sobota, 19 stycznia 2013
Zawijane ciasteczka z mas貫m orzechowym

Wygl康aj jak baranie rogi, a ich wykonanie jest r闚nie proste co przys這wiowy barani r鏬 w豉郾ie. Wystarczy paczka gotowego ciasta kruchego, s這ik mas豉 orzechowego i troch cukru pudru. To 鈍ietna propozycja dla leniuch闚 lub w sytuacji, gdy zaskakuj nas niespodziewani go軼ie. S這dko-s這ne ciasteczka sprawdz si r闚nie doskonale jako sk豉dnik karnawa這wego menu. Osoby, kt鏎e maj wi璚ej czasu mog skorzysta z tego przepisu na ciasto kruche oraz z tego na s這dkie nadzienie. Niezale積ie od sposobu przygotowania - polecam :)

Zawijane ciasteczka z mas貫m orzechowym (ok. 30 sztuk)

  • 1 opakowanie s這dkiego ciasta kruchego
  • mas這 orzechowe
  • cukier puder do posypania gotowych ciastek

Piekarnik rozgrza do temperatury 180 stopni. Ciasto kruche rozwin望 i poci望 na ok. 30 pask闚. Na ka盥y z pask闚 na這篡 mas這 orzechowe i zwin望 w barani r鏬 :) Piec przez oko這 30 minut do uzyskania z這tego koloru. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem.

ciasteczka

sobota, 11 lutego 2012
Ciastka z orzechami i czekolad

Zachcia這 mi si ciastek. Bardzo, ale to bardzo. Zajrza豉m do szuflady. Nie ma. Same suszone owoce. Mo瞠 spr鏏owa, wszak maj witaminy i dla zdrowotno軼i s jak znalaz. No, ale kto to widzia, aby je嗆 witaminy dla przyjemno軼i. 妃iechu warte. Dla przyjemno軼i to si je czekolad. Ale dzi nie jest dzie mlecznej z orzechami. Dzi jest dzie ciastek. Ciastek, kt鏎ych nie ma. Sklep jest za rogiem, ale nie dziadujmy. Jak nie ma, to si znajd. Troch m彗i, mas豉, raz, dwa i s. Z czekolad, orzechami, chrupi帷e i aromatyczne. Pycha :)

Ciastka z orzechami i czekolad (ok. 30-35 sztuk)

  • 2 1/3 szklanki m彗i
  • 150 g roztopionego mas豉
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki br您owego cukru
  • 1/3 szklanki bia貫go cukru
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 50 g orzech闚 laskowych pokrojonych na grube kawa趾i
  • 50 g czekolady pokrojonej na grube kawa趾i

Do roztopionego, lekko przestudzonego mas豉 doda cukier bia造 i br您owy. Dok豉dnie wymiesza. Doda jajko i po dok豉dnym wymieszaniu doda 鄴速ko, kt鏎e r闚nie dok豉dnie po陰czy z mikstur. Dodawa partiami m彗 i sod oczyszczon. Na samym ko鎍u wmiesza czekolad, orzechy i olejek waniliowy. Rozgrza piekarnik do 170 stopni. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formowa kulki odrobin wi瘯sze od orzecha w這skiego, uk豉da na blasze i sp豉szcza d這ni. Piec przez ok. 17 minut na drugiej szynie od g鏎y w trybie termoobiegu. Studzi na kratce.

ciastka

Przepis z internetu.

鈔oda, 21 grudnia 2011
Kokosanki

Rzecz dla wielbicieli lekkich, rozp造waj帷ych si w ustach s這dko軼i. Te cudownie kokosowe ciasteczka zachwyc ka盥ego 豉sucha. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku chwil i naprawd niewielu sk豉dnik闚. Dzi瘯i temu stanowi 鈍ietne rozwi您anie w sytuacji, gdy chcemy obdarowa kogo s這dkim upominkiem, a w ferworze 鈍i徠ecznych przygotowa brakuje ju czasu na pracoch這nne i skomplikowane wypieki. Gotowe ciasteczka wystarczy tylko przewi您a czerwon wst捫k, zapakowa w celofan i umie軼i pod choink. Pozytywny efekt gwarantowany :)

Kokosanki (mniejsze i wi瘯sze, 陰cznie dwie blachy)

  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wi鏎k闚 kokosowych (ja pomiesza豉m 50 g p豉tk闚 migda這wych z 150 g wi鏎k闚)

Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi z cukrem pudrem na sztywn pian. Wmiksowa 鄴速ka, a nast瘼nie delikatnie wmiesza wi鏎ki. Nak豉da porcje ciasta na wy這穎n papierem do pieczenia blach (na wi瘯sze kokosanki dwie 造瞠czki ciasta, na mniejsze jedn), zachowuj帷 znaczny odst瘼. Wstawi do piekarnika i piec oko這 15 minut do lekkiego zrumienienia, po 8 minutach od czasu do czasu uchylaj帷 drzwiczki piekarnika aby dosz這 do wymiany powietrza. Po wy陰czeniu piekarnika, wysun望 blach, odczeka minut lub dwie i dopiero zdejmowa kokosanki z papieru. Smacznego :)

Kokosanki

毒鏚這

sobota, 17 grudnia 2011
Pierniczki

Aromatyczne, proste w przygotowaniu pierniczki. Niezbyt s這dkie, o charakterystycznym korzennym smaku. Mi瘯n po trzech, czterech dniach, dlatego lepiej nie robi ich na ostatni chwil. Doskona貫 zar闚no na 鈍i徠eczny podarunek jak i do podjadania w szary, zimowy wiecz鏎. Do dekoracji u篡豉m gotowego lukru i barwnik闚 spo篡wczych. W tym miejscu pragn podzi瘯owa M. kt鏎y sprawdzi si w roli operatora wa趾a i kt鏎ego dzie貫m jest Ciastek :)

Pierniczki (dwie i p馧 blachy)

  • 70 g margaryny
  • 125 g miodu70 g cukru pudru
  • 1 czubata 造瞠czka przyprawy do piernika (da豉m troch wi璚ej)
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kakao
  • 250 g m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Margaryn, mi鏚 i cukier roztopi i dok豉dnie wymiesza. Ubi jajko, kakao i przypraw do piernika przy pomocy robota kuchennego. Doda m彗 i ostudzon mas miodow. Dok豉dnie wyrobi. Ciasto wyjdzie dosy kleiste. Ciasto zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w zamra瘸rce na 30 minut. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa (niezbyt cienko!), podsypuj帷 obficie m彗. Wykrawa pierniczki. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu udekorowa.

Pierniczki

毒鏚這

Wpis dodany w ramach akcji Ciasteczkowy Adwent


wtorek, 08 marca 2011
Ciasteczka z mas貫m orzechowym

Te ciasteczka to ukoronowanie czasu ta鎍闚 i kulinarnych swawoli. W smaku s這dkawe, z豉mane jednak lekko s這n nut mas豉 orzechowego. Dosy ci篹kie, syc帷e i bardzo szybkie w produkcji. W sam raz na ostatni imprez przed Wielkim Postem.

Ciasteczka z mas貫m orzechowym (oko這 20 sztuk)

  • 1,5 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • dwie szczypty soli
  • 1/2 szklanki mas豉
  • 1/3 szklanki mas豉 orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki br您owego cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel olejku waniliowego

Rozgrza piekarnik do temparatury 175 - 180 stopni. W jednej miseczce wymiesza m彗, proszek do pieczenia i s鏊. W drugiej - wi瘯szej - ubi mas這 z cukrami i mas貫m orzechowym. Gdy sk豉dniki dobrze si po陰cz doda jajko, olejek i ubija do uzyskania g豉dkiej masy. Doda suche sk豉dniki do mokrych i wymiesza do uzyskania dosy zbitego ciasta. Odrywa kawa趾i ciasta, formowa kulki a nast瘼nie uk豉da je na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze. Sp豉szcza d這ni. Wyka豉czk lub widelcem odcisn望 dekoracyjn kratk ;) Piec przez oko這 12 minut, do zez這cenia brzeg闚. Studzi na kratce. Smacznego :)

sobota, 19 lutego 2011
Kruche ciasteczka

Rozpoczynaj帷 prac, cz這wiek staje przed nie lada dylematem. Co tu je嗆 przez p馧 dnia, tak aby 穎陰dek nie zak堯ca pracy umys逝 swoimi gniewnymi pomrukami? Rozwi您a豉m 闚 problem w prostej formie sa豉tek. Pomy郵a豉m jednak, i mi這 by by這 mie pod r瘯 r闚nie co s這dkiego. Co, co od鈍ie篡 pomy郵unek i podaruje odrobin luksusu kubkom smakowym. Inspiruj帷 si przepisem M. Roux, wymy郵i豉m wi璚 ciasteczka - kruche kwiatuszki o delikatnym, ma郵anym smaku wzbogaconym odrobin wanilii. Nieprzyzwoicie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 安ietne do pogryzania przed komputerem ;)

Kruche ciasteczka (oko這 25 sztuk)

  • 50 g cukru pudru
  • 125 g m彗i tortowej
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • szczypta soli
  • laska wanilii

