pi徠ek, 09 marca 2012
Babka waniliowa

Do Wielkanocy pozosta jeszcze okr庵造 miesi帷, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby ju teraz pomy郵e o 鈍i徠ecznych wypiekach. Propozycji na wielkanocne s這dko軼i jest ca貫 mn鏀two. Od mazurk闚 przez torciki i ciasta z kremem a po babki. To w豉郾ie na tym ostatnim rodzaju ciasta chcia豉bym si skupi. Dzisiejsza propozycja jest prosta w przygotowaniu i nie przysporzy trudno軼i nawet pocz徠kuj帷ej kucharce. Babka jest zwarta, wilgotna, niezwykle pyszna i pachn帷a. Wzbogacenie jej sk豉dnik闚 odrobin sk鏎ki z cytryny i mandarynki orze德iaj帷o podkre郵a dominuj帷y, waniliowy aromat. Ca這嗆 wie鎍zy polewa z bia貫j czekolady. Babka ma tylko jedn wad. Zbyt szybko si ko鎍zy ;)

Babka waniliowa (鈔edniego rozmiaru forma babkowa z tulej)

  • 5 jajek
  • 220 g cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 250 g margaryny
  • 175 g m彗i pszennej
  • 80 g waniliowego budyniu w proszku (2 torebki)
  • 20 g m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki i szczypta proszku do pieczenia
  • sk鏎ka otarta z po這wy cytryny
  • sk鏎ka otarta z jednej mandarynki
  • 5 造瞠czek mleka
  • 100 g bia貫j czekolady

Form do babki dok豉dnie nat逝軼i margaryn. Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. Jajka ubi z cukrem na puszyst mas. Doda obydwa rodzaje m彗i, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. W garnuszku roztopi margaryn i wrz帷ym t逝szczem zala wcze郾iej przygotowane sk豉dniki. Doda sk鏎k z cytryny i mandarynki, a nast瘼nie dok豉dnie zmiksowa. Piec przez oko這 godzin. Po wyj璚iu z formy przygotowa polew. W mleku rozpu軼i czekolad i przy pomocy p璠zelka dwukrotnie posmarowa ciasto. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

babka



鈔oda, 07 marca 2012
Murzy雟kie cycki

Ilekro s造sz nazw tego ciasta, zawsze czuj si odrobin za瞠nowana. Okr庵貫 biszkopty ozdobione rodzynkami wywo逝j bowiem najprostsze skojarzenie z kobiecym biustem. Mimo dosy prymitywnej nazwy, por闚nanie kobiecych piersi do biszkopt闚 i rodzynek* mo積a uzna za apetyczne pochlebstwo. 疾nuj帷a na tym tle jest jednak wulgaryzacja owego komplementu, kt鏎a czyni go marnym popisem niezbyt rozwini皻ej kreatywno軼i j瞛ykowej tw鏎cy.

O ile nazwie ciasta mo積a sporo zarzuci, tak jego walory smakowe nie pozwalaj na jak彗olwiek krytyk. Fantastyczna masa z owocami przyjemnie orze德ia, a makowo-kokosowy biszkopt podnosi atrakcyjno嗆 wizualn i smakow wypieku. Dodatek biszkopt闚 nas帷zonych alkoholem oraz polewa kakaowa wie鎍z ca這嗆. To wystawne ciasto doskonale sprawdzi si na wszelkiego rodzaju uroczysto軼iach. Polecam.

Murzy雟kie cycki (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka wi鏎ek kokosowych
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Po wmieszaniu m彗i i proszku do pieczenia wmiesza przy pomocy 造磬i mak i wi鏎ki kokosowe, zachowuj帷 tak sam ostro積o嗆. Podczas mieszania powinny powstawa p璚herzyki powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem

  • 2 szklanki mleka
  • 2 造磬a m彗i pszennej
  • 4 造磬i m彗i krupczatki
  • 4 造磬i cukru
  • 1 torebka budyniu o smaku waniliowym
  • 250 g margaryny
  • 1 puszka brzoskwi w syropie

Po這w mleka zagotowa, a w drugiej po這wie wymiesza m彗i, cukier i budy. Mieszank doda do gotuj帷ego mleka i dobrze wymiesza, a do powstania bardzo g瘰tego kremu. Ca這嗆 odstawi do wystudzenia. Do zimnej masy doda margaryn i zmiksowa. Doda os帷zone z syropu i pokrojone w kostk brzoskwinie. Wymiesza. Biszkopt nas帷zy 1/4 syropu i wy這篡 krem.

