鈔oda, 28 sierpnia 2013
PorzeczKokos

Przepis na to ciasto podpatrzy豉m na blogu Majany. Zaciekawi mnie kokosowy krem, kt鏎y mia przypomina w smaku popularnego batonika. Po przetestowaniu receptury stwierdzam, 瞠 masa rzeczywi軼ie zbli穎na jest do, produkowanej na skal przemys這w, rajskiej pyszno軼i. Krem jest s這dki, kokosowy i doskonale wsp馧gra z kakaowym biszkoptem oraz ciemn polew. Biszkopt wyrasta na bardzo dorodny, nie opada i z powodzeniem mo積a przekroi go na p馧. Jedyn zmian jak wprowadzi豉m (opr鏂z nazwy ;)) by這 dodanie d瞠mu z czarnej porzeczki oraz nas帷zenie blat闚 alkoholem. Dzi瘯i temu wypiek nabra od鈍i皻nego charakteru i zyska dodatkowy, mi這 prze豉muj帷y s這dycz kokosowej masy, kwaskowaty smak. Gor帷o polecam to ciasto i zach璚am do wypr鏏owania go r闚nie w formie tortu.

PorzeczKokos (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • rum do nas帷zenia

Form wy這篡 papierem do pieczenia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Mieszank m彗i, kakao i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie drewnian lub silikonow 造磬. Ciasto przela do formy i piec przez oko這 30 minut. Wystudzony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki.

Masa

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budy 鄉ietankowy lub waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka mas豉
  • d瞠m z czarnej porzeczki

2,5 szklanki mleka zagotowa z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypa wi鏎ki kokosowe i gotowa oko這 20 minut. Do gor帷ej masy doda mas這 i wszystko dok豉dnie wymiesza.
W 0,5 szklanki zimnego mleka rozprowadzi budy. Doda do masy kokosowej i gotuj帷, miesza do zg瘰tnienia. Odstawi do ostygni璚ia.

Polewa

Ja by豉m leniwa i u篡豉m gotowej polewy instant ;) W oryginalnym przepisie propozycja jest taka:

  • 200 g deserowej czekolady
  • 40 g mas豉

Czekolady roztopi w k徙ieli wodnej. Doda mas這 i dok豉dnie wymiesza.

Sk豉danie ciasta

Pierwszy kr捫ek ciasta u這篡 w tortownicy, nas帷zy rumem i posmarowa d瞠mem z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 3/4 masy kokosowej. Przykry drugim kr捫kiem. G鏎ny kr捫ek nas帷zy rumem, posmarowa cienk warstw d瞠mu z czarnej porzeczki i reszt kremu kokosowego. Rozprowadzi polew. Wstawi do lod闚ki, aby smaki si przegryz造.

porzeczkokos

poniedzia貫k, 14 stycznia 2013
Kostka kremowa z galaretk

Mi瘯ki, wilgotny biszkopt prze這穎ny d瞠mem i mas budyniow. Pokrojona w kostk galaretka truskawkowa o篡wia blado嗆 kremu i urozmaica smak ciasta. Wypiek prezentuje si bardzo efektownie i jest 鈍ietn propozycj jako deser na rodzinn uroczysto嗆. Mimo r騜nych struktur jego przygotowanie nie jest trudne, ani nadmiernie czasoch這nne. Ciasto mo積a r闚nie przygotowa wed逝g w豉snych upodoba smakowych, wykorzystuj帷 ulubiony d瞠m i galaretk. Pami皻ajcie jednak, 瞠 w zale積o軼i od smaku jaki wybierzecie, zmie鎍ie odpowiednio ilo嗆 cukru.

Kostka kremowa z galaretk (forma o wymiarach 33x20 cm)

Galaretka

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wody

Galaretki przyrz康zi wed逝g instrukcji na opakowaniu, wykorzystuj帷 podan wy瞠j proporcj. Przela do prostok徠nej, du瞠j formy i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia. Gotow galaretk pokroi w kostk i odstawi do lod闚ki.

