pi徠ek, 30 sierpnia 2013
Ciep貫 lody

Sezon na lody trwa. Co prawda mo瞠 nie do ko鎍a na te ciep貫, ale nic nie szkodzi. S這dycz jest s這dycz i niewa積e w jakiej formie ;) A tak na serio, to 豉kocie, kt鏎e proponuj powsta造 zupe軟ie przez przypadek. W szufladzie ze s這dyczami znalaz豉m otwarte opakowanie z piankami marshmallow. Kto wyjad je do po這wy i bezczelnie porzuci. Stwierdzi豉m, 瞠 uratuj ich godno嗆, a 瞠 akurat mia豉m wafelki do lod闚, postanowi豉m przywo豉 smak dzieci雟twa i uraczy swe podniebienie ciep造mi lodami. Eksperyment wyszed znakomicie. Przy minimum 鈔odk闚 uda這 mi si odtworzy wyj徠kowy smak i powspomina czasy wczesnej m這do軼i :)

Ciep貫 lody (4 porcje)

  • 90 g pianek marshmallow
  • ok. 20-30 g s這dkiej 鄉ietanki
  • sok z cytryny do smaku
  • wafelki do lod闚

Pianki rozpu軼i ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. Doda sok z cytryny w ilo軼i wedle uznania. Wymiesza energicznie do powstania jednolitej masy. Przela do wafelk闚 i wstawi do lod闚ki, aby masa st篹a豉. Po tym czasie mo積a ju je嗆. Pury軼i ;) mog wierzch lod闚 pola czekolad.

pi徠ek, 11 stycznia 2013
Szarlotka na biszkopcie

Szarlotka na biszkopcie. W smaku zupe軟ie inna ni ta na kruchym cie軼ie, bo bardziej mi瘯ka, wilgotna i orze德iaj帷a. Bez cynamonu, za to z galaretk morelow. To bardzo smaczna, prosta w wykonaniu wariacja na temat jab貫k.

Szarlotka na biszkopcie (forma o wymiarach 33x20 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. m彗i tortowej
  • 1/2 szkl. m彗i ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroi na p馧.

Masa jab趾owa

  • 2 s這iki jab貫k pra穎nych (1 s這ik=720g)
  • 2 galaretki morelowe
  • cukier do smaku
  • cukier puder do posypania wierzchu

Jab趾a zagotowa, wsypa galaretki i dobrze wymiesza. Dos這dzi wedle uznania. Jeszcze ciep陰 mas wy這篡 na biszkoptowy blat, a nast瘼nie przykry drugim blatem. Wstawi do lod闚ki, aby masa st篹a豉. Przed podaniem wierzch ciasta posypa cukrem pudrem.

Szarlotka na biszkopcie

czwartek, 23 lutego 2012
Deser z galaretk

Galaretka to bardzo wdzi璚zny deser. Ten nieskomplikowany przysmak jest 鈍ietn propozycj w momencie, gdy nagle najdzie nas ochota na co s這dkiego. Doskonale smakuje solo, jak i z dodatkiem owoc闚 czy bitej 鄉ietany. Jego przygotowanie wymaga niewiele uwagi i minimum wysi趾u. Dzi proponuj wi璚 absolutn klasyk: galaretk w kostkach z dodatkiem bakalii, bitej 鄉ietany i mlecznej czekolady. Nie znam nikogo, komu takie po陰czenie nie przypad這 do gustu :)

Deser z galaretk (2 porcje)

  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • 150 g 鄉ietanki 30%
  • cukier do smaku
  • gar嗆 bakalii
  • gar嗆 startej czekolady

