poniedzia貫k, 08 sierpnia 2011
Cupcakes z kremem mi皻owym

Cupcakes. Zachwycaj帷e, s這dkie, bajkowe. I szalenie modne. W dobie tak zawrotnej kariery tego wypieku, trudno o osob, kt鏎a nie kojarzy豉by niewielkich babeczek ozdobionych kremem i kolorow posypk. Lub czymkolwiek innym. Cupcakes pozwalaj bowiem na nieograniczone eksperymenty z form dekoracji oraz ze smakami ciast i krem闚. Ja r闚nie da豉m si uwie嗆 czarowi tego wypieku. Stworzy豉m babeczki o s這dkim i jednocze郾ie orze德iaj帷ym smaku mi皻y i kakao. S szybkie w przygotowaniu oraz robi du瞠 wra瞠nie na konsumentach. Polecam :)

Cupcakes z kremem mi皻owym (9 sztuk)

Ciasto

  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造磬a kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem

  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki
  • cukier do smaku
  • gar嗆 posiekanych li軼i mi皻y (je郵i nie macie, mo積a zast徙i jedn kropelk - dos這wnie, bo aromat jest bardzo intensywny - kropli mi皻owych)

草速ka oddzieli od bia貫k. Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian, stopniowo dodaj帷 cukier. Wmiksowa 鄴速ka. Stopniowo dodawa m彗i, kakao i proszek do pieczenia, bardzo delikatnie mieszaj帷. Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Foremki do babeczek wy這篡 papilotkami i nape軟i je do 3/4 wysoko軼i. Piec oko這 20 - 25 minut. Odstawi do wystudzenia. Przygotowa krem. Krem闚k ubi z po膨dan ilo軼i cukru. Doda mi皻, lub krople i wymiesza. Wystudzone babeczki udekorowa kremem przy pomocy szprycy. Smacznego :)

Cupcakes z kremem mi皻owym

poniedzia貫k, 27 czerwca 2011
Babeczki z brzoskwiniami

Kruche ciasto, krem jajeczny, brzoskwinie. Wszystko w ma造ch rozmiarach. Kr鏒ko rzecz ujmuj帷 - babeczka na dwa k瘰y. Deser bardzo ciekawy z uwagi na r騜norodno嗆 smak闚 i faktur na tak ma貫j powierzchni ;) No i ze wzgl璠u na delikatny smak. Przepis podpatrzy豉m w ksi捫ce M. Roux pt:. „Ciasta pikantne i s這dkie”. Autor proponuje ten wypiek w formie pe軟owymiarowej tarty :). Ja, nie maj帷 odpowiedniej formy, postanowi豉m zmniejszy gabaryt i tak oto powsta造 te ma貫 pyszno軼i. Babeczki mo積a rzecz jasna spersonalizowa ;), zast瘼uj帷 brzoskwinie dowolnymi owocami :) Zapraszam wi璚 do gar闚 i 篡cz smacznego :)


Babeczki z brzoskwiniami (ok. 10 sztuk)

Ciasto

  • 125 g m彗i tortowej
  • 50 g mas豉 pokrojonego w kostk, lekko rozmi瘯czonego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

M彗, mas這, cukier puder i s鏊 posieka no瞠m a nast瘼nie doda ca貫 jajko. Zagnie嗆, uformowa kul, owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na 1-2 godziny. Po tym czasie rozwa趾owa ciasto na grubo嗆 ok. 2-3 mm i wykrawa kr捫ki o rozmiarze odpowiednim do wy這瞠nia foremek do pieczenia. Wy這穎ne ciastem foremki nak逝 widelcem w kilku miejscach i wy這篡 papierem do pieczenia, obci捫aj帷 go ry瞠m lub fasol. Koszyczki piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu, usun望 papier oraz fasol i odstawi do ostudzenia.

