niedziela, 06 listopada 2011
Babeczki z truskawkow piank

Puszyste biszkoptowe babeczki w czapeczce z truskawkowej pianki. Urzekaj pastelowymi barwami i delikatnym s這dko-orze德iaj帷ym smakiem. Truskawkowy smak przywodzi na my郵 s這neczne lato, a konsystencja 鈍ietnie udaje ciep貫 lody. Wypiek znakomicie sprawdzi si zar闚no w roli s這dkiej przek御ki w trakcie spotkania z kole瘸nk oraz jako deser dla dzieci. Polecam :)

Babeczki z truskawkow piank (ok. 20 sztuk)

Babeczki

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do foremek wy這穎nych papilotkami i piec przez oko這 20 minut w temperaturze 170 stopni. 

Pianka

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 120 ml wody
  • cukier do smaku

Wod zagotowa w rondelku. Zdj望 z ognia, wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Odstawi do wych這dzenia. Ubi krem闚k na sztywno, dodaj帷 cukier. Zimn, t篹ej帷, ale jeszcze p造nn galaretk doda do krem闚ki i zmiksowa. Wstawi do lod闚ki do st篹enia. Udekorowa babeczki.


02:14, loriell , Muffiny
Link
鈔oda, 26 pa寮ziernika 2011
Ciasto dro盥穎we

Puszyste ciasto dro盥穎we. Wyro郾i皻e, delikatne w smaku, bez jakichkolwiek dodatk闚. Doskona貫 z twaro磬iem, d瞠mem lub po prostu z mas貫m. Podane do popo逝dniowej kawy lub herbaty przywodzi na my郵 wspomnienia z babcinej kuchni.

Ciasto dro盥穎we (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

  • 3 szklanki m彗 tortowej
  • 30 g dro盥篡
  • 2 鄴速ka
  • 3-6 造瞠k cukru (wed逝g uznania - 3 造磬i daj ledwie wyczuwaln s這dycz)
  • 80 g mas豉
  • szklanka mleka

Mas這 roztopi i odstawi do wych這dzenia. W ciep造m mleku rozprowadzi pokruszone dro盥瞠 z dodatkiem 造瞠czki m彗i i 造瞠czki cukru. Odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i. W misie robota kuchennego umie軼i m彗, cukier, 鄴速ka oraz wyro郾i皻y zaczyn. Wyrabia do uzyskania jednolitej, b造szcz帷ej masy, pod koniec wyrabiania dodaj帷 roztopione mas這. Odstawi do wyro郾i璚ia na ok. 30 - 45 minut. Ciasto prze這篡 do keks闚ki i zostawi do wyro郾i璚ia (ok. 45-60 minut). Wierzch wyro郾i皻ego ciasta posmarowa mieszank mleka i wody. Piec przez ok. 40-45 minut w 160 stopniach.

Przepis: E. Aszkiewicz, Kuchnia Polska 1001 przepis闚, przepis: bu貫czki mleczne, s. 399.

poniedzia貫k, 24 pa寮ziernika 2011
Lemon Curd

Lemon Curd. Albo inaczej krem cytrynowy. S這neczny, orze德iaj帷o kwaskowaty i w sam raz s這dki. 安ietnie sprawdzi si jako masa do prze這瞠nia tortu lub jako dodatek do twaro磬u. Gotowy krem mo積a przechowywa w lod闚ce, w zamkni皻ym s這iczku, przez tydzie. Smacznego.

Lemon Curd (niewielki s這iczek)

  • 3/4 soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 造瞠k, pokrojonego na kawa趾i mas豉
  • 3 roztrzepane jajka

Powy窺ze sk豉dniki umie軼i w rondelku. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷. Po doprowadzeniu do wrzenia gotowa jeszcze ok. 5 minut, nie przestaj帷 miesza. Naczynie z mikstur zdj望 z ognia i przetrze j przez sitko, aby pozby si pestek i resztek 軼i皻ego bia趾a. Przela do s這iczka, sch這dzi i umie軼i w lod闚ce.