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1 szklanki cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • woda z sokiem z cytryny do nas帷zenia
  • d瞠m truskawkowy do posmarowania biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroi na p馧 i lekko nas帷zy.

Masa budyniowa

  • 1 budy waniliowy
  • 5 造瞠k cukru
  • 2 造磬i m彗i tortowej
  • 4 造磬i m彗i krupczatki
  • 600 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Po這w mleka zagotowa, a w drugiej wymiesza m彗i, cukier i budy. Mieszank doda do gotuj帷ego mleka i dobrze wymiesza, a do powstania bardzo g瘰tego kremu. Ca這嗆 odstawi do wystudzenia. Do zimnej masy doda margaryn oraz aromat i zmiksowa.

Sk豉danie ciasta

Nas帷zony biszkoptowy blat posmarowa cienk warstw d瞠mu. Na d瞠mie rozsmarowa po這w masy budyniowej. Na masie u這篡 g瘰to kostki galaretki i pokry je reszt kremu, troch zostawiaj帷 jednak do cienkiego posmarowania wierzchu ciasta. Drugi blat posmarowa od spodu cienk warstw d瞠mu i po這篡 na kremie. Docisn望, a nast瘼nie lekko nas帷zy. Wierzch ciasta posmarowa reszt kremu budyniowego. Wstawi do lod闚ki.

ciasto



czwartek, 12 lipca 2012
Tort cytrynowy

Tak si z這篡這, 瞠 w urodziny M. by豉m chora. Mimo pi瘯nej pogody pani doktor nakaza豉 mi bezwzgl璠nie pozosta w domu, co uniemo磧iwi這 mi wyj軼ie z domu po sk豉dniki, kt鏎e mia豉m zaplanowane. Urodziny bez tortu nie mie軼i造 mi si jednak w g這wie, wi璚 postanowi豉m wyczarowa wypiek z tego co mia豉m pod r瘯. A mia豉m jogurt, krem闚k i galaretk. "To ju co" - pomy郵a豉m i zabra豉m si do pracy. W efekcie powsta orze德iaj帷y, prze這穎ny cytrynow mas deser. ζtwy w przygotowaniu, lekko kwaskowaty i smakowity.

Tort cytrynowy (tortownica o 鈔ednicy 16 cm)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli
  • sok z 獞iartki cytryny zmieszany z 1/2 szklanki wody do nas帷zenia upieczonego biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do formy (nat逝軼i tylko sp鏚) i piec przez oko這 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki.

Masa cytrynowa

  • 300 g jogurtu limonkowego
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretk rozpu軼i w 240 ml gor帷ej wody. Odstawi. Gdy galaretka zacznie t篹e (ale b璠zie jeszcze p造nna), doda do jogurtu i zmiksowa. Wstawi do lod闚ki.

Masa wierzchnia

  • 200 g 鄉ietanki krem闚ki
  • zag瘰tnik do 鄉ietany
  • 5 造瞠czek cukru
  • 50 g bia貫j, pokrojonej drobno czekolady do dekoracji wierzchu
  • 1 造瞠czka kakao do dekoracji

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania doda zag瘰tnik. Od這篡 2 造磬i 鄉ietany do dekoracji i zmiesza z kakao.

Sk豉danie tortu

Na spodnim, nas帷zonym roztworem wody i soku z cytryny, kr捫ku biszkoptu rozsmarowa mas cytrynow (aby by這 wygodniej, na biszkopt mo積a za這篡 obr璚z od tortownicy). Na masie po這篡 wierzchni kr捫ek i mocno docisn望. Wierzch i boki ob這篡 bit 鄉ietan. Wierzch udekorowa rozetkami z ciemnej bitej 鄉ietany. Na 鈔odek wysypa bia陰 czekolad. Sch這dzi. Smacznego :)

tort_cytrynowy



poniedzia貫k, 16 kwietnia 2012
Ciasto migda這wo-kokosowe

Nie znam osoby, kt鏎a nie lubi豉by niezwykle popularnych, migda這wo – kokosowych kuleczek. Jako wielbicielka tych s這dko軼i postanowi豉m podj望 pr鏏 odtworzenia ich w formie ciasta. W efekcie otrzyma豉m s這dki, jasny, bardzo kremowy deser z du膨 ilo軼i migda堯w, wi鏎ek kokosowych i bia貫j czekolady. W smaku oczywi軼ie r騜ni si on od orygina逝, jednak w 瘸dnym razie nie umniejsza to jego walor闚 smakowych. Wypiek jest doskona陰 propozycj dla wielbicieli s這dyczy. Poprzez wzgl康 na eleganckie po陰czenie smak闚, z pewno軼i u鈍ietni ka盥 wa積 okazj.