Biszkopty

  • 1 paczka okr庵造ch biszkopt闚
  • syrop pozosta造 po brzoskwiniach
  • alkohol do smaku

Do syropu doda alkohol w ilo軼i wedle uznania ;)Biszkopty macza kr鏒ko w roztworze i uk豉da na kremie.

Polewa kakaowa

  • 5 造瞠k mleka
  • 2 造瞠czki cukru
  • 3 czubate 造磬i kakao

Kakao i cukier rozprowadzi w ciep造m mleku, do uzyskania jednolitego p造nu. Przy pomocy p璠zelka posmarowa ka盥y z biszkopt闚. Ca這嗆 sch這dzi. Smacznego :)

biszkopty

* Rodzynki mi w tym cie軼ie nie pasuj, wi璚 najzwyczajniej w 鈍iecie je pomin窸am. Nazw deseru zachowa豉m jednak oryginaln, poniewa ca陰 reszt ciasta przygotowa豉m wed逝g zwyczajowej receptury.


poniedzia貫k, 05 marca 2012
Ciasto na ciemnym piwie

Nigdy nie dopijam piwa do ko鎍a. Zawsze robi jedynie kilka 造k闚, a reszta trunku pozostaje nietkni皻a i skazana na zmarnowanie. Po ostatniej imprezie postanowi豉m zrobi co z tym nawykiem i zacz窸am szuka pomys逝 na s這dkie spo篡tkowanie pozosta貫go alkoholu. Na jednym z blog闚 znalaz豉m przepis na ciasto na ciemnym piwie i postanowi豉m go wykorzysta. Wypiek z pewno軼i robi wra瞠nie. Jest wilgotny, wyro郾i皻y i puszysty, a spora ilo嗆 kakao oraz ciemne piwo nadaj mu g喚boki smak i niemal czarny kolor. Ciasto doskonale smakuje posypane jedynie cukrem pudrem, a obecno嗆 alkoholu przejawia si w bardzo subtelnym posmaku s這dkawego trunku. Polecam. Oczywi軼ie tylko osobom doros造m.


Ciasto na ciemnym piwie (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)
  • 250 ml ciemnego piwa (ja u篡豉m Fortuny)
  • 250g mas豉 (ja u篡豉m margaryny)
  • 75g kakao
  • 300g cukru
  • 140 ml kwa郾ej 鄉ietany
  • 2 jajka
  • 275g m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki sody
  • cukier puder do opr鏀zenia
W garnku umie軼i piwo i pokrojon margaryn. Podgrza, ale nie gotowa, do momentu rozpuszczenia margaryny. Zdj望 z ognia, doda cukier i przesiane kakao. W osobnym naczyniu wymiesza 鄉ietan z jajkami. Wla do mieszanki piwnej i po陰czy dok豉dnie, a nast瘼nie doda przesian m彗 i sod. Wymiesza. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

na_piwie
Przepis z kuchni irlandzkiej.

毒鏚這

czwartek, 01 marca 2012
Rurki francuskie z kremem bananowym

Co zrobi kiedy na godzin przed przybyciem go軼i dowiadujesz si, 瞠 w og鏊e kto ma zamiar Ci odwiedzi? Co zrobi, gdy nie ma czym ugo軼i znajomych, bo jak zwykle, wszystkie ciastka wy瘸rte, a po wczorajszym torciku zosta造 tylko okruszki? Rozwi您anie jest niesamowicie proste. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i dwa banany. Taki skromny zestaw pozwala na przyrz康zenie szybkich ciastek z kremem. Jakim kremem, skoro mamy tylko dwa sk豉dniki? Jak to jakim – bananowym. Wystarczy rozgnie嗆 owoce, aby otrzyma s這dk, g豉dk mas. Z powodzeniem zast徙i ona wysokokaloryczne kremy, nadaj帷 jednocze郾ie wypiekom prawdziwie bananowy smak.

