pi徠ek, 29 czerwca 2012
Ciasto dro盥穎we z truskawkami

Sezon na truskawki powoli dobiega ko鎍a. Je郵i te owoce przejad造 si Wam ju na surowo, warto spr鏏owa ich w po陰czeniu z ciastem. Jako, i mia豉m niesamowit ch耩 na ciasto dro盥穎we, postanowi豉m po陰czy ow zachciank z truskawkowym akcentem. Przygotowa豉m pachn帷y wypiek wed逝g sprawdzonego, prostego przepisu na dro盥鄴wk sypan. Gor帷o polecam :)

Dro盥鄴wka z truskawkami (blacha o wymiarach 33x20 cm)

  • 75 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 1/8 szklanki m彗i
  • ok. 1/2 kg truskawek

Kruszonka

  • 2 造磬a mas豉/margaryny
  • 6-8 造瞠k cukru
  • 6-8 造瞠k m彗i

Truskawki przebra, umy i usun望 szypu趾i. Odstawi na sitko. Sk豉dniki na kruszonk zagnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Mleko podgrza (uwa瘸, aby nie by這 zbyt gor帷e). W misce umie軼i kolejno: pokruszone dro盥瞠, mleko, jajka, cukier i olej. Powy窺ze sk豉dniki zamiesza 造磬 do lekkiego po陰czenia. Na p造nne sk豉dniki przesia m彗, r闚nomiernie pokrywaj帷 powierzchni. Po przesianiu m彗i nic ju nie mieszamy, tylko odstawiamy misk na dwie godziny, przykrywszy j wcze郾iej 軼iereczk. Uzyskujemy w ten spos鏏 dwuwarstwow mikstur: po陰czenie p造nnych sk豉dnik闚 i wysypanej na niej suchej m彗i. Po dw鏂h godzinach rozgrza piekarnik do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroi na po堯wki. Zawarto嗆 miski dok豉dnie wymiesza 造磬 na jednolit mas. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia formy. U這篡 g瘰to truskawki wypuk陰 stron do do逝. Posypa kruszonk. Piec oko這 35 minut. Smacznego :)

drozdzowe_trusk


pi徠ek, 01 czerwca 2012
Cytrynowa dro盥鄴wka sypana

Czy ciasto dro盥穎we musi by pracoch這nne? Oczywi軼ie, 瞠 nie. Potwierdza to dzisiejszy przepis. To prosta receptura na puszyst, delikatn dro盥鄴wk, kt鏎a urzeka cytrynowym smakiem i chrupk kruszonk. Nie musicie nic zagniata, brudzi r彗 ciastem i spogl康a sm皻nie w kierunku rosn帷ej g鏎y upapranych naczy. Wystarczy wszystko umie軼i w misce i poczeka dwie godziny. To wszystko. Naprawd. Wypiek jest mi瘯ki, 鈍ie篡 nawet na drugi dzie, doskona造 jako drugie 郾iadanie. Gor帷o polecam :)

Cytrynowa dro盥鄴wka sypana (keks闚ka o wymiarach 35x11 cm)

  • 50 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/4 szklanki m彗i
  • sk鏎ka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Kruszonka

  • 1 造磬a mas豉/margaryny
  • 3-4 造磬i cukru
  • 3-4 造磬i m彗i

Sk豉dniki na kruszonk zagnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Mleko podgrza (uwa瘸, aby nie by這 zbyt gor帷e). W 鈔edniej wielko軼i misce umie軼i kolejno: pokruszone dro盥瞠, mleko, jajka, cukier i olej. Powy窺ze sk豉dniki zamiesza 造磬 do lekkiego po陰czenia. Na p造nne sk豉dniki przesiewa m彗, r闚nomiernie pokrywaj帷 powierzchni. Po przesianiu m彗i nic ju nie mieszamy, tylko odstawiamy misk na dwie godziny, przykrywszy j wcze郾iej 軼iereczk. Uzyskujemy w ten spos鏏 dwuwarstwow mikstur: po陰czenie p造nnych sk豉dnik闚 i wysypanej na niej suchej m彗i. Po dw鏂h godzinach rozgrza piekarnik do temperatury 180 stopni. Zawarto嗆 miski dok豉dnie wymiesza 造磬 na jednolit mas, doda sok i sk鏎k z cytryny. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia keks闚ki. Posypa kruszonk. Piec oko這 40 minut. Smacznego :)

