formy (nat逝軼i tylko sp鏚) i piec przez oko這 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki.

Masa cytrynowa

  • 300 g jogurtu limonkowego
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretk rozpu軼i w 240 ml gor帷ej wody. Odstawi. Gdy galaretka zacznie t篹e (ale b璠zie jeszcze p造nna), doda do jogurtu i zmiksowa. Wstawi do lod闚ki.

Masa wierzchnia

  • 200 g 鄉ietanki krem闚ki
  • zag瘰tnik do 鄉ietany
  • 5 造瞠czek cukru
  • 50 g bia貫j, pokrojonej drobno czekolady do dekoracji wierzchu
  • 1 造瞠czka kakao do dekoracji

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania doda zag瘰tnik. Od這篡 2 造磬i 鄉ietany do dekoracji i zmiesza z kakao.

Sk豉danie tortu

Na spodnim, nas帷zonym roztworem wody i soku z cytryny, kr捫ku biszkoptu rozsmarowa mas cytrynow (aby by這 wygodniej, na biszkopt mo積a za這篡 obr璚z od tortownicy). Na masie po這篡 wierzchni kr捫ek i mocno docisn望. Wierzch i boki ob這篡 bit 鄉ietan. Wierzch udekorowa rozetkami z ciemnej bitej 鄉ietany. Na 鈔odek wysypa bia陰 czekolad. Sch這dzi. Smacznego :)

tort_cytrynowy



pi徠ek, 06 lipca 2012
Kruche ciasto z wi郾iami i bez

Wi郾ie to symbol lata. Uginaj帷e si od ci篹aru owoc闚 drzewo, zach璚a do zerwania gar軼i i zatracenia si w ich orze德iaj帷ym smaku i zapachu. Kusi krwawym sokiem, kt鏎y rozkosznie plami r璚e i brod. Wabi swym cieniem niczym czarnoleska lipa i, jak malinowy chru郾iak, daje intymne schronienie. Drzewo wi郾iowe to prawdziwy skarb. Korzystaj帷 z obfito軼i jego dar闚, upiek豉m kruche ciasto z bez. To rozkoszne po陰czenie kwaskowato軼i owoc闚 i s這dyczy ciasta sprawia, 瞠 po prostu nie mo積a oprze si pokusie si璕ni璚ia po kolejny kawa貫k :)

Kruche ciasto z wi郾iami i bez (forma 36x36 cm)

Ciasto

  • 3 szklanki m彗i krupczatki
  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 5 鄴速ek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆, uformowa prostok徠 i owin望 w foli spo篡wcz. W這篡 do zamra瘸rki na oko這 45 minut. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Rozgrza piekarnik do temperatury 185 stopni. 2/3 ch這dzonego ciasta zetrze na tarce na blach. Lekko ugnie嗆 d這ni i podpiec przez oko這 15-20 minut. Podpieczone ciasto wyci庵n望 z piekarnika i odstawi. B璠zie potrzebne za chwil ;)

Nadzienie

  • 2 l umytych, wydrylowanych wi郾i
  • szklanka cukru
  • 5 bia貫k
  • 1 opakowanie kisielu wi郾iowego
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli i cukrem na sztywn pian. Doda sypki kisiel i zmiksowa. Na podpieczone ciasto wy這篡 wi郾ie, na nie po這篡 pian. Na wierzch zetrze pozosta陰 cz窷 ciasta. Delikatnie uklepa i piec w 180 stopniach przez oko這 25-30 minut, do wyra幡ego zez這cenia wierzchu. Odstawi do wystudzenia i zajada :)

kruche_wisnie

毒鏚這 (z modyfikacjami): Ciasto malinowe z bez, Poradnik Domowy, nr 7, 2012.

pi徠ek, 29 czerwca 2012
Ciasto dro盥穎we z truskawkami

Sezon na truskawki powoli dobiega ko鎍a. Je郵i te owoce przejad造 si Wam ju na surowo, warto spr鏏owa ich w po陰czeniu z ciastem. Jako, i mia豉m niesamowit ch耩 na ciasto dro盥穎we, postanowi豉m po陰czy ow zachciank z truskawkowym akcentem. Przygotowa豉m pachn帷y wypiek wed逝g sprawdzonego, prostego przepisu na dro盥鄴wk sypan. Gor帷o polecam :)

Dro盥鄴wka z truskawkami (blacha o wymiarach 33x20 cm)

  • 75 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 1/8 szklanki m彗i
  • ok. 1/2 kg truskawek

