鈔oda, 23 maja 2012
Muffiny z wafelkami

Fantastyczne, puszyste muffinki z wafelkowym nadzieniem. Deserowa czekolada okrywaj帷a wafle przyjemnie kontrastuje z delikatn s這dycz ciasta, a kruche kawa趾i mi這 rozp造waj si na j瞛yku. Muffiny s wyro郾i皻e, bardzo puszyste, z lekko chrupi帷 sk鏎k. To zdecydowanie jedne z najlepszych muffinek jakie jad豉m. Polecam i zach璚am do eksperyment闚 z r騜nymi nadzieniami.

Muffiny z wafelkami (ok. 22 sztuk)

  • 1 szklanka ma郵anki
  • 100 ml oleju
  • 270 g m彗i
  • 130 g cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 pokrojone w grub kostk wafelki w czekoladzie (2x50g)
  • 1 du瞠 jajko
  • kilka kropel olejku waniliowego

Piekarnik rozgrza do 200 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki (陰cznie z wafelkami). W mniejszej po陰czy mokre (opr鏂z olejku zapachowego). Mokre sk豉dniki doda do suchych i wymiesza, dodaj帷 olejek zapachowy. Papilotki nape軟i ciastem do 3/4 wysoko軼i. Piec przez oko這 20-25 minut. Smacznego :)

wafelkowe

Inspiracja

pi徠ek, 11 maja 2012
Babeczki pomara鎍zowe

Puszyste, pomara鎍zowe babeczki, kt鏎e rozp造waj si w ustach. Bez zb璠nych krem闚, lukru i innych dodatk闚, przez co mniej tucz帷e. Nie brudz r彗, nie wymagaj specjalnych warunk闚 przechowywania czy transportu, dlatego doskonale sprawdz si jako s這dki sk豉dnik piknikowego kosza. Z ca陰 pewno軼i posmakuj zar闚no doros造m jak i dzieciom. Gor帷o polecam – zw豉szcza do jedzenia na 鈍ie篡m powietrzu.

Babeczki pomara鎍zowe (ok. 22 sztuk)

  • 20 g mi瘯kiego mas豉
  • 150 g cukru pudru
  • sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy
  • 2 jajka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 3 造磬i soku z pomara鎍zy

Piekarnik rozgrza do temperatury 160 stopni. Mas這 utrze z cukrem pudrem na g豉dk mas. Ci庵le miksuj帷 doda jajka oraz szczypt soli i ubija przez kilka minut. Doda sk鏎k z pomara鎍zy, 鄉ietank i dalej miksowa. Doda sok z pomara鎍zy. M彗 przesia, wymiesza z proszkiem do pieczenia i partiami dodawa do ciasta. Papilotki nape軟i ciastem do ¾ wysoko軼i. Piec oko這 10-15 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Smacznego.

pomara鎍zowe

Inspiracja i spos鏏 przygotowania

czwartek, 22 marca 2012
Muffiny marchewkowe

Worek marchewki przyjecha ze mn a spod Jasnej G鏎y. Chodzi豉m wok馧 niego, przypatrywa豉m si mu i jak zwykle zachodzi豉m w g這w co zrobi z tak poka幡 ilo軼i kr鏊iczego przysmaku. Ostatecznie znaczn cz窷 przeznaczy豉m na sur闚ki, zdrowe przek御ki i dodatki do mi瘰a. Z tego co, zosta這 postanowi豉m zrobi muffinki. I c騜 powiedzie… Uda造 si znakomicie! Rumiane, o bardzo harmonijnym smaku, z chrupi帷ym orzechowym akcentem i subteln s這dycz pomara鎍zowej sk鏎ki. No i w pysznym turbanie z kremowego twaro磬u. Z ca陰 pewno軼i wr鏂 jeszcze do tego przepisu, gdy zdecydowanie zas逝guje na uwag.