Biszkopt kokosowy (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wi鏎ek kokosowych
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Po wmieszaniu m彗i i proszku do pieczenia wmiesza przy pomocy 造磬i wi鏎ki kokosowe, zachowuj帷 tak sam ostro積o嗆. Podczas mieszania powinny powstawa p璚herzyki powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zimny biszkopt przekroi na p馧.

Krem

  • 2 szklanki mleka
  • 200 g mas豉
  • 2 budynie 鄉ietankowe z cukrem
  • 4 鄴速ka
  • ma豉 paczka migda堯w w p豉tkach lub w s逝pkach

1 ½ szklanki mleka zagotowa. Budy rozrobi w ½ szklance pozosta貫go mleka i ugotowa. Do wrz帷ego budyniu doda 鄴速ka i zmiksowa. Pogotowa chwil, zamiesza i odstawi do wystudzenia. Gdy budy b璠zie zimny wmiksowa mas這, a nast瘼nie doda migda造. Tak przygotowan mas prze這篡 biszkopt.

Polewa

  • 2 bia貫 czekolady
  • 3 造磬i mleka
  • wi鏎ki kokosowe do posypania

Czekolad po豉ma i roztopi w mleku. Posmarowa wierzchni warstw biszkoptu i posypa wi鏎kami.

migdal

鈔oda, 07 marca 2012
Murzy雟kie cycki

Ilekro s造sz nazw tego ciasta, zawsze czuj si odrobin za瞠nowana. Okr庵貫 biszkopty ozdobione rodzynkami wywo逝j bowiem najprostsze skojarzenie z kobiecym biustem. Mimo dosy prymitywnej nazwy, por闚nanie kobiecych piersi do biszkopt闚 i rodzynek* mo積a uzna za apetyczne pochlebstwo. 疾nuj帷a na tym tle jest jednak wulgaryzacja owego komplementu, kt鏎a czyni go marnym popisem niezbyt rozwini皻ej kreatywno軼i j瞛ykowej tw鏎cy.

O ile nazwie ciasta mo積a sporo zarzuci, tak jego walory smakowe nie pozwalaj na jak彗olwiek krytyk. Fantastyczna masa z owocami przyjemnie orze德ia, a makowo-kokosowy biszkopt podnosi atrakcyjno嗆 wizualn i smakow wypieku. Dodatek biszkopt闚 nas帷zonych alkoholem oraz polewa kakaowa wie鎍z ca這嗆. To wystawne ciasto doskonale sprawdzi si na wszelkiego rodzaju uroczysto軼iach. Polecam.

Murzy雟kie cycki (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka wi鏎ek kokosowych
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬. Po wmieszaniu m彗i i proszku do pieczenia wmiesza przy pomocy 造磬i mak i wi鏎ki kokosowe, zachowuj帷 tak sam ostro積o嗆. Podczas mieszania powinny powstawa p璚herzyki powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem

  • 2 szklanki mleka
  • 2 造磬a m彗i pszennej
  • 4 造磬i m彗i krupczatki
  • 4 造磬i cukru
  • 1 torebka budyniu o smaku waniliowym
  • 250 g margaryny
  • 1 puszka brzoskwi w syropie

Po這w mleka zagotowa, a w drugiej po這wie wymiesza m彗i, cukier i budy. Mieszank doda do gotuj帷ego mleka i dobrze wymiesza, a do powstania bardzo g瘰tego kremu. Ca這嗆 odstawi do wystudzenia. Do zimnej masy doda margaryn i zmiksowa. Doda os帷zone z syropu i pokrojone w kostk brzoskwinie. Wymiesza. Biszkopt nas帷zy 1/4 syropu i wy這篡 krem.