Rurki francuskie z kremem bananowym (oko這 16 sztuk)

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 spore, dojrza貫 banany
  • cukier i szczypta cynamonu do obtoczenia

Foremki do rurek z kremem lekko nat逝軼i. Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie poci望 na paski o d逝go軼i wedle uznania (ja nie owija豉m ca貫j foremki, dzi瘯i czemu otrzyma豉m takie mini rurki ;)) a nast瘼nie nawija na foremki. Obtoczy w cukrze i cynamonie. Piec przez ok. 10-12 minut do zrumienienia. Po lekkim przestudzeniu foremki usun望. Banany rozgnie嗆 na g豉dk mas. Rurki nadziewa kremem przy pomocy szprycy.

francuskie_banan



wtorek, 28 lutego 2012
Muffiny czekoladowe

Macie czasami tak, 瞠 nachodzi Was ochota na co czekoladowego, ale niekoniecznie jest to czekolada w tabliczce? Dobrze znam to uczucie. Kawa貫k czekolady jawi si w takie dni jako zwyk豉, przeci皻na s這dycz, kt鏎a nie jest w stanie zaspokoi apetytu na 豉kocie. Oczyma wyobra幡i widz wtedy czekoladowe kremy, musy, ciasteczka i inne smako造ki. Ostatnio, ulegaj帷 takiej czekoladowej 膨dzy, w powietrzu poczu豉m zapach czekoladowych muffinek. Nic nie szkodzi, 瞠 w pobli簑 nie by這 ani grama czekolady czy innych s這dyczy. S這dkie nami皻no軼i 膨dz si swoimi prawami i dyryguj ludzk wyobra幡i jak im si tylko podoba.

Muffiny czekoladowe (oko這 25 sztuk)

  • 250 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 180 g cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 du瞠 jajko
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 造瞠czka aromatu waniliowego
  • 70 g pokrojonej na kawa貫czki mlecznej czekolady
  • 80 g pokrojonej na kawa貫czki gorzkiej czekolady 90% (gor帷o polecam w豉郾ie tak czekolad. Doskonale komponuje si z czekolad mleczn i lekk s這dycz ciasta)

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki i czekolad, a w mniejszej mokre. Mokre sk豉dniki doda do suchych i szybko wymiesza. Nape軟i foremki do ¾ wysoko軼i. Piec ok. 15-20 minut.

muffinki_czekoladowe

Odrobin zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson.



czwartek, 23 lutego 2012
Deser z galaretk

Galaretka to bardzo wdzi璚zny deser. Ten nieskomplikowany przysmak jest 鈍ietn propozycj w momencie, gdy nagle najdzie nas ochota na co s這dkiego. Doskonale smakuje solo, jak i z dodatkiem owoc闚 czy bitej 鄉ietany. Jego przygotowanie wymaga niewiele uwagi i minimum wysi趾u. Dzi proponuj wi璚 absolutn klasyk: galaretk w kostkach z dodatkiem bakalii, bitej 鄉ietany i mlecznej czekolady. Nie znam nikogo, komu takie po陰czenie nie przypad這 do gustu :)

Deser z galaretk (2 porcje)

  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • 150 g 鄉ietanki 30%
  • cukier do smaku
  • gar嗆 bakalii
  • gar嗆 startej czekolady

