鈔oda, 21 grudnia 2011
Kokosanki

Rzecz dla wielbicieli lekkich, rozp造waj帷ych si w ustach s這dko軼i. Te cudownie kokosowe ciasteczka zachwyc ka盥ego 豉sucha. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku chwil i naprawd niewielu sk豉dnik闚. Dzi瘯i temu stanowi 鈍ietne rozwi您anie w sytuacji, gdy chcemy obdarowa kogo s這dkim upominkiem, a w ferworze 鈍i徠ecznych przygotowa brakuje ju czasu na pracoch這nne i skomplikowane wypieki. Gotowe ciasteczka wystarczy tylko przewi您a czerwon wst捫k, zapakowa w celofan i umie軼i pod choink. Pozytywny efekt gwarantowany :)

Kokosanki (mniejsze i wi瘯sze, 陰cznie dwie blachy)

  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wi鏎k闚 kokosowych (ja pomiesza豉m 50 g p豉tk闚 migda這wych z 150 g wi鏎k闚)

Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi z cukrem pudrem na sztywn pian. Wmiksowa 鄴速ka, a nast瘼nie delikatnie wmiesza wi鏎ki. Nak豉da porcje ciasta na wy這穎n papierem do pieczenia blach (na wi瘯sze kokosanki dwie 造瞠czki ciasta, na mniejsze jedn), zachowuj帷 znaczny odst瘼. Wstawi do piekarnika i piec oko這 15 minut do lekkiego zrumienienia, po 8 minutach od czasu do czasu uchylaj帷 drzwiczki piekarnika aby dosz這 do wymiany powietrza. Po wy陰czeniu piekarnika, wysun望 blach, odczeka minut lub dwie i dopiero zdejmowa kokosanki z papieru. Smacznego :)

Kokosanki

毒鏚這

poniedzia貫k, 19 grudnia 2011
Napoleonka

Napoleonka to ciasto mojego dzieci雟twa. Deser ten wielokrotnie go軼i na stole podczas rodzinnych uroczysto軼i, u鈍ietniaj帷 je swym eleganckim wygl康em i wykwintnym smakiem. Wczoraj postanowi豉m przywo豉 wspomnienie o tym klasycznym wypieku. Napoleonka doskonale sprawdzi si jako 鈍i徠eczny deser, a jej przygotowanie, dzi瘯i dobrodziejstwu jakim jest gotowe ciasto francuskie, nie zajmie Wam du穎 czasu.

Napoleonka (ok. 16 porcji)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i
  • 2 szklanki mleka
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉
  • 4 pe軟e 造磬i cukru
  • 1 laska wanilii rozci皻a wzd逝
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie rozwin望, podzieli na p馧 i piec jako osobne blaty przez oko這 15-20 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia ciasto mo積a obci捫y nieco papierem z fasol, aby nie wyros這 zbyt dorodne ;) Upieczone blaty wystudzi. Przygotowa krem. Z dw鏂h szklanek mleka odla p馧 szklanki. W mniejszej cz窷ci rozprowadzi m彗, a wi瘯sz cz窷 zagotowa z mas貫m i wanili, kt鏎 nast瘼nie usun望. Do wrz徠ku - ca造 czas mieszaj帷 - doda rozrobion m彗 i zagotowa. W osobnym naczyniu utrze 鄴速ka z cukrem i doda do mlecznej masy. Ca這嗆 miesza a do zagotowania i zg瘰tnienia. Zdj望 z ognia, zamiesza i odstawi do och這dzenia. Gotowym kremem prze這篡 ciasto i wstawi na ok. godzin do lod闚ki. Opr鏀zy cukrem pudrem.

Napoleonka

sobota, 17 grudnia 2011
Pierniczki

Aromatyczne, proste w przygotowaniu pierniczki. Niezbyt s這dkie, o charakterystycznym korzennym smaku. Mi瘯n po trzech, czterech dniach, dlatego lepiej nie robi ich na ostatni chwil. Doskona貫 zar闚no na 鈍i徠eczny podarunek jak i do podjadania w szary, zimowy wiecz鏎. Do dekoracji u篡豉m gotowego lukru i barwnik闚 spo篡wczych. W tym miejscu pragn podzi瘯owa M. kt鏎y sprawdzi si w roli operatora wa趾a i kt鏎ego dzie貫m jest Ciastek :)

Pierniczki (dwie i p馧 blachy)