毒鏚這

niedziela, 16 pa寮ziernika 2011
Rolada 鄉ietankowo-orzechowa

Prosty deser w formie eleganckiej rolady z bit 鄉ietan i orzechami laskowymi. Wbrew dosy cz瘰tej opinii, nie jest skomplikowany ani czasoch這nny. Jego przygotowanie zaj窸o mi zaledwie kilkana軼ie minut, a technika produkcji nie odbiega od sposobu przygotowania zwyk貫go biszkoptu. Zwini璚ie ciasta w rulon r闚nie nie stanowi problemu, wi璚 wszystkich, kt鏎zy do tej pory odczuwali niepok鎩 zwi您any z pieczeniem rolady zach璚am do spr鏏owania.

Rolada 鄉ietankowo-orzechowa (d逝go嗆 ok. 30 cm)

Biszkopt

  • 50 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗i i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze piekarnika, tak aby otrzyma kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut. Na ciep造m biszkopcie roz這篡 czyst lnian 軼iereczk i zwin望 w rulon (je郵i ciasto przyklei si do papieru, to delikatnie podwa篡 je d逝gim no瞠m) . W takiej postaci zostawi do ostudzenia.

Krem

  • 250 ml 鄉ietany 30%
  • spora gar嗆 zmielonych orzech闚 laskowych
  • cukier do smaku

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. Doda zmielone orzechy i wymiesza 造磬. Wystudzony biszkopt rozwin望. Posmarowa kremem i ponownie zwin望. Wierzch rolady posmarowa reszt kremu lub posypa cukrem pudrem. Ca這嗆 sch這dzi. Smacznego :)

Inspiracja.

鈔oda, 12 pa寮ziernika 2011
Tort stracciatella

Tort. A w豉軼iwie torcik. Niewielkie wymiary wypieku czyni ze 鈍ietn propozycj na romantyczny deser dla dwojga lub s這dki prezent dla kogo bliskiego. Kremowy smak 鄉ietany przyjemnie wsp馧gra z orze德iaj帷ym smakiem d瞠mu i mocn nut alkoholu. Ponadto, poprzez wzgl康 na skromny rozmiar, wypiek jest szybki w przygotowaniu i bardziej por璚zny w dekorowaniu ni pe軟owymiarowy ;) tort. Polecam nie tylko na szczeg鏊ne okazje.

Tort stracciatella (tortownica o 鈔ednicy 16 cm)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli
  • w鏚ka do nas帷zenia upieczonego biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do formy (nat逝軼i tylko sp鏚) i piec przez oko這 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt rozci望 na trzy kr捫ki i odstawi do wystudzenia.

Krem

  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 1-2 造磬i cukru (lub wedle uznania)
  • d瞠m truskawkowy do posmarowania blat闚
  • 30 g startej, gorzkiej czekolady
  • zag瘰tnik do 鄉ietany

妃ietank ubi na sztywno z cukrem i zag瘰tnikiem. Wsypa start czekolad i wymiesza 造磬. Wstawi do lod闚ki.

Warstwy tortu

Dolny kr捫ek biszkoptu nas帷zy dosy obficie w鏚k i rozsmarowa cienk warstw d瞠mu. Na d瞠m wy這篡 warstw 鄉ietany. Na這篡 drugi kr捫ek. Nas帷zy, rozsmarowa d瞠m i warstw 鄉ietany. Przykry ostatnim kr捫kiem, nas帷zy i rozsmarowa 鄉ietan. Pozosta陰 cz窷ci 鄉ietany ob這篡 boki tortu. Dowolnie udekorowa (ja u篡豉m gotowych, czekoladowych listk闚). Wstawi do lod闚ki do sch這dzenia, najlepiej na kilka godzin, aby smaki si "przegryz造".

wtorek, 11 pa寮ziernika 2011
Tarta ze 郵iwkami

Kruche, ma這 s這dkie ciasto i kwaskowate 郵iwki. Wytrawne, eleganckie po陰czenie w sam raz dla tych, kt鏎zy nie lubi przes這dzonych wypiek闚. Deser 鈍ietnie smakuje z fili瘸nk czarnej herbaty. Przepis na ciasto zaczerpn窸am z ksi捫ki M. Roux „Ciasta pikantne i s這dkie”, odrobin go jednak modyfikuj帷. Szczerze polecam.