Przygotowa galaretki, u篡waj帷 o po這w mniej wody ni napisano na opakowaniu. Rozla je p造tko do dw鏂h, prostok徠nych naczy, np.: pude貫k po lodach. Odstawi do ca趾owitego st篹enia. Gotow galaretk pokroi w kostk i umie軼i w pucharkach razem z cz窷ci bakalii. Ubi 鄉ietank z dodatkiem cukru i wy這篡 na galaretk. Posypa reszt bakalii i start czekolad. Smacznego :)

galaretka




wtorek, 21 lutego 2012
Crumble bez m彗i

W ostatki nie ma zmi逝j. Trzeba zje嗆 s這dko i obficie, aby podczas jutrzejszego sypania g堯w popio貫m nie 瘸這wa, 瞠 karnawa znowu min掖 w mgnieniu oka. Ja, wtorkowe ob瘸rstwo mam ju za sob. Po nieprzyzwoicie t逝stym p帷zku i dw鏂h kawa趾ach sernika po prostu p瘯am, a w dzisiejszym menu przewiduj ju tylko obiad. Osobom, kt鏎e czuj si podobnie, ale nie mog si oprze cho熲y jeszcze jednemu przysmakowi przedstawiam co zdrowego i bardzo pysznego. M彗, zwykle u篡wan do produkcji kruszonki, zast徙i豉m zarodkami pszennymi. Nada造 one deserowi przyjemnie orzechowy smak, a przy tym s bogate w witamin E, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak cynk czy potas. Taka wersja kruszonki z powodzeniem mo瞠 zast徙i t klasyczn, wzbogacaj帷 s這dkie wypieki o zdrowy akcent.

Crumble bez m彗i (4 porcje)

  • 3 造磬i zarodk闚 pszennych
  • 1 造磬a mas豉
  • odrobina cukru do smaku
  • 3 鈔edniej wielko軼i jab趾a pokrojone w kostk
  • szczypta cynamonu na ka盥 porcj
  • gar嗆 sparzonych i obranych ze sk鏎ki migda堯w
  • odrobina miodu do smaku
  • odrobina mas豉 do posmarowania kokilek

Przygotowa kruszonk. Zarodki, mas這 i cukier zagnie嗆. Gdy ciasto nabierze grudkowatej struktury wstawi do lod闚ki. Piekarnik rozgrza do temperatury 180 stopni. Kokilki posmarowa cienko mas貫m. W ka盥ej z nich umie軼i jab趾a, migda造, doda szczypt cynamonu i odrobin miodu. Wymiesza. Ka盥 porcj obficie posypa kruszonk. Piec przez oko這 10 minut. Podawa na ciep這 lub zimno. Smacznego :)

crumble


niedziela, 05 lutego 2012
Placuszki z jab趾ami

P帷zki, chru軼iki, faworkowe r騜e, churros… Smakowite synonimy karnawa逝. Apetycznie wygl康aj帷e, pyszne, s逝膨ce dobrej zabawie. Niestety nieco czasoch這nne w przygotowaniu. Do szlachetnego zestawu znanych wszystkim karnawa這wych pyszno軼i proponuj wi璚 doda placuszki z jab趾ami. Ich przyrz康zenie zajmie zaledwie kilkana軼ie minut. Prostota wykonania nie umniejsza jednak klasy tego wypieku, pozwalaj帷 postawi go w jednym rz璠zie z przywo豉nymi wy瞠j s這dko軼iami. Placuszki zachwyc wszystkich i wype軟i dom s這dkim aromatem. Czy s kaloryczne? Oczywi軼ie. Wszak karnawa這wej tradycji musi sta si zado嗆.

Placuszki z jab趾ami (ok. trzy talerze plack闚)

  • 3-4 鈔edniej wielko軼i jab趾a
  • 200g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cynamonu + du瘸 dodatkowa szczypta
  • 4 造磬i cukru pudru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 造磬i stopionej margaryny (w oryginale mas這)
  • 300 ml ma郵anki truskawkowej (w oryginale mleko)
  • olej do sma瞠nia