  • 70 g margaryny
  • 125 g miodu70 g cukru pudru
  • 1 czubata 造瞠czka przyprawy do piernika (da豉m troch wi璚ej)
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kakao
  • 250 g m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Margaryn, mi鏚 i cukier roztopi i dok豉dnie wymiesza. Ubi jajko, kakao i przypraw do piernika przy pomocy robota kuchennego. Doda m彗 i ostudzon mas miodow. Dok豉dnie wyrobi. Ciasto wyjdzie dosy kleiste. Ciasto zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w zamra瘸rce na 30 minut. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa (niezbyt cienko!), podsypuj帷 obficie m彗. Wykrawa pierniczki. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu udekorowa.

Pierniczki

毒鏚這

Wpis dodany w ramach akcji Ciasteczkowy Adwent


pi徠ek, 09 grudnia 2011
Co sprawia, 瞠 muffiny z cukierni s tak odmienne, tak poci庵aj帷e

Ilekro kupowa豉m muffiny w cukierni, zawsze zastanawia豉m si jaki tajemniczy sk豉dnik sprawia, i s one tak dorodne. Jedz帷 tego rodzaju s這dko軼i, nigdy nie mog豉m nacieszy si ich smakiem w pe軟i. Zamiast czerpa przyjemno嗆 z jedzenia, z uporem odkrywcy sondowa豉m struktur wypieku, g堯wkuj帷 nad tajemnic jego rozmiaru. Kres moich m璚zarni nast徙i niespodziewanie i uzmys這wi mi, jak bezcelowe by造 moje rozmy郵ania. Przechodz帷 niedawno mi璠zy sklepowymi p馧kami, w oczy rzuci造 mi si wysokie na siedem centymetr闚, silikonowe foremki. Wrzuci豉m je do koszyka i pukn窸am si w czo這. Odpowied na pytanie postawione w tytule tej notki sp造n窸a na mnie niczym wiadro lodowatej wody. Jak mog豉m si nie domy郵i? ;)

Wysokie muffiny waniliowe (ok. 12-15 sztuk)

Ciasto

  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 2 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • s逝szna porcja olejku waniliowego (mnie chlusn窸o si dosy mocno ;))

Polewa

  • 60 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mleka
  • kolorowa posypka

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Suche sk豉dniki po陰czy w wi瘯szej misce, a mokre w mniejszej. Doda mokre sk豉dniki do suchych. Wy這穎ne papilotkami foremki nape軟i do 3/4 wysoko軼i. Piec przez ok. 20 minut do zrumienienia. Czekolad rozpu軼i z mlekiem w k徙ieli wodnej. Po wyci庵ni璚iu muffinek z piekarnika zanurzy ich czubki w bia貫j czekoladzie i posypa kolorowymi kuleczkami. Smacznego :)

Waniliowe muffiny



niedziela, 04 grudnia 2011
Piernik

Piernik dla leniwych. Ekspresowy w przygotowaniu i niewymagaj帷y u篡cia wielu naczy. Prostota produkcji nie umniejsza jednak jego walor闚 smakowych. Piernik jest aromatyczny, mi瘯ki, w sam raz s這dki. Go軼ie, kt鏎ym go poda豉m z ch璚i si璕ali po kolejny kawa貫k. Polecam :)

Piernik (piek豉m w formie keksowej o d逝go軼i 35 cm, ale z uwagi na fakt, i piernik nie wyr鏀 tak, jakbym chcia豉, to nast瘼nym razem przygotuj go w kr鏒szej keks闚ce i Wam takow w豉郾ie polecam)

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造磬a miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 kopiaste 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka kakao
  • szczypta soli
  • po gar軼i rodzynek, sk鏎ki pomara鎍zowej i posiekanych fig

Margaryn/mas這 stopi, doda mleko, jajko, mi鏚 i dobrze wymiesza. W drugim naczyniu po陰czy m彗, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier, kakao i s鏊. Do suchych sk豉dnik闚 dodawa stopniowo p造nne sk豉dniki i wymiesza do uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej masy. Doda bakalie i wymiesza. Ciasto przela do wy這穎nej papierem do pieczenia keks闚ki i piec przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Piernik - sldkiebajki.blox.pl

