sobota, 19 lutego 2011
Batoniki muesli

Puszka mleka skondensowanego straszy豉 mnie od d逝窺zego czasu. Sta豉 w lod闚ce i 造pa豉 na mnie jaskrawo軼i swojej etykiety, ilekro tylko otwiera豉m drzwi ch這dziarki. Omija豉m niewygodne 460 g, od czasu do czasu zerkaj帷 jedynie na sp鏚 opakowania celem okre郵enia daty wa積o軼i produktu. „Mam czas do marca” – powtarza豉m sobie i g堯wkowa豉m jak z mleka skondensowanego stworzy co, co nie b璠zie obrzydliwie s這dkie, mdl帷e i zalepiaj帷e. „A tak w豉軼iwie to po co ja to kupi豉m?” – zachodzi豉m w g這w, pr鏏uj帷 odtworzy tok swoich my郵i. W ko鎍u przypomnia這 mi si, 瞠 jaki czas temu chcia豉m przyrz康zi tartaletki budyniowe. Stwierdzi豉m jednak, i b璠zie to przysmak tak s這dki, 瞠 jego smak nawet mnie doprowadzi do kapitulacji. Puszk od這篡豉m wi璚, czekaj帷 na kulinarn wen i lepsze czasy.

Natchnienie, jak to zwykle z nim bywa, przysz這 nagle. Wychyn窸o zza rogu, pokazuj帷 mi przepis Nigelli na batoniki muesli. Receptura pozwoli豉 na pozbycie si puszki mleka w spos鏏 umiarkowanie s這dki ale za to bardzo po篡wny. Batoniki uda造 si znakomicie, zasycaj帷 mnie w porze drugiego 郾iadania. Polecam je uwadze tych, kt鏎zy lubi podgryza sobie r騜nej ma軼i ziarenka. To bardzo smaczna, kurza rozrywka ;P

Batoniki muesli (oko這 20 sztuk)

  • puszka mleka skondensowanego 460g
  • 680 g mieszanki dowolnych ziaren i orzech闚 (ja u篡豉m p豉tk闚 owsianych, rodzynek, orzech闚 arachidowych, orzech闚 laskowych, pestek dyni i s這necznika)

Piekarnik rozgrza do 130 stopni. Blach o wymiarach 23x33x4 cm wy這篡 papierem do pieczenia. Mleko podgrza w du篡m garnuszku i wsypa ziarna. Dok豉dnie wymiesza. Mas prze這篡 do blachy, wyr闚na i piec przez godzin. Po upieczeniu odstawi na 15 minut do przestudzenia i pokroi, zostawiaj帷 do ca趾owitego wych這dzenia. Smacznego ;)

1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10
 
Durszlak.pl


Kontakt do mnie