Jab趾a obra, pokroi na plasterki i okr庵造m, dosy ostrym przedmiotem wyci望 gniazda nasienne (ja do tego celu u篡豉m foremek do rurek z kremem). Odstawi na bok i przygotowa ciasto. W 鈔edniej wielko軼i misce wymiesza m彗, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder i cukier waniliowy. W powy窺zej mieszance zrobi do貫k, wbi jajko i ca造 czas mieszaj帷 stopniowo dodawa ma郵ank i margaryn, a do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrza t逝szcz. Macza plasterki jab貫k w cie軼ie i sma篡 z obydwu stron do uzyskania g喚bokiej, z這tej barwy. Os帷zy z nadmiaru t逝szczu na papierowym r璚zniku. Podawa na ciep這, b康 na zimno opr鏀zone cukrem pudrem. Smacznego :)

placki

毒鏚這


poniedzia貫k, 24 pa寮ziernika 2011
Lemon Curd

Lemon Curd. Albo inaczej krem cytrynowy. S這neczny, orze德iaj帷o kwaskowaty i w sam raz s這dki. 安ietnie sprawdzi si jako masa do prze這瞠nia tortu lub jako dodatek do twaro磬u. Gotowy krem mo積a przechowywa w lod闚ce, w zamkni皻ym s這iczku, przez tydzie. Smacznego.

Lemon Curd (niewielki s這iczek)

  • 3/4 soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 造瞠k, pokrojonego na kawa趾i mas豉
  • 3 roztrzepane jajka

Powy窺ze sk豉dniki umie軼i w rondelku. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷. Po doprowadzeniu do wrzenia gotowa jeszcze ok. 5 minut, nie przestaj帷 miesza. Naczynie z mikstur zdj望 z ognia i przetrze j przez sitko, aby pozby si pestek i resztek 軼i皻ego bia趾a. Przela do s這iczka, sch這dzi i umie軼i w lod闚ce.

毒鏚這

wtorek, 19 lipca 2011
Nale郾iki idealne

Nale郾iki. Troch mleka, jajka, m彗a. Wymiesza, usma篡 i zajada. Ot, ca豉 filozofia. Problem nale郾ika nie urasta mo瞠 do rangi traktatu filozoficznego, ale z pewno軼i denerwuje ka盥ego, komu chocia raz nale郾iki robione z proporcji „na oko” najzwyczajniej w 鈍iecie nie uda造 si. Zazwyczaj przepisy podaj bli瞠j nieokre郵one lub po prostu z貫 proporcje. W efekcie nale郾iki wychodz zbyt grube, albo rw si. Obydwa scenariusze przerabia豉m wielokrotnie, nie mog帷 znale潭 tego w豉軼iwego przepisu. W momencie, gdy moja irytacja si璕n窸a zenitu, trafi豉m na receptur, kt鏎ej od tak dawna szuka豉m. Receptur idealn, pochodz帷 ze strony BBC Good Food. Polecam j wszystkim, dla kt鏎ych ka盥a pr鏏a usma瞠nia smacznych nale郾ik闚 ko鎍zy豉 si spektakularn pora磬 i przyprawia豉 o nerwic ;) Z poni窺zych proporcji nale郾iki wychodz bardzo plastyczne i cieniutkie. Ich zalet jest r闚nie brak cukru, co pozwala na przygotowanie farszu zar闚no w wersji s這dkiej jak i s這nej. Wed逝g mnie nie ma lepszego przepisu.

Nale郾iki (oko這 8 sztuk)

  • 100 gm彗i
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 造磬a oleju
  • szczypta soli
  • olej do sma瞠nia

Wszystkie sk豉dniki wymiesza (mikserem lub 造磬, wedle uznania) i odstawi na 5 minut. Na patelni rozgrza olej. Odstawione ciasto zamiesza i wylewa cienk warstw na patelni (w momencie wylewania ciasta, patelni zdj望 z ognia i okr篹nymi ruchami nadgarstka ;) r闚nomiernie rozprowadzi ciasto). Sma篡 na minimalnej ilo軼i t逝szczu (prawie sucha patelnia), z ka盥ej strony po kilkana軼ie sekund, do zrumienienia. Podawa z dowolnym nadzieniem. Smacznego :)