Muffiny marchewkowe (ok. 22 sztuki)

  • 225 g m彗i
  • 1 造瞠czka proszku
  • 1/2 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 180 g startej marchwi
  • 2 jajka
  • 50 g br您owego cukru
  • 40 g bia貫go cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 kopiaste 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • po jednym orzechu laskowym na ka盥 muffink

M彗 wymiesza z proszkiem i sod. Jajka rozm帷i, wymiesza z cukrami i olejem. Do p造nnych sk豉dnik闚 doda suche oraz marchew, sk鏎k i kr鏒ko wymiesza, aby si ze sob po陰czy造. Papilotki nape軟i obficie ciastem (nieco powy瞠j 3/4 wysoko軼i foremki). Do ka盥ej porcji wcisn望 po jednym orzechu laskowym. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Krem serkowy

  • 350 g kremowego twaro磬u
  • 6-7 czubatych 造瞠k cukru pudru (lub wedle uznania)
  • kilka kropel aromatu pomara鎍zowego lub 鈍ie穎 starta sk鏎ka z po這wy pomara鎍zy

Sk豉dniki wymiesza. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego i dowolnie ozdobi.

muffiny_marchewkowe

毒鏚這 (z ma造mi zmianami):

Naumann&Goebel... "Muffiny. Ma貫, ale za to przepyszne", s. 37

wtorek, 28 lutego 2012
Muffiny czekoladowe

Macie czasami tak, 瞠 nachodzi Was ochota na co czekoladowego, ale niekoniecznie jest to czekolada w tabliczce? Dobrze znam to uczucie. Kawa貫k czekolady jawi si w takie dni jako zwyk豉, przeci皻na s這dycz, kt鏎a nie jest w stanie zaspokoi apetytu na 豉kocie. Oczyma wyobra幡i widz wtedy czekoladowe kremy, musy, ciasteczka i inne smako造ki. Ostatnio, ulegaj帷 takiej czekoladowej 膨dzy, w powietrzu poczu豉m zapach czekoladowych muffinek. Nic nie szkodzi, 瞠 w pobli簑 nie by這 ani grama czekolady czy innych s這dyczy. S這dkie nami皻no軼i 膨dz si swoimi prawami i dyryguj ludzk wyobra幡i jak im si tylko podoba.

Muffiny czekoladowe (oko這 25 sztuk)

  • 250 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 180 g cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 du瞠 jajko
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 造瞠czka aromatu waniliowego
  • 70 g pokrojonej na kawa貫czki mlecznej czekolady
  • 80 g pokrojonej na kawa貫czki gorzkiej czekolady 90% (gor帷o polecam w豉郾ie tak czekolad. Doskonale komponuje si z czekolad mleczn i lekk s這dycz ciasta)

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki i czekolad, a w mniejszej mokre. Mokre sk豉dniki doda do suchych i szybko wymiesza. Nape軟i foremki do ¾ wysoko軼i. Piec ok. 15-20 minut.

muffinki_czekoladowe

Odrobin zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson.



czwartek, 02 lutego 2012
Muffiny z suszonymi truskawkami

Na szybach mr霩 wymalowa kwiaty. Floralna kompozycja wije si setkami skrz帷ych punkcik闚, niemal dor闚nuj帷 swym wdzi瘯iem "Bajce zimowej" Ruszczyca. 奸edz dukt lodowych igie貫k, my郵帷 o srogim pi瘯nie zimy. Jej kamienna twarz przegl康a si w obliczach zzi瑿ni皻ych przechodni闚. Z udawan kurtuazj obejmuje ludzi ch這dnym ramieniem i poufale 軼iska ich d這nie. Mro幡y oddech wyrze嬌i na rzece kr; gasi blask wody w ka逝篡. St徙am ostro積ie po zmarzni皻ej powierzchni i rozgrzewam si my郵 o truskawkach. O ich radosnym kolorze, o s這dkim smaku. O tym, jak mi這 by這by chocia na chwil przywo豉 lato. Nie zwlekaj帷 d逝瞠j, bior gar嗆 suszonych owoc闚 i wype軟iam kuchni zapachem czerwca.

