niedziela, 05 lutego 2012
Placuszki z jab趾ami

P帷zki, chru軼iki, faworkowe r騜e, churros… Smakowite synonimy karnawa逝. Apetycznie wygl康aj帷e, pyszne, s逝膨ce dobrej zabawie. Niestety nieco czasoch這nne w przygotowaniu. Do szlachetnego zestawu znanych wszystkim karnawa這wych pyszno軼i proponuj wi璚 doda placuszki z jab趾ami. Ich przyrz康zenie zajmie zaledwie kilkana軼ie minut. Prostota wykonania nie umniejsza jednak klasy tego wypieku, pozwalaj帷 postawi go w jednym rz璠zie z przywo豉nymi wy瞠j s這dko軼iami. Placuszki zachwyc wszystkich i wype軟i dom s這dkim aromatem. Czy s kaloryczne? Oczywi軼ie. Wszak karnawa這wej tradycji musi sta si zado嗆.

Placuszki z jab趾ami (ok. trzy talerze plack闚)

  • 3-4 鈔edniej wielko軼i jab趾a
  • 200g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cynamonu + du瘸 dodatkowa szczypta
  • 4 造磬i cukru pudru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 造磬i stopionej margaryny (w oryginale mas這)
  • 300 ml ma郵anki truskawkowej (w oryginale mleko)
  • olej do sma瞠nia

Jab趾a obra, pokroi na plasterki i okr庵造m, dosy ostrym przedmiotem wyci望 gniazda nasienne (ja do tego celu u篡豉m foremek do rurek z kremem). Odstawi na bok i przygotowa ciasto. W 鈔edniej wielko軼i misce wymiesza m彗, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder i cukier waniliowy. W powy窺zej mieszance zrobi do貫k, wbi jajko i ca造 czas mieszaj帷 stopniowo dodawa ma郵ank i margaryn, a do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrza t逝szcz. Macza plasterki jab貫k w cie軼ie i sma篡 z obydwu stron do uzyskania g喚bokiej, z這tej barwy. Os帷zy z nadmiaru t逝szczu na papierowym r璚zniku. Podawa na ciep這, b康 na zimno opr鏀zone cukrem pudrem. Smacznego :)

placki

毒鏚這


pi徠ek, 03 lutego 2012
"Nie wyrzucam jedzenia!" - podsumowanie akcji

Akcja „Nie wyrzucam jedzenia!” ju za nami. Dzi瘯uj wszystkim za poparcie tego projektu i zasilenie ciekawymi przepisami. Dodane przez Was receptury pozwoli造 stworzy ca趾iem poka幡y zbi鏎 pomys堯w na wykorzystanie po鈍i徠ecznych potraw, napocz皻ych produkt闚 czy takich, na kt鏎e po prostu nie mieli軼ie pomys逝. Zainteresowanie akcj dowodzi, i nie jeste鄉y zwolennikami nonszalanckiego podej軼ia do jedzenia. Traktujemy je z szacunkiem, rozwijaj帷 kulinarn kreatywno嗆 i tworz帷 ciekawe propozycje z tego, co z pozoru jest ju nieprzydatne. Wag po篡wienia warto uzmys這wi sobie zw豉szcza teraz, gdy ujemne temperatury daj si we znaki zw豉szcza tym, kt鏎zy najbardziej potrzebuj ciep貫go posi趾u. Zach璚am wi璚 wszystkich do tw鏎czego wykorzystywania zalegaj帷ych w spi瘸rni produkt闚 oraz tego, co zostaje po codziennych posi趾ach.


Poni瞠j kr鏒kie podsumowanie akcji:

Nazwa akcji: „Nie wyrzucam jedzenia!”
Czas trwania: 01.01.2012 - 31.01.2012
Liczba uczestnik闚: 59
ㄠczna liczba przepis闚 dodanych do akcji: 169
Przepisy na s這dko軼i: 41
Przepisy na dania wytrawne: 128


Jeszcze raz dzi瘯uj wszystkim Uczestnikom i Czytelnikom oraz zach璚am do udzia逝 w kolejnych ods這nach „Nie wyrzucam jedzenia!”. Najbli窺za ju po Wielkanocy – z nowymi, wiosennymi inspiracjami.