毒鏚這: z opakowania przyprawy do piernika

10
12:22, loriell , Ciasta ucierane
Link
pi徠ek, 02 grudnia 2011
Korzenne muffiny

Do zako鎍zenia Korzennego Tygodnia zosta這 zaledwie kilka dni. Jako, i czas ten zbiega si z weekendem, warto po鈍i璚i woln chwil na przetestowanie 鈍i徠ecznych przepis闚. Przepis闚, kt鏎e niekoniecznie musz by pracoch這nne i skomplikowane. Na dow鏚 tego przedstawiam aromatyczne, korzenne muffinki. Nadziewane suszonymi 郵iwkami, pachn帷e cynamonem i innymi rozgrzewaj帷ymi nutami. Taki przedsmak 安i徠 i piernikowych zmaga :)

Korzenne muffiny (ok. 15 sztuk)

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 saszetki czarnej herbaty ekspresowej
  • 2 szklanki m彗i
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • 1/2 造瞠czki imbiru
  • szczypta mielonych go寮zik闚
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 60 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • gar嗆 pokrojonych suszonych 郵iwek

Mleko zagotowa, zdj望 z ognia, wrzuci torebki herbaty i zaparza pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie torebki usun望. Po陰czy m彗 z proszkiem do pieczenia, sol i przyprawami. Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Dodawa pojedynczo jajka, a nast瘼nie po trochu m彗i na przemian z mlekiem. Doda suszone 郵iwki. Wymiesza. Tak przygotowanym ciastem nape軟i wy這穎ne papilotkami foremki do 3/4 wysoko軼i. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.

毒鏚這: "Kuchnia", nr 11-2011, s. 68. Przepis odrobin przeze mnie zmodyfikowany.


鈔oda, 30 listopada 2011
Rogaliki z makiem

Te delikatne, kruche rogaliki s dzie貫m mojej przysz貫j Te軼iowej. Nadziewane makiem i bakaliami stanowi 鈍ietn propozycj na ciasteczkowy czas mi璠zy 安i皻ym Marcinem a Wigili.

Rogaliki z makiem (ok. 64 sztuki)

  • 500 g m彗i
  • 250 g margaryny
  • 50 g dro盥篡
  • 造瞠czka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • cukier waniliowy
  • masa makowa

Dro盥瞠, cukier, 鄉ietan wymiesza z 造瞠czk m彗i i odstawi do wyro郾i璚ia. Gotowy zaczyn doda do m彗i, jajek, niestopionej margaryny, cukru waniliowego i soli. Dok豉dnie wyrobi. Ciasto sch這dzi w lod闚ce przez 1,5 godziny. Po tym czasie podzieli na osiem r闚nych kawa趾闚. Ka盥y z nich rozwa趾owa i wyci望 ko這 przy pomocy du瞠go talerza. Podzieli na 8 tr鎩k徠闚. Na ka盥y tr鎩k徠 po這篡 nadzienie i zawin望 (rozpoczynaj帷 od podstawy). Piec oko這 30 minut w 180 stopniach. Ch這dne ju rogaliki polukrowa i posypa kandyzowanymi kawa趾ami pomara鎍zy.

wtorek, 22 listopada 2011
Tarta serowa z suszonymi pomidorami

Co zrobi, gdy rodzinie przejad造 si ju ziemniaki? Ot, egzystencjalne pytanie, a jak瞠. Wszak je嗆 co trzeba, a cz這wiek aby zachowa swe cz這wiecze雟two, opr鏂z kartofli i schabowego potrzebuje te troch odmiany, a nawet - 瞠 o鄉iel si tak powiedzie - chwilowej mi瘰nej abstynencji. C騜 pocz望 w takiej sytuacji? Najlepiej co upiec. Co wytrawnego i bardzo dobrego. Poetycko spraw ujmuj帷 - tak s這n s這dycz. Tart dla przyk豉du. Z oliwkami, suszonymi pomidorami i chrupi帷ymi kawa趾ami migda堯w. Na pysznym serowym spodzie. Zachwycaj帷a uroda takiego dania, jego kusz帷y zapach i syc帷e wn皻rze b璠 dla wszystkich znudzonych pospolitymi obiadami smakowit odmian. Kto w to wchodzi?