Tarta ze 郵iwkami (forma do tarty o 鈔ednicy 26 cm)

  • 250 g m彗i
  • 150 g mas豉 pokrojonego w kostk, lekko rozmi瘯czonego
  • 1 造瞠czka drobnoziarnistej soli
  • 1 jajko
  • 1 造磬a zimnego mleka
  • 1 造磬a cukru + torebka cukru waniliowego (w oryginale szczypta cukru)
  • przekrojone na p馧 i obtoczone w br您owym cukrze 郵iwki

Z m彗i, mas豉, jajka, soli i cukru zagnie嗆 ciasto. Na samym ko鎍u doda mleko, zagniataj帷 do otrzymania g豉dkiej konsystencji. Ciasto owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na ok. godzin (lub w zamra瘸rce na ok. 30 minut). Rozgrza piekarnik do temperatury 190 stopni. Sch這dzone ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Pierwsz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do tarty. Drug umie軼i w lod闚ce. Nak逝 widelcem w kilku miejscach, obci捫y papierem z fasol i piec przez ok. 20 minut. Nast瘼nie usun望 fasol i piec jeszcze przez 5 minut. Podpieczone ciasto wyci庵n望 z piekarnika i u這篡 na nim 郵iwki. Pozosta陰 cz窷 ciasta rozwa趾owa i przykry ni owoce. Piec przez ok. 15 minut, do momentu, a wierzch b璠zie rumiany.

20:53, loriell , Ciasta kruche
Link
sobota, 01 pa寮ziernika 2011
Czekoladowe ciasto z gruszkami i 郵iwkami

Ciasto z gatunku tych najprostszych. Z reszt nie ma co si dziwi, wszak to przepis Nigelli, kt鏎 ceni za nieskomplikowane i niezbyt pracoch這nne receptury. Smak ciasta jest fantastyczny: czekoladowy, z lekk nut s這dyczy. Idealny dla os鏏, kt鏎e nie lubi przes這dzonych wypiek闚. Ogl康aj帷 program Nigelli zauwa篡豉m, i jej ciasto ma nieco p造nn konsystencj. Chc帷 unikn望 tego efektu, doda豉m wi璚ej m彗i. W oryginalnym przepisie Nigella u篡豉 gruszek z syropu. Korzystaj帷 z dobrodziejstw jesieni, postanowi豉m zast徙i je 鈍ie篡mi owocami. W zwi您ku z tym, 瞠 mia豉m pod r瘯 r闚nie 郵iwki, zdecydowa豉m si urozmaici nieco przepis i u篡 obydwu rodzaj闚 owoc闚 (po這w blachy wy這篡豉m gruszkami a drug po這w 郵iwkami. Po spr鏏owaniu stwierdzam, i ciasto z gruszkami smakuje poprawnie, ale ze 郵iwkami to ju ca趾owity ob喚d! Zach璚am wi璚 do eksperyment闚 i 篡cz smacznego :)

Czekoladowe ciasto z gruszkami i 郵iwkami (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

  • 125 g m彗i pszennej (aby uzyska bardziej zwart struktur u篡豉m 140 g m彗i)
  • 125 g cukru
  • 25 g kakao
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • kilka umytych, osuszonych i przekrojonych na p馧 gruszek/郵iwek

Nat逝szczon form wy這篡 owocami. Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Sk豉dniki na ciasto umie軼i w robocie kuchennym i wyrobi na g豉dk mas. Gotow mas przykry owoce. Piec oko這 25-30 minut.

wtorek, 06 wrze郾ia 2011
Ciasto z malinami i bia陰 czekolad

Lato si ko鎍zy. Wprawdzie do rozpocz璚ia astronomicznej jesieni zosta這 jeszcze kilkana軼ie dni, ale nietrudno odnie嗆 wra瞠nie, 瞠 ciep貫 chwile oddalaj si nieuchronnie. Malej na horyzoncie p鏎 roku, zostawiaj帷 nam poranny ch堯d i cierpkie ciep這 popo逝dniowego s這鎍a. Na szcz窷cie odchodz帷e lato nie zabiera nam wszystkiego co dobre i rodz帷e s這neczne my郵i. Na krzakach, w dalszym ci庵u r騜owiej maliny, zach璚aj帷 do korzystania ze s這dkich dobrodziejstw p騧nego lata. Dlatego dzisiaj proponuj ciasto w豉郾ie z tymi owocami w roli g堯wnej. Ciasto syc帷e, o bardzo tre軼iwej strukturze, stanowi帷e klasyczne po陰czenie bia貫j czekolady i malin. Polecam.