12:03, loriell
Link
czwartek, 02 lutego 2012
Muffiny z suszonymi truskawkami

Na szybach mr霩 wymalowa kwiaty. Floralna kompozycja wije si setkami skrz帷ych punkcik闚, niemal dor闚nuj帷 swym wdzi瘯iem "Bajce zimowej" Ruszczyca. 奸edz dukt lodowych igie貫k, my郵帷 o srogim pi瘯nie zimy. Jej kamienna twarz przegl康a si w obliczach zzi瑿ni皻ych przechodni闚. Z udawan kurtuazj obejmuje ludzi ch這dnym ramieniem i poufale 軼iska ich d這nie. Mro幡y oddech wyrze嬌i na rzece kr; gasi blask wody w ka逝篡. St徙am ostro積ie po zmarzni皻ej powierzchni i rozgrzewam si my郵 o truskawkach. O ich radosnym kolorze, o s這dkim smaku. O tym, jak mi這 by這by chocia na chwil przywo豉 lato. Nie zwlekaj帷 d逝瞠j, bior gar嗆 suszonych owoc闚 i wype軟iam kuchni zapachem czerwca.

Muffiny z suszonymi truskawkami i bia陰 czekolad

  • 1 szklanka ma郵anki o smaku truskawkowym
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • du瘸 gar嗆 suszonych truskawek
  • gar嗆 pokrojonej lub utartej bia貫j czekolady

Piekarnik rozgrza do 170 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki. W mniejszej po陰czy mokre. Mokre sk豉dniki doda do suchych i szybko wymiesza, dodaj帷 czekolad i truskawki. Sk豉dniki ciasta powinny jedynie lekko si po陰czy. Ciastem nape軟ia foremki do 3/4 wysoko軼i. Piec w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu przez oko這 20 minut, a do zrumienienia wierzchu i pomy郵nego testu patyczkowego :)

muffiny



poniedzia貫k, 23 stycznia 2012
Tort karmelowy

Tort, kt鏎y powsta ot tak. Jak na wypiek, kt鏎ego przygotowanie zwykle naznaczone jest atmosfer wa積ej uroczysto軼i, zrodzi si z dosy przyziemnych pobudek. W szafce, po鈔鏚 wszelakiej ma軼i przetwor闚, od d逝窺zego czasu sta豉 puszka masy kajmakowej. Nie bardzo mia豉m pomys co z ni zrobi, jednak dobiegaj帷a powoli data przydatno軼i do spo篡cia, zmusi豉 mnie do kreatywnego podej軼ia do sprawy i stworzenia czego smakowitego. Takim sposobem wymy郵i豉m tort karmelowy. Niewielki, wilgotny i s這dko-kwa郾y. Doskona造 na walentynkowy deser dla dwojga. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podwoi ilo嗆 sk豉dnik闚 i stworzy tort dla wi瘯szej liczby os鏏. Gor帷o polecam.

Tort karmelowy (tortownica o 鈔ednicy 16 cm)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli
  • s豉ba kawa z w鏚k do nas帷zenia upieczonego biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do formy (nat逝軼i tylko sp鏚) i piec przez oko這 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki i odstawi do wystudzenia.

Krem

  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
  • d瞠m z czarnej porzeczki do posmarowania blat闚
  • kawa mielona do dekoracji lub p豉tki migda這we (wedle uznania)
  • zag瘰tnik do 鄉ietany

妃ietank ubi na sztywno z zag瘰tnikiem. Doda mas kajmakow i delikatnie wymiesza.

Warstwy tortu

Dolny kr捫ek biszkoptu nas帷zy i posmarowa dosy obficie warstw d瞠mu. Na d瞠m wy這篡 warstw masy karmelowej. Sp鏚 drugiego kr捫ka nas帷zy, posmarowa d瞠mem i z這篡 w ca這嗆. Na wierzchu bardzo cienko rozsmarowa warstw d瞠mu i na這篡 reszt 鄉ietany. Pozosta陰 cz窷ci 鄉ietany ob這篡 boki tortu. Posypa zmielon kaw lub p豉tkami migda堯w. Dowolnie udekorowa (ja udekorowa豉m wierzch kleksami d瞠mu). Wstawi do lod闚ki do sch這dzenia, najlepiej na kilka godzin, aby smaki si "przegryz造".

tort

Przepraszam za zdj璚ie, ale robi豉m je "w biegu" ;)

Przepis dodaj do akcji "Torty i torciki".


czwartek, 19 stycznia 2012
Ciasto marchewkowe

Deszcz, rozje盥穎ny 郾ieg, hu鈣awka dodatnich i ujemnych temperatur. Najbardziej obrzydliwa zimowa sceneria. Ale nic to, w ko鎍u jest ciasto marchewkowe. Rozgrzewaj帷e, pachn帷e korzeniami, ale mniej zobowi您uj帷e ni piernik. I co najwa積iejsze, w odr騜nieniu od niekt鏎ych marchewkowc闚, puszyste i wspaniale wyro郾i皻e. Smak warzywa nie jest wyczuwalny. Jego zadaniem jest nadanie wypiekowi koloru, odpowiedniej struktury i wilgotno軼i. Przygotowanie ciasta nie przysparza trudno軼i, przepis jest bardzo 豉twy do zapami皻ania i pozwala na smakowite wykorzystanie nadmiernych zapas闚 marchewki. Same zalety :)

