鈔oda, 06 czerwca 2012
Oszcz璠ny torcik z d瞠mem

Ciasto piaskowe i d瞠m. Mimo tak skromnego po陰czenia temu wypiekowi niczego nie brakuje. Ten oszcz璠ny w sk豉dnikach rodzaj torcika jest 鈍ietnym rozwi您aniem na leniwe sobotnie popo逝dnie, gdy chce si ju tylko zalec na kanapie z ksi捫k i kawa趾iem niezobowi您uj帷ego ciasta. Polecam. To bardzo prosty i smakowity deser.

Oszcz璠ny torcik z d瞠mem (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

  • 200 g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g m彗i pszennej
  • 100 g m彗i ziemniaczanej
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • d瞠m do prze這瞠nia (smak wed逝g upodoba)
  • cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrza do 180 stopni. Mas這 utrze z cukrem na puch. Nadal ucieraj帷 dodawa po jednym jajku, a nast瘼nie przesian m彗 ziemniaczan, p騧niej pszenn i proszek do pieczenia. Dok豉dnie po陰czy. Ciasto przela do formy i piec do zez這cenia oko這 40-50 minut. Wy陰czy piekarnik i aby unikn望 opadni璚ia ciasta, zostawi je na kilka chwil w piecu. Potem ostro積ie uchyli drzwiczki i studzi nie wysuwaj帷 blachy. Gdy ciasto dojdzie do siebie :) wyci庵n望 do ca趾owitego wystudzenia. Przekroi na p馧, posmarowa obficie d瞠mem, z這篡 i posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

torcik

pi徠ek, 01 czerwca 2012
Cytrynowa dro盥鄴wka sypana

Czy ciasto dro盥穎we musi by pracoch這nne? Oczywi軼ie, 瞠 nie. Potwierdza to dzisiejszy przepis. To prosta receptura na puszyst, delikatn dro盥鄴wk, kt鏎a urzeka cytrynowym smakiem i chrupk kruszonk. Nie musicie nic zagniata, brudzi r彗 ciastem i spogl康a sm皻nie w kierunku rosn帷ej g鏎y upapranych naczy. Wystarczy wszystko umie軼i w misce i poczeka dwie godziny. To wszystko. Naprawd. Wypiek jest mi瘯ki, 鈍ie篡 nawet na drugi dzie, doskona造 jako drugie 郾iadanie. Gor帷o polecam :)

Cytrynowa dro盥鄴wka sypana (keks闚ka o wymiarach 35x11 cm)

  • 50 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/4 szklanki m彗i
  • sk鏎ka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Kruszonka

  • 1 造磬a mas豉/margaryny
  • 3-4 造磬i cukru
  • 3-4 造磬i m彗i

Sk豉dniki na kruszonk zagnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Mleko podgrza (uwa瘸, aby nie by這 zbyt gor帷e). W 鈔edniej wielko軼i misce umie軼i kolejno: pokruszone dro盥瞠, mleko, jajka, cukier i olej. Powy窺ze sk豉dniki zamiesza 造磬 do lekkiego po陰czenia. Na p造nne sk豉dniki przesiewa m彗, r闚nomiernie pokrywaj帷 powierzchni. Po przesianiu m彗i nic ju nie mieszamy, tylko odstawiamy misk na dwie godziny, przykrywszy j wcze郾iej 軼iereczk. Uzyskujemy w ten spos鏏 dwuwarstwow mikstur: po陰czenie p造nnych sk豉dnik闚 i wysypanej na niej suchej m彗i. Po dw鏂h godzinach rozgrza piekarnik do temperatury 180 stopni. Zawarto嗆 miski dok豉dnie wymiesza 造磬 na jednolit mas, doda sok i sk鏎k z cytryny. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia keks闚ki. Posypa kruszonk. Piec oko這 40 minut. Smacznego :)

drozdzowe


鈔oda, 23 maja 2012
Muffiny z wafelkami

Fantastyczne, puszyste muffinki z wafelkowym nadzieniem. Deserowa czekolada okrywaj帷a wafle przyjemnie kontrastuje z delikatn s這dycz ciasta, a kruche kawa趾i mi這 rozp造waj si na j瞛yku. Muffiny s wyro郾i皻e, bardzo puszyste, z lekko chrupi帷 sk鏎k. To zdecydowanie jedne z najlepszych muffinek jakie jad豉m. Polecam i zach璚am do eksperyment闚 z r騜nymi nadzieniami.