Biszkopty

  • 1 paczka okr庵造ch biszkopt闚
  • syrop pozosta造 po brzoskwiniach
  • alkohol do smaku

Do syropu doda alkohol w ilo軼i wedle uznania ;)Biszkopty macza kr鏒ko w roztworze i uk豉da na kremie.

Polewa kakaowa

  • 5 造瞠k mleka
  • 2 造瞠czki cukru
  • 3 czubate 造磬i kakao

Kakao i cukier rozprowadzi w ciep造m mleku, do uzyskania jednolitego p造nu. Przy pomocy p璠zelka posmarowa ka盥y z biszkopt闚. Ca這嗆 sch這dzi. Smacznego :)

biszkopty

* Rodzynki mi w tym cie軼ie nie pasuj, wi璚 najzwyczajniej w 鈍iecie je pomin窸am. Nazw deseru zachowa豉m jednak oryginaln, poniewa ca陰 reszt ciasta przygotowa豉m wed逝g zwyczajowej receptury.


poniedzia貫k, 23 stycznia 2012
Tort karmelowy

Tort, kt鏎y powsta ot tak. Jak na wypiek, kt鏎ego przygotowanie zwykle naznaczone jest atmosfer wa積ej uroczysto軼i, zrodzi si z dosy przyziemnych pobudek. W szafce, po鈔鏚 wszelakiej ma軼i przetwor闚, od d逝窺zego czasu sta豉 puszka masy kajmakowej. Nie bardzo mia豉m pomys co z ni zrobi, jednak dobiegaj帷a powoli data przydatno軼i do spo篡cia, zmusi豉 mnie do kreatywnego podej軼ia do sprawy i stworzenia czego smakowitego. Takim sposobem wymy郵i豉m tort karmelowy. Niewielki, wilgotny i s這dko-kwa郾y. Doskona造 na walentynkowy deser dla dwojga. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podwoi ilo嗆 sk豉dnik闚 i stworzy tort dla wi瘯szej liczby os鏏. Gor帷o polecam.

Tort karmelowy (tortownica o 鈔ednicy 16 cm)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli
  • s豉ba kawa z w鏚k do nas帷zenia upieczonego biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do formy (nat逝軼i tylko sp鏚) i piec przez oko這 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki i odstawi do wystudzenia.

Krem

  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
  • d瞠m z czarnej porzeczki do posmarowania blat闚
  • kawa mielona do dekoracji lub p豉tki migda這we (wedle uznania)
  • zag瘰tnik do 鄉ietany

妃ietank ubi na sztywno z zag瘰tnikiem. Doda mas kajmakow i delikatnie wymiesza.

Warstwy tortu

Dolny kr捫ek biszkoptu nas帷zy i posmarowa dosy obficie warstw d瞠mu. Na d瞠m wy這篡 warstw masy karmelowej. Sp鏚 drugiego kr捫ka nas帷zy, posmarowa d瞠mem i z這篡 w ca這嗆. Na wierzchu bardzo cienko rozsmarowa warstw d瞠mu i na這篡 reszt 鄉ietany. Pozosta陰 cz窷ci 鄉ietany ob這篡 boki tortu. Posypa zmielon kaw lub p豉tkami migda堯w. Dowolnie udekorowa (ja udekorowa豉m wierzch kleksami d瞠mu). Wstawi do lod闚ki do sch這dzenia, najlepiej na kilka godzin, aby smaki si "przegryz造".

tort

Przepraszam za zdj璚ie, ale robi豉m je "w biegu" ;)

Przepis dodaj do akcji "Torty i torciki".