drozdzowe


鈔oda, 30 listopada 2011
Rogaliki z makiem

Te delikatne, kruche rogaliki s dzie貫m mojej przysz貫j Te軼iowej. Nadziewane makiem i bakaliami stanowi 鈍ietn propozycj na ciasteczkowy czas mi璠zy 安i皻ym Marcinem a Wigili.

Rogaliki z makiem (ok. 64 sztuki)

  • 500 g m彗i
  • 250 g margaryny
  • 50 g dro盥篡
  • 造瞠czka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • cukier waniliowy
  • masa makowa

Dro盥瞠, cukier, 鄉ietan wymiesza z 造瞠czk m彗i i odstawi do wyro郾i璚ia. Gotowy zaczyn doda do m彗i, jajek, niestopionej margaryny, cukru waniliowego i soli. Dok豉dnie wyrobi. Ciasto sch這dzi w lod闚ce przez 1,5 godziny. Po tym czasie podzieli na osiem r闚nych kawa趾闚. Ka盥y z nich rozwa趾owa i wyci望 ko這 przy pomocy du瞠go talerza. Podzieli na 8 tr鎩k徠闚. Na ka盥y tr鎩k徠 po這篡 nadzienie i zawin望 (rozpoczynaj帷 od podstawy). Piec oko這 30 minut w 180 stopniach. Ch這dne ju rogaliki polukrowa i posypa kandyzowanymi kawa趾ami pomara鎍zy.

鈔oda, 26 pa寮ziernika 2011
Ciasto dro盥穎we

Puszyste ciasto dro盥穎we. Wyro郾i皻e, delikatne w smaku, bez jakichkolwiek dodatk闚. Doskona貫 z twaro磬iem, d瞠mem lub po prostu z mas貫m. Podane do popo逝dniowej kawy lub herbaty przywodzi na my郵 wspomnienia z babcinej kuchni.

Ciasto dro盥穎we (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

  • 3 szklanki m彗 tortowej
  • 30 g dro盥篡
  • 2 鄴速ka
  • 3-6 造瞠k cukru (wed逝g uznania - 3 造磬i daj ledwie wyczuwaln s這dycz)
  • 80 g mas豉
  • szklanka mleka

Mas這 roztopi i odstawi do wych這dzenia. W ciep造m mleku rozprowadzi pokruszone dro盥瞠 z dodatkiem 造瞠czki m彗i i 造瞠czki cukru. Odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i. W misie robota kuchennego umie軼i m彗, cukier, 鄴速ka oraz wyro郾i皻y zaczyn. Wyrabia do uzyskania jednolitej, b造szcz帷ej masy, pod koniec wyrabiania dodaj帷 roztopione mas這. Odstawi do wyro郾i璚ia na ok. 30 - 45 minut. Ciasto prze這篡 do keks闚ki i zostawi do wyro郾i璚ia (ok. 45-60 minut). Wierzch wyro郾i皻ego ciasta posmarowa mieszank mleka i wody. Piec przez ok. 40-45 minut w 160 stopniach.