Muffiny z wafelkami (ok. 22 sztuk)

  • 1 szklanka ma郵anki
  • 100 ml oleju
  • 270 g m彗i
  • 130 g cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 pokrojone w grub kostk wafelki w czekoladzie (2x50g)
  • 1 du瞠 jajko
  • kilka kropel olejku waniliowego

Piekarnik rozgrza do 200 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki (陰cznie z wafelkami). W mniejszej po陰czy mokre (opr鏂z olejku zapachowego). Mokre sk豉dniki doda do suchych i wymiesza, dodaj帷 olejek zapachowy. Papilotki nape軟i ciastem do 3/4 wysoko軼i. Piec przez oko這 20-25 minut. Smacznego :)

wafelkowe

Inspiracja

poniedzia貫k, 21 maja 2012
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonk

Jest wiosna, a wi璚 musi by rabarbar. Kwa郾y, orze德iaj帷y, przywodz帷y na my郵 smak dzieci雟twa. Postanowi豉m wykorzysta chwil, gdy owa bylina jest dost瘼na na ka盥ym straganie i upiek豉m ciasto. Aby nie by這 zbyt kwa郾o doda豉m troch truskawek. Efekt? Fantastyczny. Puszyste, s這dkie ciasto w kontra軼ie z kwaskowatymi owocami i chrupi帷 kruszonk okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Gor帷o polecam - tym bardziej, 瞠 wypiek jest bardzo prosty w przygotowaniu i ma這 pracoch這nny.

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonk (forma o wym. 33x20 cm)

  • 1 szklanka ma郵anki
  • 1 szklanka cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 6 lasek rabarbaru
  • ok. 1/3 - 1/2 (wed逝g upodoba) szklanki cukru do zasypania rabarbaru
  • 200 g mro穎nych truskawek

Kruszonka

  • 1 造磬a mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 3 - 4 造磬i cukru waniliowego
  • 3 - 4 造磬i m彗i

Rabarbar umy, obra i zasypa cukrem. Odstawi na kilka minut. Rabarbar wraz z cukrem i truskawkami przesma篡 na patelni do zg瘰tnienia i powstania substancji konsystencj przypominaj帷ej marmolad. Dzi瘯i temu zyskamy gwarancj, 瞠 owoce nie puszcz soku podczas pieczenia. Nast瘼nie przygotowa kruszonk. Mas這, m彗 i cukier waniliowy zagnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Piekarnik rozgrza do 170 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki. W mniejszej po陰czy mokre (opr鏂z olejku zapachowego). Mokre sk豉dniki doda do suchych i wymiesza, dodaj帷 olejek zapachowy. Ciasto przela do formy. Na wierzchu roz這篡 r闚nomiernie mas rabarbarowo-truskawkow. Posypa kruszonk. Piec przez oko這 40 - 45 minut, a do zrumienienia wierzchu. Po przestudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

rabarbar


czwartek, 17 maja 2012
Ciasto z jab趾ami i budyniem

Wypiek, kt鏎y dzi proponuj jest bardzo szybki i bajecznie prosty w przygotowaniu. To s這dycz 陰cz帷a w sobie kremow warstw budyniu, wilgotne jab趾a i puszyste ciasto. W sam raz dla pocz徠kuj帷ych cukiernik闚 :) oraz dla tych, kt鏎zy chc upiec co pysznego, zbytnio si przy tym nie trudz帷 ;)

Ciasto z jab趾ami i budyniem (forma o wymiarach 33x20 cm)

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 budynie 鄉ietankowe lub waniliowe
  • 3/4 litra mleka
  • ok. 3-5 jab貫k

Ugotowa budynie w 3/4 litra mleka. Jab趾a obra, wydr捫y gniazda nasienne, pokroi w plastry.
Margaryn utrze z cukrem, nast瘼nie dodawa po jednym jajku, dodaj帷 cz窷 m彗i i proszek do pieczenia. Dobrze po陰czy. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Jedn cz窷 wy這篡 na blach. Pokrojone jab趾a wy這篡 na ciasto. Na jab趾a po這篡 gor帷y budy, a nast瘼nie drug cz窷 ciasta. Piec oko這 godzin w 170蚓.

ciasto z jab趾ami i budyniem

毒鏚這

pi徠ek, 11 maja 2012
Babeczki pomara鎍zowe

Puszyste, pomara鎍zowe babeczki, kt鏎e rozp造waj si w ustach. Bez zb璠nych krem闚, lukru i innych dodatk闚, przez co mniej tucz帷e. Nie brudz r彗, nie wymagaj specjalnych warunk闚 przechowywania czy transportu, dlatego doskonale sprawdz si jako s這dki sk豉dnik piknikowego kosza. Z ca陰 pewno軼i posmakuj zar闚no doros造m jak i dzieciom. Gor帷o polecam – zw豉szcza do jedzenia na 鈍ie篡m powietrzu.