Krem

  • 3 鄴速ka
  • 63 g cukru pudru
  • 20 g m彗i
  • 250 ml mleka

Ubi w misce 鄴速ka i 1/3 cukru na lekk, puszyst mas. Po陰czy z m彗. W rondlu podgrzac mleko wraz z pozosta造m cukrem. Gdy zacznie wrze, zala nim mas jajeczn, stale mieszaj帷. Przela z powrotem do rondla i doprowadzi do wrzenia, ci庵le mieszaj帷. Gotowa przez dwie minuty. Odstawi do lekkiego wystudzenia.

Ci庵 dalszy ;)

Kruche koszyczki nape軟i kremem. Na krem po這篡 kawa貫k brzoskwini i posypa odrobin cukru kryszta逝. Piec przez 5-10 minut (uwaga aby nie spali koszyczk闚!), do momentu gdy cukier lekko si rozpu軼i. Smacznego :)




pi徠ek, 01 kwietnia 2011
Ptysie z budyniem

Co tu du穎 m闚i o ptysiach. Szybkie, chrupi帷e, lekkie i ze sprawdzonego przepisu mojej Mamy :) Uwielbiam siedzie przed piekarnikiem i patrze jak rosn ;) Neutralny smak tego wypieku pozostawia pole do eksperyment闚 z nadzieniem. U mnie w wersji z budyniem. Nie ma si造 aby si nie uda造 :)

Ptysie z budyniem (oko這 7 du篡ch sztuk)

  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 60 g mas豉
  • 2/3 szklanki m彗i tortowej
  • 4 jajka
  • budy o dowolnym smaku
  • 500 ml mleka do przygotowania budyniu

Piekarnik rozgrza do 220 stopni. Zagotowa wod z mas貫m. Do wrz徠ku wsypa m彗 i miesza, zmniejszaj帷 ogie, do momentu a ciasto stanie si jednolite i "prze廝oczyste". Zestawi garnek z ognia, do masy doda s鏊 i - ca造 czas mieszaj帷 - po jednym jajku. Na wy這穎n papierem do pieczenia blach nak豉da 造磬 porcje ciasta, formuj帷 je w regularne kszta速y. Piec przez 45 minut. Po 15 minutach otworzy drzwiczki piekarnika i po kilku sekundach zamkn望 je, kontynuuj帷 pieczenie. W trakcie pieczenia przygotowa budy wg przepisu na opakowaniu. W upieczonych ptysiach wykrawa otwory i nape軟ia je budyniem. Smacznego :)

wtorek, 01 marca 2011
Rurki z kremem

Tego przysmaku nie trzeba chyba nikomu przedstawia. Wytrawny smak ciasta pozostaje tutaj jako t這 dla s這dkiego nadzienia, a krucha struktura wypieku przyjemnie kontrastuje z g豉dkim kremem. To bardzo delikatny deser, zr闚nowa穎ny harmoni smak闚 i faktur. Chrupi帷y, efektowny a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu no i przede wszystkim pyszny :) Przepis podpatrzy豉m u Doroty.

Rurki z kremem (30 sztuk)

  • 250 g m彗i
  • 125 g mas豉
  • 125 g kwa郾ej, g瘰tej 鄉ietany (ja u篡豉m kremowego twaro磬u)
  • szczypta soli
  • nadzienie (ja u篡豉m po prostu bitej 鄉ietany)

Ciasto zagnie嗆, owin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w zamra瘸rce przez oko這 60 minut. Cienko rozwa趾owa i poci望 na d逝gie paski o szeroko軼i oko這 1,5 cm. Foremki nat逝軼i i nawija na nie paski ciasta, zaczynaj帷 od strony w篹szej do szerszej. Obtoczy w cukrze, pozostawiaj帷 jedn stron czyst. Piec w temperaturze 200 stopni przez oko這 15 minut, do uzyskania jasnoz這tego koloru. Po ostudzeniu foremki delikatnie usun望 i nabi kremem. Przyjemno軼i :)

Durszlak.pl


Kontakt do mnie