poniedzia貫k, 18 lipca 2011
Ciasto na herbatnikach

Ciasto podpatrzone na blogu Majany, znane powszechnie pod nazw popularnego batonika. Masa kajmakowa, krem karpatkowy i bita 鄉ietana czyni z tego deseru s這dycz przez naprawd ogromne S. G堯wn zalet tego przysmaku jest 豉two嗆 przygotowania. Ciasto nie wymaga pieczenia - warstw biszkoptu zast瘼uj herbatniki. Z tego te tytu逝 deser przed podaniem powinien sp璠zi noc w lod闚ce. Dzi瘯i temu herbatniki nap璚zniej i ca這嗆 nie b璠zie stawia豉 oporu podczas krojenia. Mimo, i ciasto jest proste w przygotowaniu, ma dwie zasadnicze wady. Po pierwsze, koszt jego produkcji jest dosy drogi. Po drugie, ma sporo kalorii. Kr鏒ko rzecz ujmuj帷 jest to przysmak dla prawdziwych amator闚 s這dyczy, kt鏎zy nie boj si nadmiaru kilogram闚 ;)

Ciasto na herbatnikach (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 3-4 paczki herbatnik闚
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki mas豉
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 1 鄉ietanka 好ie磬a

Przygotowa krem karpatkowy: budynie ugotowa z mlekiem i utrze z mas貫m gdy przestygn. Na blaszce uk豉da warstwami: herbatniki – masa kajmakowa – herbatniki – krem karpatkowy – herbatniki. Ubi 鄉ietan ze 好ie磬 i wy這篡 na ostatni warstw herbatnik闚. Wierzch posypa start czekolad. Ciasto wstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)



wtorek, 12 lipca 2011
Czekoladowe koszyczki

Cienki, chrupi帷y koszyczek z gorzkiej czekolady wype軟iony kremem lub owocami. Deser w sam raz na ch這dniejsze popo逝dnie. Ch這dniejsze, bo to rzecz dosy nietrwa豉 z racji szybkiego przechodzenia w stan ciek造 ;) Warto jednak spr鏏owa i urozmaici swoje s這dkie menu. Tym bardziej, i to deser bardzo efektowny, niewymagaj帷y pieczenia i zbyt wielkich nak豉d闚 pracy. Wystarczy tylko odrobina cierpliwo軼i i ju mo瞠my chrupa i oblizywa palce :)

Czekoladowe koszyczki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • bita 鄉ietana, owoce lub inna zawarto嗆 koszyczka :)

Foremki do babeczek wy這篡 foli aluminiow. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. P璠zelek macza w rozpuszczonej czekoladzie i posmarowa cienk warstw wy這穎ne foli foremki. Wstawi do lod闚ki i sch豉dza do momentu a czekolada ca趾owicie st篹eje. Nanie嗆 drug warstw czekolady i ponownie sch這dzi. Gdy czekolada b璠zie twarda, delikatnie oddzieli foli od koszyczk闚. Trzeba si spieszy, aby cienka warstwa czekolady nie rozpu軼i豉 si w r瘯ach. Gotowe koszyczki wstawi jeszcze na chwil do lod闚ki, a nast瘼nie nape軟i bit 鄉ietan lub inn, dowoln zawarto軼i. Podawa i natychmiast konsumowa :)

pi徠ek, 01 lipca 2011
Najprostszy deser

Deser, kt鏎y udaje si zawsze. Proste do b鏊u i ekspresowe w przygotowaniu po陰czenie truskawek i bitej 鄉ietany. Moj propozycj trudno w豉軼iwie nazwa przepisem, gdy proporcje s tutaj bardzo dowolne - w zale積o軼i od upodoba wzgl璠em poszczeg鏊nych sk豉dnik闚 ;) Banalne? Oczywi軼ie. Ale za to jakie pyszne! ;)

Truskawki z bit 鄉ietan

  • 1-2 gar軼i truskawek
  • 鄉ietanka 30% w ilo軼i wedle uznania
  • cukier do smaku
  • listek mi皻y do przybrania
  • wafel tortowy

Truskawki umy i obra z szypu貫k. Wrzuci je do pucharka, doda odrobin cukru do smaku i lekko rozgnie嗆 widelcem (truskawki maj pu軼i sok i pozosta w ma造ch kawa趾ach). 妃ietank ubi na sztywno wraz z odrobin cukru. Wy這篡 na warstw truskawkow. Przybra waflem i listkiem mi皻y. Ca豉 filozofia! ;)

 
1 , 2
Durszlak.pl


Kontakt do mnie