Babeczki pomara鎍zowe (ok. 22 sztuk)

  • 20 g mi瘯kiego mas豉
  • 150 g cukru pudru
  • sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy
  • 2 jajka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 3 造磬i soku z pomara鎍zy

Piekarnik rozgrza do temperatury 160 stopni. Mas這 utrze z cukrem pudrem na g豉dk mas. Ci庵le miksuj帷 doda jajka oraz szczypt soli i ubija przez kilka minut. Doda sk鏎k z pomara鎍zy, 鄉ietank i dalej miksowa. Doda sok z pomara鎍zy. M彗 przesia, wymiesza z proszkiem do pieczenia i partiami dodawa do ciasta. Papilotki nape軟i ciastem do ¾ wysoko軼i. Piec oko這 10-15 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Smacznego.

pomara鎍zowe

Inspiracja i spos鏏 przygotowania

poniedzia貫k, 16 kwietnia 2012
Ciasto migda這wo-kokosowe

Nie znam osoby, kt鏎a nie lubi豉by niezwykle popularnych, migda這wo – kokosowych kuleczek. Jako wielbicielka tych s這dko軼i postanowi豉m podj望 pr鏏 odtworzenia ich w formie ciasta. W efekcie otrzyma豉m s這dki, jasny, bardzo kremowy deser z du膨 ilo軼i migda堯w, wi鏎ek kokosowych i bia貫j czekolady. W smaku oczywi軼ie r騜ni si on od orygina逝, jednak w 瘸dnym razie nie umniejsza to jego walor闚 smakowych. Wypiek jest doskona陰 propozycj dla wielbicieli s這dyczy. Poprzez wzgl康 na eleganckie po陰czenie smak闚, z pewno軼i u鈍ietni ka盥 wa積 okazj.

Biszkopt kokosowy (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wi鏎ek kokosowych
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Po wmieszaniu m彗i i proszku do pieczenia wmiesza przy pomocy 造磬i wi鏎ki kokosowe, zachowuj帷 tak sam ostro積o嗆. Podczas mieszania powinny powstawa p璚herzyki powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zimny biszkopt przekroi na p馧.

Krem

  • 2 szklanki mleka
  • 200 g mas豉
  • 2 budynie 鄉ietankowe z cukrem
  • 4 鄴速ka
  • ma豉 paczka migda堯w w p豉tkach lub w s逝pkach

1 ½ szklanki mleka zagotowa. Budy rozrobi w ½ szklance pozosta貫go mleka i ugotowa. Do wrz帷ego budyniu doda 鄴速ka i zmiksowa. Pogotowa chwil, zamiesza i odstawi do wystudzenia. Gdy budy b璠zie zimny wmiksowa mas這, a nast瘼nie doda migda造. Tak przygotowan mas prze這篡 biszkopt.

Polewa

  • 2 bia貫 czekolady
  • 3 造磬i mleka
  • wi鏎ki kokosowe do posypania

Czekolad po豉ma i roztopi w mleku. Posmarowa wierzchni warstw biszkoptu i posypa wi鏎kami.

migdal

pi徠ek, 13 kwietnia 2012
Keks

Tegoroczny okres przed鈍i徠eczny by bardzo intensywny. Nawa obowi您k闚 sprawi, 瞠 nie mia豉m czasu zamie軼i nowego przepisu jeszcze przed Wielkanoc. Nie znaczy to jednak, 瞠 zabrak這 mi czasu na pieczenie. Co to, to nie! Zawsze znajdzie si cho熲y chwila na przygotowanie czego prostego. Ciasto, kt鏎e dzi proponuj jest nieskomplikowane, a jednocze郾ie bardzo 鈍i徠eczne. Keks to nieod陰czny sk豉dnik zar闚no Wielkanocy jak i Bo瞠go Narodzenia. Bogactwo bakalii i kusz帷y aromat sprawia, 瞠 zwyk造 wypiek nabiera od鈍i皻nego charakteru. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec go bez szczeg鏊nej okazji. Ciasto przygotowane zgodnie z poni窺zym przepisem jest zwarte, bardzo konkretne i mocno bakaliowe. Je郵i uda Wam si gotowy wypiek uchowa przed nadmiernym apetytem rodziny (lub w豉snym ;P), to dobrze by by這, aby le瘸kowa oko這 trzech dni owini皻y w such 軼iereczk.