Przygotowa galaretki, u篡waj帷 o po這w mniej wody ni napisano na opakowaniu. Rozla je p造tko do dw鏂h, prostok徠nych naczy, np.: pude貫k po lodach. Odstawi do ca趾owitego st篹enia. Gotow galaretk pokroi w kostk i umie軼i w pucharkach razem z cz窷ci bakalii. Ubi 鄉ietank z dodatkiem cukru i wy這篡 na galaretk. Posypa reszt bakalii i start czekolad. Smacznego :)

galaretka




wtorek, 21 lutego 2012
Crumble bez m彗i

W ostatki nie ma zmi逝j. Trzeba zje嗆 s這dko i obficie, aby podczas jutrzejszego sypania g堯w popio貫m nie 瘸這wa, 瞠 karnawa znowu min掖 w mgnieniu oka. Ja, wtorkowe ob瘸rstwo mam ju za sob. Po nieprzyzwoicie t逝stym p帷zku i dw鏂h kawa趾ach sernika po prostu p瘯am, a w dzisiejszym menu przewiduj ju tylko obiad. Osobom, kt鏎e czuj si podobnie, ale nie mog si oprze cho熲y jeszcze jednemu przysmakowi przedstawiam co zdrowego i bardzo pysznego. M彗, zwykle u篡wan do produkcji kruszonki, zast徙i豉m zarodkami pszennymi. Nada造 one deserowi przyjemnie orzechowy smak, a przy tym s bogate w witamin E, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak cynk czy potas. Taka wersja kruszonki z powodzeniem mo瞠 zast徙i t klasyczn, wzbogacaj帷 s這dkie wypieki o zdrowy akcent.

Crumble bez m彗i (4 porcje)

  • 3 造磬i zarodk闚 pszennych
  • 1 造磬a mas豉
  • odrobina cukru do smaku
  • 3 鈔edniej wielko軼i jab趾a pokrojone w kostk
  • szczypta cynamonu na ka盥 porcj
  • gar嗆 sparzonych i obranych ze sk鏎ki migda堯w
  • odrobina miodu do smaku
  • odrobina mas豉 do posmarowania kokilek

Przygotowa kruszonk. Zarodki, mas這 i cukier zagnie嗆. Gdy ciasto nabierze grudkowatej struktury wstawi do lod闚ki. Piekarnik rozgrza do temperatury 180 stopni. Kokilki posmarowa cienko mas貫m. W ka盥ej z nich umie軼i jab趾a, migda造, doda szczypt cynamonu i odrobin miodu. Wymiesza. Ka盥 porcj obficie posypa kruszonk. Piec przez oko這 10 minut. Podawa na ciep這 lub zimno. Smacznego :)

crumble


niedziela, 19 lutego 2012
P帷zki - bol帷zki i s這dka rekompensata

Na T逝sty Czwartek mia造 by p帷zki domowej roboty. Mia造, bo oczywi軼ie nic z tego planu nie wysz這. G堯wny winowajca? 好ieg i 郵izgawica na drogach. Niesprzyjaj帷a kierowcom aura przyczyni豉 si do wypadku, kt鏎y to z kolei spowodowa korek. Korek w kt鏎ym utkn掖 m鎩 autobus. Gdy w ko鎍u uda這 mi si wr鏂i do domu postanowi豉m zmodyfikowa sw鎩 ambitny, cukierniczy plan. My郵 o sma瞠niu odwiesi豉m razem z kurtk do szafy, a w jej miejsce powzi窸am zamiar przywdziania wygodnych kapci i rozci庵ni璚ia swych cz這nk闚 na kanapie. Bo o mi tam po p帷zkach. Ma這 to cukierni? Nie zasmrodz sma瞠nin ca貫j cha逝py, a p帷zki kupi nazajutrz w sklepie. Jak pomy郵a豉m, tak zrobi豉m.

Aby urozmaici sobie uczt, naby豉m s這dko軼i w dw鏂h r騜nych cukierniach. Niestety, degustacja, kt鏎a mia豉 by wielk przyjemno軼i okaza豉 si wielce przykrym do鈍iadczeniem. P帷zek z pierwszej cukierni (nie b璠 chamem i nie napisz z jakiej) okaza si by pachn帷ym t逝szczem gnieciuchem, kt鏎emu posk徙iono marmolady. Lukier odpada, co dodatkowo psu這 i tak nieciekawy efekt. Spr鏏owa豉m wi璚 p帷zka z drugiej cukierni (dodam tylko, 瞠 by豉 to popularna pozna雟ka cukiernia). Ten by mniejszy, ale niestety r闚nie 鄉ierdzia t逝szczem i by gumowaty. Na plus mog zaliczy jednak s逝szn porcj konfitury i estetycznie wygl康aj帷y lukier.