Ciasto marchewkowe (tortownica o 鈔ednicy 24 cm lub forma 33x22 cm) )

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki m彗i
  • 2 szklanki cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 造瞠czki cynamonu
  • 2 szklanki utartej marchewki
  • 2 gar軼ie orzech闚 laskowych przekrojonych na p馧
  • cukier puder do opr鏀zenia lub kremowy serek do posmarowania wierzchu

Marchew zetrze (ma貫 lub du瞠 oczka, jak kto woli. Ja po prostu posieka豉m j bardzo drobno przy pomocy robota kuchennego). Piekarnik rozgrza do temperatury 180 stopni. Jajka utrze z cukrem i stopniowo dodawa reszt sk豉dnik闚, a do dok豉dnego po陰czenia. Gotow mas wyla do wy這穎nej papierem do pieczenia formy i piec oko這 60 minut, a do momentu, gdy patyczek testowy b璠zie suchy. Po ostygni璚iu opr鏀zy cukrem pudrem lub posmarowa serkiem. Przyjemno軼i :)

marchewkowe


Przepis z kuchni ameryka雟kiej i brytyjskiej.

wtorek, 17 stycznia 2012
Kruche ciasto z truskawkami i budyniow piank

Ciasto, kt鏎e zna chyba ka盥y. Swego czasu niezmiernie popularne na blogach, dzi pojawia si i u mnie. Wiele pisa nie trzeba. Wypiek jest znakomity, zachwyca go軼i i szybko znika z talerza. W oryginale z malinami, jednak z braku takowych postanowi豉m u篡 mro穎nych truskawek. Wyra幡a, owocowa nuta poprawia nastr鎩 i przypomina o ciep造m smaku lata. To wypiek doskona造 na ka盥 okazj i por roku.

Kruche ciasto z truskawkami i budyniow piank (forma o wymiarach 33x20 cm)

Ciasto

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 250 g zimnego mas豉 lub margaryny
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 5 鄴速ek

Pianka

  • 5 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub 鄉ietankowego, bez cukru (2 x 40g)
  • 1/2 szklanki oleju s這necznikowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego do posypania wierzchu ciasta
  • 500 g mro穎nych truskawek pokrojonych w 獞iartki (truskawek nie nale篡 rozmra瘸)

Z podanych wy瞠j sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 60% i 40%, owin望 w foli i umie軼i w zamra瘸rce na nieco ponad godzin (w oryginale, przepis nakazuje na ca陰 noc, ale i przy kr鏒szym czasie ciasto uda si znakomicie). Piekarnik rozgrza do temperatury 190 stopni. Blach wy這篡 papierem do pieczenia i zetrze na ni 60% ciasta, u篡waj帷 do tego celu tarki o grubych oczkach. Delikatnie przyklepa i podpiec przez oko這 15-20 minut. Odstawi do ca趾owitego wych這dzenia. W tym czasie przygotowa piank.

Bia趾a ubi z cukrami i szczypt soli na sztywn pian. Doda proszek budyniowy i dok豉dnie wymiesza. Cienk stru磬 wlewa olej, ca造 czas miksuj帷, a do po陰czenia sk豉dnik闚. Gotow pian wy這篡 na ciasto. Na pian po這篡 zamro穎ne 獞iartki truskawek i lekko docisn望. Na wierzch zetrze pozosta貫 40% ciasta. Posypa cukrem wanilinowym. Piec w 190 stopniach przez oko這 35 minut. Smacznego :)

Ciasto z budyniow piank毒鏚這

czwartek, 12 stycznia 2012
Kruche piero磬i z kapust i grzybami

Jako, i po 安i皻ach zosta這 mi troch zamro穎nej kapusty z grzybami, postanowi豉m spo篡tkowa j tw鏎czo ;) i przygotowa豉m pierogi. Zrezygnowa豉m jednak z tradycyjnego ciasta i zast徙i豉m je kruchym. Takim sposobem powsta造 pyszne piero磬i - bardzo delikatne w smaku, oblane po造skliwym rumie鎍em i rozkosznie chrupi帷e. Idealne do barszczu lub samodzielnego podgryzania jako przek御ka, kt鏎 鄉ia這 mo積a skonsumowa bez pomocy sztu熯闚. Doskona貫 zar闚no na ciep這 jak i na zimno. Dodam r闚nie, i kruche pierogi z wytrawnym nadzieniem mo積a z powodzeniem zmieni w s這dki pasztecik wype軟iony owocami lub konfitur. Wszystko zale篡 od preferencji smakowych piekarza ;) Zach璚am do pieczenia, a przepis dodaj do akcji "Nie wyrzucam jedzenia!".