Tarta serowa z suszonymi pomidorami (forma o 鈔ednicy 26 cm)

Sk豉dniki na ciasto

  • 150 g zimnego mas豉 pokrojonego na kawa趾i
  • 1 szklanka m彗i
  • 150 g startego 鄴速ego sera

Sk豉dniki na nadzienie

  • 4 jajka
  • s這iczek oliwek nadziewanych migda豉mi o pojemno軼i 140 g *
  • 3 ma貫 cebule
  • kilka suszonych pomidor闚 do u這瞠nia na wierzchu tarty**
  • s鏊 i pieprz do smaku

Ser, mas這 i m彗 wyrobi robotem kuchennym na jednolite ciasto. Wstawi na godzin do zamra瘸rki. Nat逝軼i form i wylepi j dok豉dnie ciastem. Nak逝 widelcem w kilku miejscach. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowa nadzienie. Roztrzepa jajka i doda do nich pokrojone oliwki, migda造 oraz cebul. Doda s鏊 i pieprz do smaku, a nast瘼nie dok豉dnie wymiesza. Mas wyla na upieczony sp鏚. Na wierzchu u這篡 suszone pomidory. Ca這嗆 wstawi do piekarnika i zapieka przez ok. 20 minut w 180 stopniach a masa si zetnie. Podawa na ciep這.

*kupuj w Lidlu

**zu篡豉m 3/4 s這iczka o pojemno軼i 280 g

Inspiracja: Kuchnia, nr 11-2011, s. 36


poniedzia貫k, 14 listopada 2011
Szarlotka

Pachn帷e ciasto, cynamon i gruba warstwa jab貫k. Szarlotka idealna. Tak samo nieodzowna jesieni jak kasztany, dynia czy z這te li軼ie. Os這dzi gorycz pierwszych ch這d闚 i rozgrzeje w d逝gie wieczory. Niezwykle aromatyczna dzi瘯i warstwie cukru waniliowego, syc帷a i zr闚nowa穎na w smaku. Bez przeszk鏚 konkurowa mo瞠 z wypiekiem z cukierni.

Szarlotka (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

  • 2 szklanki m彗i krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g mas豉
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 鄴速ka
  • ok. 3 造瞠czki cynamonu (w zale積o軼i od upodoba)
  • 16 g cukru wanilinowego
  • ok. 10-12 du篡ch jab貫k
  • odrobina mas豉 do sma瞠nia i nat逝szczenia formy
  • bu趾a tarta do opr鏀zenia formy

M彗, proszek do pieczenia, cukier puder, rozdrobnione mas這, 鄴速ka i ca貫 jajka po陰czy przy pomocy robota kuchennego. Zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na ok. 1,5 godziny.

Jab趾a obra, zetrze i przesma篡 na ma郵e do odparowania nadmiaru wody. Przyprawi cynamonem.

Rozgrza piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarowan t逝szczem i opr鏀zon bu趾 tart tortownic wylepi 3/5 ciasta, reszt pozostawiaj帷 w lod闚ce. Wylepion ciastem form wstawi na kwadrans do zamra瘸rki. Po wyci庵ni璚iu nak逝 w kilku miejscach widelcem i podpiec przez ok. 20 minut. Na zrumieniony sp鏚 wy這篡 mas jab趾ow. Na wierzch wy這篡 reszt surowego ciasta. Posypa cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 25-30 minut do zrumienienia wierzchu. Smacznego.

Przepis: E. Aszkiewicz, Kuchnia Polska 1001 przepis闚, przepis: szarlotka domowa, s. 453.

niedziela, 06 listopada 2011
Muffiny z czekolad

Co tu du穎 pisa. Muffiny z czekolad i ju. Jedna z najprostszych i jednocze郾ie najpopularniejszych ods這n tego wypieku. S這dka b豉hostka, przyjemnie zr闚nowa穎na smakiem gorzkiej czekolady. Z mi瘯kim wn皻rzem i chrupi帷 warstw na wierzchu. Klasyka, kt鏎a nigdy si nie nudzi.

Muffiny z czekolad (22 sztuki)

  • 270 g m彗i
  • 140 g cukru (w tym 16 g cukru waniliowego)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady 90%
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • kilka kropel olejku o zapachu waniliowym

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Suche sk豉dniki po陰czy w wi瘯szej misce, a mokre w mniejszej. Doda mokre sk豉dniki do suchych. Szybko wymiesza na niezbyt 軼is貫 ciasto. Doda start czekolad. Wy這穎ne papilotkami foremki nape軟ia do 3/4 wysoko軼i (ok. 2 i 1/2 造瞠czki). Piec przez ok. 25 minut do zrumienienia. Smacznego :)

Inspiracja

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl


Kontakt do mnie