czwartek, 01 marca 2012
Rurki francuskie z kremem bananowym

Co zrobi kiedy na godzin przed przybyciem go軼i dowiadujesz si, 瞠 w og鏊e kto ma zamiar Ci odwiedzi? Co zrobi, gdy nie ma czym ugo軼i znajomych, bo jak zwykle, wszystkie ciastka wy瘸rte, a po wczorajszym torciku zosta造 tylko okruszki? Rozwi您anie jest niesamowicie proste. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i dwa banany. Taki skromny zestaw pozwala na przyrz康zenie szybkich ciastek z kremem. Jakim kremem, skoro mamy tylko dwa sk豉dniki? Jak to jakim – bananowym. Wystarczy rozgnie嗆 owoce, aby otrzyma s這dk, g豉dk mas. Z powodzeniem zast徙i ona wysokokaloryczne kremy, nadaj帷 jednocze郾ie wypiekom prawdziwie bananowy smak.

Rurki francuskie z kremem bananowym (oko這 16 sztuk)

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 spore, dojrza貫 banany
  • cukier i szczypta cynamonu do obtoczenia

Foremki do rurek z kremem lekko nat逝軼i. Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie poci望 na paski o d逝go軼i wedle uznania (ja nie owija豉m ca貫j foremki, dzi瘯i czemu otrzyma豉m takie mini rurki ;)) a nast瘼nie nawija na foremki. Obtoczy w cukrze i cynamonie. Piec przez ok. 10-12 minut do zrumienienia. Po lekkim przestudzeniu foremki usun望. Banany rozgnie嗆 na g豉dk mas. Rurki nadziewa kremem przy pomocy szprycy.

francuskie_banan



niedziela, 19 lutego 2012
P帷zki - bol帷zki i s這dka rekompensata

Na T逝sty Czwartek mia造 by p帷zki domowej roboty. Mia造, bo oczywi軼ie nic z tego planu nie wysz這. G堯wny winowajca? 好ieg i 郵izgawica na drogach. Niesprzyjaj帷a kierowcom aura przyczyni豉 si do wypadku, kt鏎y to z kolei spowodowa korek. Korek w kt鏎ym utkn掖 m鎩 autobus. Gdy w ko鎍u uda這 mi si wr鏂i do domu postanowi豉m zmodyfikowa sw鎩 ambitny, cukierniczy plan. My郵 o sma瞠niu odwiesi豉m razem z kurtk do szafy, a w jej miejsce powzi窸am zamiar przywdziania wygodnych kapci i rozci庵ni璚ia swych cz這nk闚 na kanapie. Bo o mi tam po p帷zkach. Ma這 to cukierni? Nie zasmrodz sma瞠nin ca貫j cha逝py, a p帷zki kupi nazajutrz w sklepie. Jak pomy郵a豉m, tak zrobi豉m.

Aby urozmaici sobie uczt, naby豉m s這dko軼i w dw鏂h r騜nych cukierniach. Niestety, degustacja, kt鏎a mia豉 by wielk przyjemno軼i okaza豉 si wielce przykrym do鈍iadczeniem. P帷zek z pierwszej cukierni (nie b璠 chamem i nie napisz z jakiej) okaza si by pachn帷ym t逝szczem gnieciuchem, kt鏎emu posk徙iono marmolady. Lukier odpada, co dodatkowo psu這 i tak nieciekawy efekt. Spr鏏owa豉m wi璚 p帷zka z drugiej cukierni (dodam tylko, 瞠 by豉 to popularna pozna雟ka cukiernia). Ten by mniejszy, ale niestety r闚nie 鄉ierdzia t逝szczem i by gumowaty. Na plus mog zaliczy jednak s逝szn porcj konfitury i estetycznie wygl康aj帷y lukier.

Na tym moja degustacja si sko鎍zy豉. Nie ryzykowa豉m konsumpcji kolejnych w徠pliwych w smaku delicji. T逝stoczwartkowa tradycja pozostawi豉 we mnie niesmak i poczucie zmarnowanych czterech z這tych. Nie to abym 瘸這wa豉 ciep造ch kapciuszk闚 i 鈔odowego wylegiwania si pod kocem, ale za najprawdziwsz i niepodwa瘸ln prawd uznaj, 瞠 najlepsze p帷zki, to p帷zki domowe. Ochota na takowe opu軼i豉 mnie jednak jak na razie ca趾owicie i nawet nie my郵 o ich produkcji. Mi造m, ostatkowym akcentem by這by jednak przyrz康zenie czego specjalnego. Ot i prosz. Szybkie w przygotowaniu, smakowite ciastka francuskie ze s這dk polew i r闚nie s這dkim wn皻rzem. Dla wszystkich, kt鏎zy maj dosy gumowatych i obrzydliwie t逝stych szale雟tw cukiernik闚.

Ciastka francuskie z karmelizowanym cukrem (8 sztuk)

  • 1/2 arkusza ciasta francuskiego
  • cukier kryszta do karmelizacji
  • 80 g czekolady deserowej
  • 2 造磬i 鄉ietanki 10%
  • d瞠m do nadziania

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie pokroi na kwadraty. U這篡 na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze, zachowuj帷 odst瘼 na wyro郾i璚ie. Wstawi do piekarnika i piec przez oko這 10 minut do zrumienienia. W tym czasie przygotowa nadzienie. Czekolad rozpu軼i ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. Cztery ciastka nadzia czekolad, u篡waj帷 do tego celu szprycy z w御k nasadk. Pozosta貫 nadzia d瞠mem. Wierzch ciastek ostro積ie skropi wod, posypa cukrem i skarmelizowa przy u篡ciu palnika gazowego, b康 pod g鏎n spiral piekarnika. W wersji dla leniwych wystarczy te po prostu cukier puder. Smacznego :)

francuskie


Durszlak.pl


Kontakt do mnie