Muffiny z suszonymi truskawkami i bia陰 czekolad

  • 1 szklanka ma郵anki o smaku truskawkowym
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • du瘸 gar嗆 suszonych truskawek
  • gar嗆 pokrojonej lub utartej bia貫j czekolady

Piekarnik rozgrza do 170 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki. W mniejszej po陰czy mokre. Mokre sk豉dniki doda do suchych i szybko wymiesza, dodaj帷 czekolad i truskawki. Sk豉dniki ciasta powinny jedynie lekko si po陰czy. Ciastem nape軟ia foremki do 3/4 wysoko軼i. Piec w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu przez oko這 20 minut, a do zrumienienia wierzchu i pomy郵nego testu patyczkowego :)

muffiny



pi徠ek, 09 grudnia 2011
Co sprawia, 瞠 muffiny z cukierni s tak odmienne, tak poci庵aj帷e

Ilekro kupowa豉m muffiny w cukierni, zawsze zastanawia豉m si jaki tajemniczy sk豉dnik sprawia, i s one tak dorodne. Jedz帷 tego rodzaju s這dko軼i, nigdy nie mog豉m nacieszy si ich smakiem w pe軟i. Zamiast czerpa przyjemno嗆 z jedzenia, z uporem odkrywcy sondowa豉m struktur wypieku, g堯wkuj帷 nad tajemnic jego rozmiaru. Kres moich m璚zarni nast徙i niespodziewanie i uzmys這wi mi, jak bezcelowe by造 moje rozmy郵ania. Przechodz帷 niedawno mi璠zy sklepowymi p馧kami, w oczy rzuci造 mi si wysokie na siedem centymetr闚, silikonowe foremki. Wrzuci豉m je do koszyka i pukn窸am si w czo這. Odpowied na pytanie postawione w tytule tej notki sp造n窸a na mnie niczym wiadro lodowatej wody. Jak mog豉m si nie domy郵i? ;)

Wysokie muffiny waniliowe (ok. 12-15 sztuk)

Ciasto

  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 2 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • s逝szna porcja olejku waniliowego (mnie chlusn窸o si dosy mocno ;))

Polewa

  • 60 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mleka
  • kolorowa posypka

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Suche sk豉dniki po陰czy w wi瘯szej misce, a mokre w mniejszej. Doda mokre sk豉dniki do suchych. Wy這穎ne papilotkami foremki nape軟i do 3/4 wysoko軼i. Piec przez ok. 20 minut do zrumienienia. Czekolad rozpu軼i z mlekiem w k徙ieli wodnej. Po wyci庵ni璚iu muffinek z piekarnika zanurzy ich czubki w bia貫j czekoladzie i posypa kolorowymi kuleczkami. Smacznego :)

Waniliowe muffiny



pi徠ek, 02 grudnia 2011
Korzenne muffiny

Do zako鎍zenia Korzennego Tygodnia zosta這 zaledwie kilka dni. Jako, i czas ten zbiega si z weekendem, warto po鈍i璚i woln chwil na przetestowanie 鈍i徠ecznych przepis闚. Przepis闚, kt鏎e niekoniecznie musz by pracoch這nne i skomplikowane. Na dow鏚 tego przedstawiam aromatyczne, korzenne muffinki. Nadziewane suszonymi 郵iwkami, pachn帷e cynamonem i innymi rozgrzewaj帷ymi nutami. Taki przedsmak 安i徠 i piernikowych zmaga :)

Korzenne muffiny (ok. 15 sztuk)

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 saszetki czarnej herbaty ekspresowej
  • 2 szklanki m彗i
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • 1/2 造瞠czki imbiru
  • szczypta mielonych go寮zik闚
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 60 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • gar嗆 pokrojonych suszonych 郵iwek

Mleko zagotowa, zdj望 z ognia, wrzuci torebki herbaty i zaparza pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie torebki usun望. Po陰czy m彗 z proszkiem do pieczenia, sol i przyprawami. Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Dodawa pojedynczo jajka, a nast瘼nie po trochu m彗i na przemian z mlekiem. Doda suszone 郵iwki. Wymiesza. Tak przygotowanym ciastem nape軟i wy這穎ne papilotkami foremki do 3/4 wysoko軼i. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.