Przepis: E. Aszkiewicz, Kuchnia Polska 1001 przepis闚, przepis: bu貫czki mleczne, s. 399.

pi徠ek, 04 marca 2011
P帷zki

W ca造m domu zapachnia這 p帷zkami. To chyba nic dziwnego, bior帷 pod uwag wczorajsz dat :) S這dko軼i, kt鏎e przygotowa豉m s moimi pierwszymi p帷zkami w豉snej produkcji. Przepis na nie jest jednak sprawdzony i regularnie wykorzystywany przez moj Cioci. P帷zki stworzone wed逝g tej receptury s puszyste i smaczne nawet na drugi dzie. Nie posiadaj t逝stawego - charakterystycznego dla niekt鏎ych p帷zk闚 z cukierni - posmaku, a ich wn皻rze jest mi這 pokolorowane 鄴販ieniem 鄴速ka :) Mimo, i T逝sty Czwartek ju za nami, to nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotowa s這dk rozpust dla podniebienia. 字oda Popielcowa ju za kilka dni - warto wykorzysta pozosta造 do niej czas, oddaj帷 si przyjemno軼i rytua逝 produkcji dro盥穎wego ciasta i wypieku ci篹szych ni zwykle ciast i ciasteczek. W ko鎍u kiedy, je郵i nie w karnawale? :)

P帷zki (oko這 15 - 20 sztuk)

  • 500 g m彗i tortowej
  • 5 鄴速ek
  • 45 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • p馧 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 造磬i sto這we w鏚ki
  • 100 g roztopionego mas豉
  • nieco ponad litr oleju do sma瞠nia
  • dowolne nadzienie
  • cukier puder do obtoczenia

Zaczyn

Mleko podgrza i nape軟i kubek do 1/2 wysoko軼i. Nalezy uwa瘸 aby nie by這 za gor帷e, gdy zbyt wysoka temperatura zabije dro盥瞠. Do mleka doda 3/4 造磬i cukru, pokruszone dro盥瞠, 3/4 造磬i m彗i i dobrze wymiesza a do rozpuszczenia ca這軼i. Odstawi w ciep貫 miejsce i poczeka a zaczyn wyro郾ie nieco ponad kraw璠 kubka (mojemu zaczynowi, postawionemu obok kaloryfera zaj窸o to oko這 7 minut).

Ciasto

W czasie gdy nasza mikstura wyrasta, do miski wsypa m彗 i cukier. Doda gotowy zaczyn, 鄴速ka, mleko i w鏚k a nast瘼nie wyrabia, stopniowo dodaj帷 roztopione mas這. Ciasto wyjdzie dosy klej帷e, wi璚 prosz si nie zra瘸 - tak w豉郾ie ma by :) Wyrobion mas przykry 軼iereczk, odstawi w ciep貫 miejsce na godzin i 10 minut. Z wyro郾i皻ego ciasta formowa 鈔edniej wielko軼i p帷zki i uk豉da na blasze/stolnicy w odst瘼ach, aby da im miejsce na wyro郾i璚ie. Aby u豉twi sobie t lepk robot ;) r璚e posypywa m彗. Ca這嗆 przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na godzin.

Sma瞠nie

W du篡m garnku rozgrza t逝szcz (aby sprawdzi czy temperatura jest dobra, nale篡 wrzuci kawa貫k surowego ciasta - je郵i zacznie si sma篡, mo積a rozpocz望 sma瞠nie p帷zk闚) i sma篡 w nim p帷zki, po kilka minut z ka盥ej strony. To, czy p帷zek jest gotowy warto sprawdzi, nak逝waj帷 go drewnianym patyczkiem. Je郵i wyci庵niemy suchy patyczek - p帷zek jest gotowy. Je郵i razem z patyczkiem wyci庵niemy troch ciasta - nale篡 sma篡 dalej. Wyci庵ni皻e z oleju p帷zki umie軼i w misce wy這穎nej r璚znikiem papierowym i odstawi do ca趾owitego wystudzenia. Nast瘼nie, za pomoc szprycy z d逝g ko鎍闚k, nape軟ia p帷zki dowolnym nadzieniem. Obtacza w cukrze pudrze bezpo鈔ednio przed podaniem. Smacznego :)

Durszlak.pl


Kontakt do mnie