M彗 przesia i po陰czy z cukrem pudrem i szczypt soli. Doda mas這, 鄴速ko, ziarenka wanilii a nast瘼nie ca這嗆 posieka no瞠m. Szybko zagnie嗆 ciasto, owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w zamra瘸rce na oko這 45 minut. Rozgrza piekarnik do 190 stopni. Wych這dzone ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Jedn wstawi do lod闚ki, a drug rozwa趾owa i wycina ciasteczka o dowolnym kszta販ie. Z drug porcj ciasta zrobi to samo. Ciasteczka uk豉da na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze i piec przez oko這 11 minut, do momentu a nabior lekko z這tej barwy. Studzi na kratce. Smacznego :)

01:59, loriell , Ciasteczka
Link
Aromatyczne ciasteczka z orzechami

Ciastko jakie jest, ka盥y widzi. Okr庵貫, rumiane, maj帷e w sobie to „co”. 荑 sekretny sk豉dnik to mieszanka r騜nych orzech闚 oraz… br您owy cukier. Zapach tego specyfiku jest absolutnie obezw豉dniaj帷y, nadaj帷y wypiekom cudownego, s這dkiego aromatu. Zdecydowanie warto zaopatrzy si w ten produkt, aby pieczenie cieszy這 jeszcze bardziej. Poza tym, nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam mie w szafce s這dki dobrobyt. Przez to okre郵enie rozumiem nie szafk wype軟ion kupionymi w sklepie ciastkami czy cukierkami, ale p馧produktami z kt鏎ych sama mog wyczarowa, co mi si tylko zachce.

Poni瞠j zamieszczam przepis na ciasteczka. W oryginale, autorka proponuje je z czekolad. Ja postanowi豉m zmodyfikowa nieco receptur, czekolad zast瘼uj帷 mieszank orzech闚 i ziaren. Tutaj pragn podzi瘯owa No穎wnikowi ;), kt鏎ego boskie d這nie pokroi造 orzechy i migda造. Ostateczny efekt wyszed s這dki, chrupi帷y i pachn帷y cukrowym ob喚dem. Dodam tylko, 瞠 ciasteczka s逝篡造 za alternatyw dla s這dkiego, sklepowego drobiazgu, z kt鏎ym zwykle pojawiamy si, wybieraj帷 si do znajomych. Polecam takie s這dkie prezenty – nasycaj rozmowy przy kawie klimatem kuchennego sto逝.

Aromatyczne ciasteczka z orzechami (oko這 30 sztuk)

  • 2 ¼ szklanki m彗i tortowej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 szklanka mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 szklanka ciemnego cukru (taka ilo嗆 cukru daje naprawd intensywn s這dycz, kt鏎a nie ka盥emu mo瞠 pasowa. Proponuj wi璚 miar cukru dostosowa do w豉snych upodoba)
  • torebka cukru waniliowego dope軟iona cukrem bia造m do po這wy szklanki
  • 2 jaja
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 szklanki mieszanki pokrojonych orzech闚 w這skich, arachidowych, migda堯w, s這necznika

Piekarnik rozgrza do temperatury 175 – 180 stopni. W misce po陰czy m彗, proszek do pieczenia i s鏊. W drugiej, wi瘯szej misce, ubi mas這 oraz br您owy i bia造 cukier, a nast瘼nie doda jaja, aromat waniliowy i dok豉dnie wymiesza przy pomocy miksera. Mieszank suchych sk豉dnik闚 doda do sk豉dnik闚 mokrych i dobrze po陰czy. Do ciasta doda orzechy i ponownie wymiesza. Na wy這穎n papierem do pieczenia blach, nak豉da porcje ciasta, zachowuj帷 odleg這嗆 2 cm. Ciasto b璠zie klej帷e, dlatego mo積a sobie pom鏂, u篡waj帷 造瞠czki oraz d這ni zwil穎nych w wodzie. Porcje ciasta lekko rozp豉szcza d這ni. Ciasteczka piec do zrumienienia brzeg闚 (oko這 13 minut). Podczas wyjmowania, s這dko軼i b璠 jeszcze mi瘯kie, dlatego nale篡 ostro積ie podwa篡 je szpatu趾. Po przestudzeniu na kratce, ciastka stwardniej. Najlepsze s na drugi dzie, gdy zrobi si nieco wilgotne. Aby przyspieszy ten proces, wystawi豉m otwart, nape軟ion ciastkami puszk na balkon. Dzie by dosy wilgotny, wi璚 ciastka szybko sta造 si delikatniejsze. 砰cz smacznego :)

01:53, loriell , Ciasteczka
Link
Durszlak.pl


Kontakt do mnie