czwartek, 05 stycznia 2012
S這dka historia Wuzetki

S這dka klasyka. Wuzetka to symbol Warszawy popularny niczym p帷zki od Bliklego. Dost瘼na w ka盥ej - nie tylko warszawskiej - cukierni, os豉dza nam 篡cie ju od ponad sze嗆dziesi璚iu lat. Nazwa tego ciastka pochodzi podobno od powsta貫j w latach czterdziestych XX wieku warszawskiej trasy Wsch鏚 - Zach鏚 - symbolu powojennej, d德igaj帷ej si z gruz闚 i wkraczaj帷ej w nowoczesno嗆 Warszawy. Podobno, poniewa koncepcji na okre郵enie proweniencji nazwy przysmaku jest kilka. Jeden z nich to pomys gospody, kt鏎e okre郵aj帷 ciastko obszernym mianem wypieku z czekolad i kremem, postanowi造 upro軼i jego nazw, sprowadzaj帷 j w豉郾ie do skr鏒u WZ. Inna koncepcja stanowi z kolei odniesienie do nazwy Warszawskich Zak豉d闚 Ciastkarskich, kt鏎e produkowa造 ten specja, dystrybuuj帷 go w cukierniach Camargo. Na pytanie kt鏎a z tych hipotez przybli瘸 nas do prawdy, trudno odpowiedzie. W徠pliwo軼i nie ulega za to ponadczasowy charakter Wuzetki. Jej s這dki, kremowy smak niezmiennie zachwyca bywalc闚 kawiarni, a prostota przygotowania zach璚a do domowej produkcji. Przepis kt鏎y dzisiaj przedstawiam to smakowita i wielokrotnie sprawdzona interpretacja mojej Mamy. Gor帷o polecam, na przyk豉d na jutrzejsze 鈍i皻o :)

Wuzetka

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki m彗i krupczatki
  • 0,5 szklanki m彗i tortowej
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • kilka kropel waniliowego lub 鄉ietankowego olejku zapachowego
  • 2 造瞠czki kakao
  • szczypta soli
  • 250 ml herbaty do nas帷zenia

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗, proszku do pieczenia i kakao przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekroi na dwa blaty i nas帷zy herbat.

Krem

  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • cukier do smaku (wedle uznania)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 240 ml wody
  • polewa czekoladowa i wi鏎ki kokosowe do dekoracji

Wod zagotowa w rondelku. Zdj望 z ognia, wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Odstawi do wych這dzenia. Ubi krem闚k na sztywno, dodaj帷 cukier. Zimn, t篹ej帷, ale jeszcze p造nn galaretk doda do krem闚ki i zmiksowa. Mas prze這篡 blaty. Wierzch udekorowa polew czekoladow i wi鏎kami kokosowymi, a nast瘼nie odstawi do lod闚ki do st篹enia.

Wuzetka


poniedzia貫k, 19 grudnia 2011
Napoleonka

Napoleonka to ciasto mojego dzieci雟twa. Deser ten wielokrotnie go軼i na stole podczas rodzinnych uroczysto軼i, u鈍ietniaj帷 je swym eleganckim wygl康em i wykwintnym smakiem. Wczoraj postanowi豉m przywo豉 wspomnienie o tym klasycznym wypieku. Napoleonka doskonale sprawdzi si jako 鈍i徠eczny deser, a jej przygotowanie, dzi瘯i dobrodziejstwu jakim jest gotowe ciasto francuskie, nie zajmie Wam du穎 czasu.

Napoleonka (ok. 16 porcji)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i
  • 2 szklanki mleka
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉
  • 4 pe軟e 造磬i cukru
  • 1 laska wanilii rozci皻a wzd逝
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie rozwin望, podzieli na p馧 i piec jako osobne blaty przez oko這 15-20 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia ciasto mo積a obci捫y nieco papierem z fasol, aby nie wyros這 zbyt dorodne ;) Upieczone blaty wystudzi. Przygotowa krem. Z dw鏂h szklanek mleka odla p馧 szklanki. W mniejszej cz窷ci rozprowadzi m彗, a wi瘯sz cz窷 zagotowa z mas貫m i wanili, kt鏎 nast瘼nie usun望. Do wrz徠ku - ca造 czas mieszaj帷 - doda rozrobion m彗 i zagotowa. W osobnym naczyniu utrze 鄴速ka z cukrem i doda do mlecznej masy. Ca這嗆 miesza a do zagotowania i zg瘰tnienia. Zdj望 z ognia, zamiesza i odstawi do och這dzenia. Gotowym kremem prze這篡 ciasto i wstawi na ok. godzin do lod闚ki. Opr鏀zy cukrem pudrem.