Kruche piero磬i z kapust i grzybami (ok. 24 sztuki)

Ciasto:

  • 2 szklanki m彗i krupczatki
  • p馧 kostki mas豉
  • 1 du瞠 jajko (lub dwa ma貫)
  • szczypta soli
  • 1 rozm帷one jajko (do posmarowania wierzchu pierog闚)
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany (je郵i ciasto b璠zie zbyt 軼is貫)


Farsz:

  • kapusta z grzybami lub dowolna wariacja


Sk豉dniki na ciasto 陰czymy przy pomocy robota, wyrabiaj帷 a b璠zie spr篹yste. Wyrobion mas owijamy w foli i wk豉damy na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto rozwa趾owujemy i wykrawamy okr庵貫 kszta速y (ja u篡豉m do tego celu fili瘸nki). Na ka盥e ko這 nak豉damy farsz, a nast瘼nie szczelnie zalepiamy boki. Wierzch piero磬闚 smarujemy rozm帷onym jajkiem. Dzi瘯i temu pierogi b璠 b造szcz帷e, rumiane, ale przede wszystkim nie rozklej si w trakcie pieczenia. Pierogi uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, kt鏎 wstawiamy do nagrzanego do ok. 220 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, do uzyskania z這tobr您owej barwy. Smacznego :)

Piero磬i

Przepis pochodzi z mojego dawnego bloga.

czwartek, 05 stycznia 2012
S這dka historia Wuzetki

S這dka klasyka. Wuzetka to symbol Warszawy popularny niczym p帷zki od Bliklego. Dost瘼na w ka盥ej - nie tylko warszawskiej - cukierni, os豉dza nam 篡cie ju od ponad sze嗆dziesi璚iu lat. Nazwa tego ciastka pochodzi podobno od powsta貫j w latach czterdziestych XX wieku warszawskiej trasy Wsch鏚 - Zach鏚 - symbolu powojennej, d德igaj帷ej si z gruz闚 i wkraczaj帷ej w nowoczesno嗆 Warszawy. Podobno, poniewa koncepcji na okre郵enie proweniencji nazwy przysmaku jest kilka. Jeden z nich to pomys gospody, kt鏎e okre郵aj帷 ciastko obszernym mianem wypieku z czekolad i kremem, postanowi造 upro軼i jego nazw, sprowadzaj帷 j w豉郾ie do skr鏒u WZ. Inna koncepcja stanowi z kolei odniesienie do nazwy Warszawskich Zak豉d闚 Ciastkarskich, kt鏎e produkowa造 ten specja, dystrybuuj帷 go w cukierniach Camargo. Na pytanie kt鏎a z tych hipotez przybli瘸 nas do prawdy, trudno odpowiedzie. W徠pliwo軼i nie ulega za to ponadczasowy charakter Wuzetki. Jej s這dki, kremowy smak niezmiennie zachwyca bywalc闚 kawiarni, a prostota przygotowania zach璚a do domowej produkcji. Przepis kt鏎y dzisiaj przedstawiam to smakowita i wielokrotnie sprawdzona interpretacja mojej Mamy. Gor帷o polecam, na przyk豉d na jutrzejsze 鈍i皻o :)

Wuzetka

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki m彗i krupczatki
  • 0,5 szklanki m彗i tortowej
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • kilka kropel waniliowego lub 鄉ietankowego olejku zapachowego
  • 2 造瞠czki kakao
  • szczypta soli
  • 250 ml herbaty do nas帷zenia

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗, proszku do pieczenia i kakao przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekroi na dwa blaty i nas帷zy herbat.

Krem

  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • cukier do smaku (wedle uznania)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 240 ml wody
  • polewa czekoladowa i wi鏎ki kokosowe do dekoracji

Wod zagotowa w rondelku. Zdj望 z ognia, wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Odstawi do wych這dzenia. Ubi krem闚k na sztywno, dodaj帷 cukier. Zimn, t篹ej帷, ale jeszcze p造nn galaretk doda do krem闚ki i zmiksowa. Mas prze這篡 blaty. Wierzch udekorowa polew czekoladow i wi鏎kami kokosowymi, a nast瘼nie odstawi do lod闚ki do st篹enia.