毒鏚這: "Kuchnia", nr 11-2011, s. 68. Przepis odrobin przeze mnie zmodyfikowany.


niedziela, 06 listopada 2011
Muffiny z czekolad

Co tu du穎 pisa. Muffiny z czekolad i ju. Jedna z najprostszych i jednocze郾ie najpopularniejszych ods這n tego wypieku. S這dka b豉hostka, przyjemnie zr闚nowa穎na smakiem gorzkiej czekolady. Z mi瘯kim wn皻rzem i chrupi帷 warstw na wierzchu. Klasyka, kt鏎a nigdy si nie nudzi.

Muffiny z czekolad (22 sztuki)

  • 270 g m彗i
  • 140 g cukru (w tym 16 g cukru waniliowego)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady 90%
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • kilka kropel olejku o zapachu waniliowym

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Suche sk豉dniki po陰czy w wi瘯szej misce, a mokre w mniejszej. Doda mokre sk豉dniki do suchych. Szybko wymiesza na niezbyt 軼is貫 ciasto. Doda start czekolad. Wy這穎ne papilotkami foremki nape軟ia do 3/4 wysoko軼i (ok. 2 i 1/2 造瞠czki). Piec przez ok. 25 minut do zrumienienia. Smacznego :)

Inspiracja

Babeczki z truskawkow piank

Puszyste biszkoptowe babeczki w czapeczce z truskawkowej pianki. Urzekaj pastelowymi barwami i delikatnym s這dko-orze德iaj帷ym smakiem. Truskawkowy smak przywodzi na my郵 s這neczne lato, a konsystencja 鈍ietnie udaje ciep貫 lody. Wypiek znakomicie sprawdzi si zar闚no w roli s這dkiej przek御ki w trakcie spotkania z kole瘸nk oraz jako deser dla dzieci. Polecam :)

Babeczki z truskawkow piank (ok. 20 sztuk)

Babeczki

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki m彗i krupczatki
  • 1/4 szklanki m彗i tortowej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego waniliowego lub 鄉ietankowego
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do foremek wy這穎nych papilotkami i piec przez oko這 20 minut w temperaturze 170 stopni. 

Pianka

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 120 ml wody
  • cukier do smaku

Wod zagotowa w rondelku. Zdj望 z ognia, wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Odstawi do wych這dzenia. Ubi krem闚k na sztywno, dodaj帷 cukier. Zimn, t篹ej帷, ale jeszcze p造nn galaretk doda do krem闚ki i zmiksowa. Wstawi do lod闚ki do st篹enia. Udekorowa babeczki.


02:14, loriell , Muffiny
Link
poniedzia貫k, 22 sierpnia 2011
Muffiny z bor闚kami i kruszonk

Dzi przedstawiam jeden z najlepszych, w moim odczuciu, przepis闚 na muffiny. S puszyste, wyro郾i皻e, wilgotne od bor闚ek, chrupi帷e dzi瘯i kruszonce. Z podanych ni瞠j proporcji, wychodzi naprawd du穎 babeczek. S jednak tak smaczne, 瞠 znikaj w ekspresowym tempie. Przepis na ciasto zaczerpn窸am z ksi捫ki "Sweet Treats" Margaret Carspecken. Pomys z kruszonk doda豉m od siebie ;)

Muffiny z bor闚kami i kruszonk (ok. 20 sztuk)

Ciasto

  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 2 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 1 szklanka ma郵anki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki margaryny
  • 1 1/2 szklanki bor闚ek

Kruszonka

  • 1 造磬a mi瘯kiego mas豉
  • 3-4 造磬i cukru
  • 3-4 造磬i m彗i

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Z mas豉, m彗i i cukru zagnie嗆 ciasto na kruszonk i wstawi do lod闚ki. Suche sk豉dniki po陰czy w wi瘯szej misce, a mokre w mniejszej. Doda mokre sk豉dniki do suchych. Doda umyte, os帷zone bor闚ki i szybko wymiesza. Wy這穎ne papilotkami foremki nape軟ia do 3/4 wysoko軼i. Na ka盥 porcj surowego ciasta wy這篡 strz瘼ki kruszonki. Piec przez ok. 20 minut do zrumienienia.

 
1 , 2
Durszlak.pl


Kontakt do mnie