Na tym moja degustacja si sko鎍zy豉. Nie ryzykowa豉m konsumpcji kolejnych w徠pliwych w smaku delicji. T逝stoczwartkowa tradycja pozostawi豉 we mnie niesmak i poczucie zmarnowanych czterech z這tych. Nie to abym 瘸這wa豉 ciep造ch kapciuszk闚 i 鈔odowego wylegiwania si pod kocem, ale za najprawdziwsz i niepodwa瘸ln prawd uznaj, 瞠 najlepsze p帷zki, to p帷zki domowe. Ochota na takowe opu軼i豉 mnie jednak jak na razie ca趾owicie i nawet nie my郵 o ich produkcji. Mi造m, ostatkowym akcentem by這by jednak przyrz康zenie czego specjalnego. Ot i prosz. Szybkie w przygotowaniu, smakowite ciastka francuskie ze s這dk polew i r闚nie s這dkim wn皻rzem. Dla wszystkich, kt鏎zy maj dosy gumowatych i obrzydliwie t逝stych szale雟tw cukiernik闚.

Ciastka francuskie z karmelizowanym cukrem (8 sztuk)

  • 1/2 arkusza ciasta francuskiego
  • cukier kryszta do karmelizacji
  • 80 g czekolady deserowej
  • 2 造磬i 鄉ietanki 10%
  • d瞠m do nadziania

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie pokroi na kwadraty. U這篡 na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze, zachowuj帷 odst瘼 na wyro郾i璚ie. Wstawi do piekarnika i piec przez oko這 10 minut do zrumienienia. W tym czasie przygotowa nadzienie. Czekolad rozpu軼i ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. Cztery ciastka nadzia czekolad, u篡waj帷 do tego celu szprycy z w御k nasadk. Pozosta貫 nadzia d瞠mem. Wierzch ciastek ostro積ie skropi wod, posypa cukrem i skarmelizowa przy u篡ciu palnika gazowego, b康 pod g鏎n spiral piekarnika. W wersji dla leniwych wystarczy te po prostu cukier puder. Smacznego :)

francuskie


sobota, 11 lutego 2012
Ciastka z orzechami i czekolad

Zachcia這 mi si ciastek. Bardzo, ale to bardzo. Zajrza豉m do szuflady. Nie ma. Same suszone owoce. Mo瞠 spr鏏owa, wszak maj witaminy i dla zdrowotno軼i s jak znalaz. No, ale kto to widzia, aby je嗆 witaminy dla przyjemno軼i. 妃iechu warte. Dla przyjemno軼i to si je czekolad. Ale dzi nie jest dzie mlecznej z orzechami. Dzi jest dzie ciastek. Ciastek, kt鏎ych nie ma. Sklep jest za rogiem, ale nie dziadujmy. Jak nie ma, to si znajd. Troch m彗i, mas豉, raz, dwa i s. Z czekolad, orzechami, chrupi帷e i aromatyczne. Pycha :)

Ciastka z orzechami i czekolad (ok. 30-35 sztuk)

  • 2 1/3 szklanki m彗i
  • 150 g roztopionego mas豉
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki br您owego cukru
  • 1/3 szklanki bia貫go cukru
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 50 g orzech闚 laskowych pokrojonych na grube kawa趾i
  • 50 g czekolady pokrojonej na grube kawa趾i