Ciasto z malinami i bia陰 czekolad (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

  • 2 szklanki m彗i
  • 1/2 kostki mas豉 (mo瞠 by te margaryna)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 czubata 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3/4 tabliczki bia貫j czekolady
  • ok. 2 szklanki malin

Czekolad pokroi na kawa趾i. Mas這 roztopi w 鈔edniej wielko軼i garnku. Do roztopionego mas豉 doda cukier, m彗, proszek do pieczenia. Wbi jaja i dok豉dnie wymiesza, dodaj帷 kawa趾i czekolady. Wierzch ciasta posypa malinami. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 40 minut (do zrumienienia i suchego patyczka). Smacznego :)

poniedzia貫k, 22 sierpnia 2011
Muffiny z bor闚kami i kruszonk

Dzi przedstawiam jeden z najlepszych, w moim odczuciu, przepis闚 na muffiny. S puszyste, wyro郾i皻e, wilgotne od bor闚ek, chrupi帷e dzi瘯i kruszonce. Z podanych ni瞠j proporcji, wychodzi naprawd du穎 babeczek. S jednak tak smaczne, 瞠 znikaj w ekspresowym tempie. Przepis na ciasto zaczerpn窸am z ksi捫ki "Sweet Treats" Margaret Carspecken. Pomys z kruszonk doda豉m od siebie ;)

Muffiny z bor闚kami i kruszonk (ok. 20 sztuk)

Ciasto

  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 2 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 1 szklanka ma郵anki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki margaryny
  • 1 1/2 szklanki bor闚ek

Kruszonka

  • 1 造磬a mi瘯kiego mas豉
  • 3-4 造磬i cukru
  • 3-4 造磬i m彗i

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Z mas豉, m彗i i cukru zagnie嗆 ciasto na kruszonk i wstawi do lod闚ki. Suche sk豉dniki po陰czy w wi瘯szej misce, a mokre w mniejszej. Doda mokre sk豉dniki do suchych. Doda umyte, os帷zone bor闚ki i szybko wymiesza. Wy這穎ne papilotkami foremki nape軟ia do 3/4 wysoko軼i. Na ka盥 porcj surowego ciasta wy這篡 strz瘼ki kruszonki. Piec przez ok. 20 minut do zrumienienia.

Bu貫czki z pieczarkami

Bu貫czki z pieczarkami. Pachn帷e, chrupi帷e, doskona貫 na ciep這 i szalenie proste w przygotowaniu. Znikaj w mgnieniu oka. Przepis pochodzi z bloga Pluskotki. Odrobin go jednak zmodyfikowa豉m, bo do cz窷ci farszu doda豉m troch szynki i sera. W obydwu wersjach bu貫czki s r闚nie pyszne. Polecam i zach璚am do eksperymentowania z nadzieniem :)

Bu貫czki z pieczarkami (12 szt)

Ciasto

  • 2,5 szklanki m彗i
  • 0,5 szklani mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 造磬i oleju
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka soli
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1/4 造瞠czki cukru

Farsz

  • 0,5kg pieczarek
  • 1-2 ma貫 cebule
  • s鏊, pieprz do smaku

Dro盥瞠 rozpu軼i w ciep造m mleku z dodatkiem 造瞠czki m彗i i 1/4 造瞠czki cukru. Odstawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻y zaczyn po陰czy z pozosta造mi sk豉dnikami, na koniec wyrabiania, dodaj帷 olej. Nakry lnian 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut.

W tym czasie przygotowa farsz. Pieczarki pokroi w kostk i podsma篡 z cebulk. Doprawi do smaku pieprzem i sol.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na dwana軼ie cz窷ci. Ka盥 rozwa趾owa na okr庵造 placuszek (mo積a te rozp豉szczy w d這ni i lekko rozci庵n望). Na這篡 farsz i zlepia ciasto jak pieroga, 陰czenia zawijaj帷 pod sp鏚. Piec przez 25 minut w 190 stopniach.


1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10
Durszlak.pl


Kontakt do mnie