Keks (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

  • 500g m彗i + 1 造磬a do obtoczenia bakalii
  • 250g mas豉
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 3/4 造瞠czki aromatu 鄉ietankowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub sma穎nej
  • 200g dowolnych bakalii

Bakalie drobno pokroi i odstawi na bok. M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia, sod oraz sol. Mas這 utrze z cukrem. Do utartego mas豉 wmiksowa po kolei, po jednym jajku. Do masy doda aromat, 1/3 m彗i i zmiksowa. Wla mleko, ponownie zmiksowa i zn闚 wsypa 1/3 m彗i. Wla rum, zmiksowa i wsypa reszt m彗i. Bakalie obtoczy w 1 造盧e m彗i, doda do bardzo g瘰tej masy i wymiesza 造磬. Ciasto prze這篡 do formy keksowej. Piec w temperaturze 170 stopni C w trybie g鏎a-d馧 na najni窺zym poziomie piekarnika przez 70-75 minut, do suchego patyczka.

keks

毒鏚這

czwartek, 22 marca 2012
Muffiny marchewkowe

Worek marchewki przyjecha ze mn a spod Jasnej G鏎y. Chodzi豉m wok馧 niego, przypatrywa豉m si mu i jak zwykle zachodzi豉m w g這w co zrobi z tak poka幡 ilo軼i kr鏊iczego przysmaku. Ostatecznie znaczn cz窷 przeznaczy豉m na sur闚ki, zdrowe przek御ki i dodatki do mi瘰a. Z tego co, zosta這 postanowi豉m zrobi muffinki. I c騜 powiedzie… Uda造 si znakomicie! Rumiane, o bardzo harmonijnym smaku, z chrupi帷ym orzechowym akcentem i subteln s這dycz pomara鎍zowej sk鏎ki. No i w pysznym turbanie z kremowego twaro磬u. Z ca陰 pewno軼i wr鏂 jeszcze do tego przepisu, gdy zdecydowanie zas逝guje na uwag.

Muffiny marchewkowe (ok. 22 sztuki)

  • 225 g m彗i
  • 1 造瞠czka proszku
  • 1/2 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 180 g startej marchwi
  • 2 jajka
  • 50 g br您owego cukru
  • 40 g bia貫go cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 kopiaste 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • po jednym orzechu laskowym na ka盥 muffink

M彗 wymiesza z proszkiem i sod. Jajka rozm帷i, wymiesza z cukrami i olejem. Do p造nnych sk豉dnik闚 doda suche oraz marchew, sk鏎k i kr鏒ko wymiesza, aby si ze sob po陰czy造. Papilotki nape軟i obficie ciastem (nieco powy瞠j 3/4 wysoko軼i foremki). Do ka盥ej porcji wcisn望 po jednym orzechu laskowym. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Krem serkowy

  • 350 g kremowego twaro磬u
  • 6-7 czubatych 造瞠k cukru pudru (lub wedle uznania)
  • kilka kropel aromatu pomara鎍zowego lub 鈍ie穎 starta sk鏎ka z po這wy pomara鎍zy

Sk豉dniki wymiesza. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego i dowolnie ozdobi.

muffiny_marchewkowe

毒鏚這 (z ma造mi zmianami):

Naumann&Goebel... "Muffiny. Ma貫, ale za to przepyszne", s. 37

鈔oda, 14 marca 2012
Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Obieca豉m Rodzinie, 瞠 upiek ciasto. Chcia豉m przygotowa co naprawd niezwyk貫go, ale nawa codziennych obowi您k闚 zweryfikowa moje ambitne plany, zmuszaj帷 do upieczenia czego prostego i niezbyt czasoch這nnego. Przeczesuj帷 internet w poszukiwaniu jakiego ciekawego przepisu natkn窸am si na ciasto cynamonowe z rodzynkami. Zdecydowa豉m, 瞠 to w豉郾ie nim podziel si z najbli窺zymi. Wypiek wyszed niezwykle aromatyczny i odpowiednio s這dki. Jego kszta速 przypomina nieco chleb, a struktura jest 軼is豉 i konkretna. W sam raz do codziennej kawy lub herbaty.

Ciasto cynamonowe z rodzynkami (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

  • 520g m彗i
  • 170g cukru
  • 2 造瞠czki sody
  • ½ 造瞠czki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka 鄉ietany 12% lub 18%
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 120ml oleju
  • 100g rodzynek
  • mieszanka 3 造瞠czek cynamonu i 80g cukru

W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki (opr鏂z cynamonu i 80 g cukru), a w mniejszej mokre. Mokre sk豉dniki i rodzynki doda do suchych i szybko wymiesza. Keks闚k wy這篡 papierem do pieczenia. Na這篡 1/3 ciasta i posypa 1/3 mieszanki cynamonowej. Czynno嗆 powt鏎zy do wyczerpania sk豉dnik闚. Piekarnik rozgrza do temperatury 160 stopni. Oryginalny przepis wskazuje, aby piec ciasto w trybie termo obiegu przez 65 minut. Po tym czasie m鎩 wypiek nie by jeszcze gotowy, dlatego wierzch przykry豉m foli aluminiow, piekarnik przestawi豉m w tryb grzejnika dolnego i piek豉m jeszcze przez ok. 15 minut – a do suchego patyczka. Smacznego :)

cynamonowe

毒鏚這

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl


Kontakt do mnie