Wuzetka


鈔oda, 04 stycznia 2012
Bu趾a tarta

Dzisiejsz notk trudno nazwa przepisem. Jest to raczej propozycja, kt鏎a pozwoli Wam spo篡tkowa resztki chleba. C騜 to takiego? Odpowied jest zatrwa瘸j帷o banalna: bu趾a tarta. Pomys jest prosty, ale sprawdza si znakomicie. Dzi瘯i niemu mo瞠cie wykre郵i z listy zakup闚 omawiany produkt oraz unikniecie wyrzucania pieczywa. Same plusy. No, mo瞠 prawie same. Karmi帷 豉b璠zie b璠ziecie musieli zaopatrzy si w jaki inny ptasi przysmak ;) Chleba najzwyczajniej b璠zie Wam szkoda. Wpis dodaj do akcji "Nie wyrzucam jedzenia!".

Bu趾a tarta

  • dowolna ilo嗆 chleba/ bu趾i z ziarnami lub bez

Pieczywo rwiemy na kawa趾i i uk豉damy na du瞠j, p豉skiej powierzchni wy這穎nej papierem (ja uk豉dam na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia). Suszymy w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Nale篡 pami皻a o lu幡ym rozmieszczeniu kawa趾闚, aby pieczywo mog這 bez trudu schn望. Tak przygotowane umieszczamy w blenderze/maszynce do mielenia mi瘰a (ja u篡wam blendera kielichowego z ostrzem do kruszenia lodu) i mielimy na proszek. Przesypujemy do puszki i szczelnie zamykamy. Ca豉 filozofia ;)

12:30, loriell
Link Komentarze (3) »
czwartek, 29 grudnia 2011
Akcja "Nie wyrzucam jedzenia!"

Okres po鈍i徠eczny sk豉nia do refleksji. Niekt鏎zy pos瘼nie spogl康aj na wskaz闚k wagi i pluj sobie w brod na my郵 o ilo軼i spo篡tych kalorii. Inni ju t瘰kni za 鈍i徠ecznymi specja豉mi i staraj帷 si za wszelk cen zatrzyma bo穎narodzeniowy nastr鎩, dojadaj resztki piernik闚 i czekoladowych Miko豉j闚. Jeszcze inni my郵帷 o pieni康zach wydanych na produkty potrzebne do przygotowania potraw, 造kaj tabletk na uspokojenie. U鈍iadamiaj帷 sobie, ile z tych produkt闚 zepsu這 si i wyl康owa這 w koszu, za篡waj jeszcze jedn. Aby unikn望 wyrzut闚 sumienia warto zastanowi si nad sensem gor帷zki przed鈍i徠ecznych przygotowa. Czy rzeczywi軼ie potrzebne jest a pi耩 ciast? Czy rozs康nym jest przygotowanie tradycyjnej, sk豉daj帷ej si z dwunastu potraw, wieczerzy dla trzyosobowej rodziny? Rozmy郵ania na ten temat mo積a od這篡 do nast瘼nych 安i徠, ale ja zach璚am do zastanowienia si nad tym problemem i uporania z nim ju dzisiaj. Ze 鈍i徠ecznych resztek mo積a bowiem wyczarowa znakomite przek御ki, kt鏎e ubrane w l瞠jsz form nie dodadz nam kilogram闚, a przypomn o smaku 鈍i徠ecznych wiktua堯w.

Szanuj帷 jedzenie i walcz帷 ze stereotypem 安i徠 jako dni sp璠zonych na nieumiarkowanym jedzeniu (sic!) zach璚am do wzi璚ia udzia逝 w durszlakowej akcji "Nie wyrzucam jedzenia!". Zasady s bardzo proste. Wystarczy doda przepis opatrzony bannerem akcji, przedstawiaj帷y propozycj spo篡tkowania pozosta這軼i po 鈍i徠ecznych (i nie tylko) specja豉ch, z zaznaczeniem po jakiej potrawie wykorzystujemy resztki. Mo積a dodawa wpisy archiwalne. Akcja trwa od 01.01.2012 - 31.01.2012. Zach璚am do aktywnego uczestnictwa i apeluj o rozwag w trakcie kolejnych 鈍i徠ecznych przygotowa. Wszak wi璚ej nie zawsze znaczy lepiej. Jedzenie opr鏂z podstawowej funkcji utrzymania nas przy 篡ciu ma r闚nie dawa nam przyjemno嗆. Nie karmmy si przy tej okazji wyrzutami sumienia.


Tagi: akcja
15:26, loriell
Link
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl


Kontakt do mnie