Kruszonka

  • 2 造磬a mas豉/margaryny
  • 6-8 造瞠k cukru
  • 6-8 造瞠k m彗i

Truskawki przebra, umy i usun望 szypu趾i. Odstawi na sitko. Sk豉dniki na kruszonk zagnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Mleko podgrza (uwa瘸, aby nie by這 zbyt gor帷e). W misce umie軼i kolejno: pokruszone dro盥瞠, mleko, jajka, cukier i olej. Powy窺ze sk豉dniki zamiesza 造磬 do lekkiego po陰czenia. Na p造nne sk豉dniki przesia m彗, r闚nomiernie pokrywaj帷 powierzchni. Po przesianiu m彗i nic ju nie mieszamy, tylko odstawiamy misk na dwie godziny, przykrywszy j wcze郾iej 軼iereczk. Uzyskujemy w ten spos鏏 dwuwarstwow mikstur: po陰czenie p造nnych sk豉dnik闚 i wysypanej na niej suchej m彗i. Po dw鏂h godzinach rozgrza piekarnik do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroi na po堯wki. Zawarto嗆 miski dok豉dnie wymiesza 造磬 na jednolit mas. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia formy. U這篡 g瘰to truskawki wypuk陰 stron do do逝. Posypa kruszonk. Piec oko這 35 minut. Smacznego :)

drozdzowe_trusk


pi徠ek, 22 czerwca 2012
Krajanka cytrynowo-migda這wa

Delikatne, kruche ciasto z orze德iaj帷, cytrynowo-migda這w mas. Niepozorne, niskie, ale bardzo wyraziste w smaku. Warstwy wypieku 軼i郵e do siebie przylegaj, tote ca這嗆 kroi si doskonale i 鈍ietnie przechowuje. Ciasto podzieli mo積a na prostok徠ne, wygodne do zabrania w podr騜, batoniki. Mo積a te ukroi sobie nieprzyzwoicie wielki kawa貫k i zje嗆 z apetytem do popo逝dniowej herbaty :)

Krajanka cytrynowo-migda這wa (forma o wymiarach 33x20 cm)

Masa:

  • 125 g mielonych migda堯w
  • 150 g cukru
  • skorka z 1 cytryny
  • sok z pol cytryny

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w miseczce i wymiesza. Odstawi na bok.

Ciasto:

  • 250 g maki
  • 75 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Wszystkie sk豉dniki wyrobi do uzyskania jednolitej masy. Zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na 30 minut. 2/3 sch這dzonego ciasta rozwa趾owa i wy這篡 na, wy這穎n papierem do pieczenia, blach. W trakcie wa趾owania ciasto mo瞠 si nieco rwa. Ubytki wystarczy jednak dosztukowa i uklepa. Moje ciasto poharata這 si troch w trakcie wa趾owania, a w efekcie wysz這 r闚niutkie, wi璚 ewentualnymi problemami nie nale篡 si przejmowa :) Na pierwsz warstw ciasta wy這篡 mas cytrynowo-migda這w. Na wierzch po這篡 rozwa趾owan/dosztukowan ;) pozosta陰 cz窷 ciasta. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyci庵ni璚iu z piekarnika, ciasto jest jeszcze mi瘯kie i nie nadaje si do krojenia. W trakcie studzenia t篹eje, nabieraj帷 konsystencji umo磧iwiaj帷ej bezproblemowy podzia. Smacznego :)

krajanka

毒鏚這

czwartek, 14 czerwca 2012
妃ietanowiec

- Kiedy serniki by造 takie najzwyklejsze. Z rodzynkami lub bez i tyle, a teraz taka r騜norodno嗆… Z brzoskwiniami, na kakaowym kruchym… Ciekawe… - powiedzia豉 Ciocia M., pr鏏uj帷 ciasta.

- A to w cale nie jest sernik – u鄉iechn窸am si zawadiacko.

- Nie? To co to za ciasto?

- 妃ietanowiec. Ale fakt, sernik podrabia znakomicie.

Ciasto kt鏎e dzi proponuj jest bardzo intryguj帷e. Nie jest to sernik, ale w smaku 篡wo go przypomina. Puszysta, wilgotna masa zwiod豉 nawet tak do鈍iadczon gospodyni jak Cioci M. Zalety tego wypieku nie ko鎍z si jednak na jego walorach smakowych. Masa jest bajecznie prosta w przygotowaniu, nie opada i z ca陰 pewno軼i uda si ka盥emu. To 鈍ietny przepis dla os鏏, kt鏎e chc u鈍ietni specjaln okazj wypiekiem r闚nie wykwintnym co sernik, ale znacznie mniej pracoch這nnym, du穎 l瞠jszym dla portfela i ca趾owicie bezstresowym ;)

Ciasto kruche (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 2,5 szklanki m彗i
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 鄴速ek
  • 1 margaryna
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Z podanych powy瞠j sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto i wstawi do zamra瘸rki na 30-40 minut. Po tym czasie odkroi 2/3 ciasta i zetrze na wysmarowan blaszk. Lekko ugnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Przygotowa mas.

Masa

  • 6 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • 3 鄉ietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka brzoskwi pokrojonych na drobne kawa趾i

Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Bia趾a ubi na sztywno ze szklank cukru. Wsypa 2 budynie (bez cukru) i zmiksowa. Stopniowo wlewa po jednej 鄉ietanie i delikatnie miesza 造磬. Tak otrzyman, dosy g瘰t, mas wyla na sch這dzone ciasto. Wy這篡 owoce. Na koniec zetrze pozosta貫 ciasto. Piec oko這 50 minut. Studzi przez kwadrans przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a nast瘼nie wyci庵n望 i wystudzi do ko鎍a w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

smietanowiec

毒鏚這

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl


Kontakt do mnie