Napoleonka

niedziela, 16 pa寮ziernika 2011
Rolada 鄉ietankowo-orzechowa

Prosty deser w formie eleganckiej rolady z bit 鄉ietan i orzechami laskowymi. Wbrew dosy cz瘰tej opinii, nie jest skomplikowany ani czasoch這nny. Jego przygotowanie zaj窸o mi zaledwie kilkana軼ie minut, a technika produkcji nie odbiega od sposobu przygotowania zwyk貫go biszkoptu. Zwini璚ie ciasta w rulon r闚nie nie stanowi problemu, wi璚 wszystkich, kt鏎zy do tej pory odczuwali niepok鎩 zwi您any z pieczeniem rolady zach璚am do spr鏏owania.

Rolada 鄉ietankowo-orzechowa (d逝go嗆 ok. 30 cm)

Biszkopt

  • 50 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗i i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze piekarnika, tak aby otrzyma kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut. Na ciep造m biszkopcie roz這篡 czyst lnian 軼iereczk i zwin望 w rulon (je郵i ciasto przyklei si do papieru, to delikatnie podwa篡 je d逝gim no瞠m) . W takiej postaci zostawi do ostudzenia.

Krem

  • 250 ml 鄉ietany 30%
  • spora gar嗆 zmielonych orzech闚 laskowych
  • cukier do smaku

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. Doda zmielone orzechy i wymiesza 造磬. Wystudzony biszkopt rozwin望. Posmarowa kremem i ponownie zwin望. Wierzch rolady posmarowa reszt kremu lub posypa cukrem pudrem. Ca這嗆 sch這dzi. Smacznego :)

Inspiracja.

鈔oda, 12 pa寮ziernika 2011
Tort stracciatella

Tort. A w豉軼iwie torcik. Niewielkie wymiary wypieku czyni ze 鈍ietn propozycj na romantyczny deser dla dwojga lub s這dki prezent dla kogo bliskiego. Kremowy smak 鄉ietany przyjemnie wsp馧gra z orze德iaj帷ym smakiem d瞠mu i mocn nut alkoholu. Ponadto, poprzez wzgl康 na skromny rozmiar, wypiek jest szybki w przygotowaniu i bardziej por璚zny w dekorowaniu ni pe軟owymiarowy ;) tort. Polecam nie tylko na szczeg鏊ne okazje.

Tort stracciatella (tortownica o 鈔ednicy 16 cm)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli
  • w鏚ka do nas帷zenia upieczonego biszkoptu

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do formy (nat逝軼i tylko sp鏚) i piec przez oko這 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt rozci望 na trzy kr捫ki i odstawi do wystudzenia.

Krem

  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 1-2 造磬i cukru (lub wedle uznania)
  • d瞠m truskawkowy do posmarowania blat闚
  • 30 g startej, gorzkiej czekolady
  • zag瘰tnik do 鄉ietany

妃ietank ubi na sztywno z cukrem i zag瘰tnikiem. Wsypa start czekolad i wymiesza 造磬. Wstawi do lod闚ki.

Warstwy tortu

Dolny kr捫ek biszkoptu nas帷zy dosy obficie w鏚k i rozsmarowa cienk warstw d瞠mu. Na d瞠m wy這篡 warstw 鄉ietany. Na這篡 drugi kr捫ek. Nas帷zy, rozsmarowa d瞠m i warstw 鄉ietany. Przykry ostatnim kr捫kiem, nas帷zy i rozsmarowa 鄉ietan. Pozosta陰 cz窷ci 鄉ietany ob這篡 boki tortu. Dowolnie udekorowa (ja u篡豉m gotowych, czekoladowych listk闚). Wstawi do lod闚ki do sch這dzenia, najlepiej na kilka godzin, aby smaki si "przegryz造".

 
1 , 2
Durszlak.pl


Kontakt do mnie