Do roztopionego, lekko przestudzonego mas豉 doda cukier bia造 i br您owy. Dok豉dnie wymiesza. Doda jajko i po dok豉dnym wymieszaniu doda 鄴速ko, kt鏎e r闚nie dok豉dnie po陰czy z mikstur. Dodawa partiami m彗 i sod oczyszczon. Na samym ko鎍u wmiesza czekolad, orzechy i olejek waniliowy. Rozgrza piekarnik do 170 stopni. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formowa kulki odrobin wi瘯sze od orzecha w這skiego, uk豉da na blasze i sp豉szcza d這ni. Piec przez ok. 17 minut na drugiej szynie od g鏎y w trybie termoobiegu. Studzi na kratce.

ciastka

Przepis z internetu.

poniedzia貫k, 06 lutego 2012
Ciasto na pizz i sos pomidorowy

O pizzy wiele pisa nie trzeba. To proste w przygotowaniu i syc帷e danie zna chyba ka盥y. Sekret smacznej pizzy tkwi nie tylko w odpowiednio dobranych dodatkach, ale r闚nie we w豉軼iwej grubo軼i cie軼ie i smacznym sosie. Ciasto, kt鏎e dzi proponuj jest cieniutkie, przepyszne i proste w przygotowaniu. Jego elastyczno嗆 sprawia, 瞠 z 豉two軼i poddaje si wa趾owaniu, bez ryzyka powstawania jakichkolwiek ubytk闚. Ca這軼i dope軟ia doskona造 pomidorowy sos. Receptura, kt鏎 stosuj, od d逝窺zego czasu kr捫y w internecie. Poleci mi j m鎩 Brat – niekwestionowany pizzowy mistrz. Z uwagi na fakt, i nie ka盥emu mo瞠 smakowa, to co smakuje mnie, podaj przepis tylko na ciasto i sos. Zach璚am do samodzielnych eksperyment闚 z dodatkami :)

Ciasto na pizz

(cienkie ciasto o wymiarach standardowej blachy z wyposa瞠nia piekarnika)

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 0,5 szklanki ciep貫j wody
  • 20 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • ¾ 造瞠czki cukru
  • 5 造瞠k oliwy
  • 0,5 造瞠czki soli

Przygotowa zaczyn. W ciep貫j wodzie rozpu軼i cukier, pokruszone dro盥瞠 i 1 造磬 m彗i. Dok豉dnie wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce, aby dro盥瞠 mog造 wyrosn望. W misie robota kuchennego umie軼i reszt m彗i, s鏊 i oliw. Doda wyro郾i皻y zaczyn i wyrobi. Nale篡 zwr鏂i uwag, i wyrobione ciasto b璠zie dosy twarde i nie utworzy zwartej, jednolitej masy. Jest to prawid這wy efekt. Wyrobione ciasto prze這篡 do misy i odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i. Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na opr鏀zonej m彗 stolnicy lub blacie, u這篡 na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze i uformowa rant. Posmarowa sosem pomidorowym, posypa startym serem i ob這篡 dowolnymi dodatkami. Piec w 230 stopniach w trybie termoobiegu przez oko這 17 minut.

Sos pomidorowy do pizzy

  • 3 ma貫 pomidory
  • 3 z帳ki czosnku
  • 1 du瘸 cebula
  • 1 czubata 造瞠czka ostrej papryki
  • 3 szczypty bazylii
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 造磬a koncentratu pomidorowego
  • mas這 do sma瞠nia

Pomidory sparzy, obra ze sk鏎ki i pokroi w kostk. Odstawi na bok. Cebul i czosnek drobno pokroi. W rondelku rozgrza mas這 i doda do niego papryk. Wymiesza, a nast瘼nie wrzuci cebul i czosnek. Podsma篡, doda pomidory i dusi do momentu, a pomidory si rozpadn. Doda s鏊, bazyli i koncentrat pomidorowy. Dok豉dnie wymiesza i gotowa przez chwil. Zestawi z palnika do ostudzenia. Tak przygotowanym sosem posmarowa pizz. Dodam r闚nie, 瞠 dodaj帷 do sosu mi瘰o mielone i makaron, otrzymamy smaczne spaghetti. Nadmiar sosu mo積a zamrozi.

pizza

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl


Kontakt do mnie