pi徠ek, 06 lipca 2012
Kruche ciasto z wi郾iami i bez

Wi郾ie to symbol lata. Uginaj帷e si od ci篹aru owoc闚 drzewo, zach璚a do zerwania gar軼i i zatracenia si w ich orze德iaj帷ym smaku i zapachu. Kusi krwawym sokiem, kt鏎y rozkosznie plami r璚e i brod. Wabi swym cieniem niczym czarnoleska lipa i, jak malinowy chru郾iak, daje intymne schronienie. Drzewo wi郾iowe to prawdziwy skarb. Korzystaj帷 z obfito軼i jego dar闚, upiek豉m kruche ciasto z bez. To rozkoszne po陰czenie kwaskowato軼i owoc闚 i s這dyczy ciasta sprawia, 瞠 po prostu nie mo積a oprze si pokusie si璕ni璚ia po kolejny kawa貫k :)

Kruche ciasto z wi郾iami i bez (forma 36x36 cm)

Ciasto

  • 3 szklanki m彗i krupczatki
  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 5 鄴速ek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆, uformowa prostok徠 i owin望 w foli spo篡wcz. W這篡 do zamra瘸rki na oko這 45 minut. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Rozgrza piekarnik do temperatury 185 stopni. 2/3 ch這dzonego ciasta zetrze na tarce na blach. Lekko ugnie嗆 d這ni i podpiec przez oko這 15-20 minut. Podpieczone ciasto wyci庵n望 z piekarnika i odstawi. B璠zie potrzebne za chwil ;)

Nadzienie

  • 2 l umytych, wydrylowanych wi郾i
  • szklanka cukru
  • 5 bia貫k
  • 1 opakowanie kisielu wi郾iowego
  • szczypta soli

Bia趾a ubi ze szczypt soli i cukrem na sztywn pian. Doda sypki kisiel i zmiksowa. Na podpieczone ciasto wy這篡 wi郾ie, na nie po這篡 pian. Na wierzch zetrze pozosta陰 cz窷 ciasta. Delikatnie uklepa i piec w 180 stopniach przez oko這 25-30 minut, do wyra幡ego zez這cenia wierzchu. Odstawi do wystudzenia i zajada :)

kruche_wisnie

毒鏚這 (z modyfikacjami): Ciasto malinowe z bez, Poradnik Domowy, nr 7, 2012.

pi徠ek, 22 czerwca 2012
Krajanka cytrynowo-migda這wa

Delikatne, kruche ciasto z orze德iaj帷, cytrynowo-migda這w mas. Niepozorne, niskie, ale bardzo wyraziste w smaku. Warstwy wypieku 軼i郵e do siebie przylegaj, tote ca這嗆 kroi si doskonale i 鈍ietnie przechowuje. Ciasto podzieli mo積a na prostok徠ne, wygodne do zabrania w podr騜, batoniki. Mo積a te ukroi sobie nieprzyzwoicie wielki kawa貫k i zje嗆 z apetytem do popo逝dniowej herbaty :)

Krajanka cytrynowo-migda這wa (forma o wymiarach 33x20 cm)

Masa:

  • 125 g mielonych migda堯w
  • 150 g cukru
  • skorka z 1 cytryny
  • sok z pol cytryny

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w miseczce i wymiesza. Odstawi na bok.

Ciasto:

  • 250 g maki
  • 75 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Wszystkie sk豉dniki wyrobi do uzyskania jednolitej masy. Zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na 30 minut. 2/3 sch這dzonego ciasta rozwa趾owa i wy這篡 na, wy這穎n papierem do pieczenia, blach. W trakcie wa趾owania ciasto mo瞠 si nieco rwa. Ubytki wystarczy jednak dosztukowa i uklepa. Moje ciasto poharata這 si troch w trakcie wa趾owania, a w efekcie wysz這 r闚niutkie, wi璚 ewentualnymi problemami nie nale篡 si przejmowa :) Na pierwsz warstw ciasta wy這篡 mas cytrynowo-migda這w. Na wierzch po這篡 rozwa趾owan/dosztukowan ;) pozosta陰 cz窷 ciasta. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyci庵ni璚iu z piekarnika, ciasto jest jeszcze mi瘯kie i nie nadaje si do krojenia. W trakcie studzenia t篹eje, nabieraj帷 konsystencji umo磧iwiaj帷ej bezproblemowy podzia. Smacznego :)

krajanka

毒鏚這

czwartek, 14 czerwca 2012
妃ietanowiec

- Kiedy serniki by造 takie najzwyklejsze. Z rodzynkami lub bez i tyle, a teraz taka r騜norodno嗆… Z brzoskwiniami, na kakaowym kruchym… Ciekawe… - powiedzia豉 Ciocia M., pr鏏uj帷 ciasta.

- A to w cale nie jest sernik – u鄉iechn窸am si zawadiacko.

- Nie? To co to za ciasto?

- 妃ietanowiec. Ale fakt, sernik podrabia znakomicie.

Ciasto kt鏎e dzi proponuj jest bardzo intryguj帷e. Nie jest to sernik, ale w smaku 篡wo go przypomina. Puszysta, wilgotna masa zwiod豉 nawet tak do鈍iadczon gospodyni jak Cioci M. Zalety tego wypieku nie ko鎍z si jednak na jego walorach smakowych. Masa jest bajecznie prosta w przygotowaniu, nie opada i z ca陰 pewno軼i uda si ka盥emu. To 鈍ietny przepis dla os鏏, kt鏎e chc u鈍ietni specjaln okazj wypiekiem r闚nie wykwintnym co sernik, ale znacznie mniej pracoch這nnym, du穎 l瞠jszym dla portfela i ca趾owicie bezstresowym ;)

Ciasto kruche (blacha o wymiarach 40x24 cm)

  • 2,5 szklanki m彗i
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 鄴速ek
  • 1 margaryna
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Z podanych powy瞠j sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto i wstawi do zamra瘸rki na 30-40 minut. Po tym czasie odkroi 2/3 ciasta i zetrze na wysmarowan blaszk. Lekko ugnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Przygotowa mas.

Masa

  • 6 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • 3 鄉ietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka brzoskwi pokrojonych na drobne kawa趾i

Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Bia趾a ubi na sztywno ze szklank cukru. Wsypa 2 budynie (bez cukru) i zmiksowa. Stopniowo wlewa po jednej 鄉ietanie i delikatnie miesza 造磬. Tak otrzyman, dosy g瘰t, mas wyla na sch這dzone ciasto. Wy這篡 owoce. Na koniec zetrze pozosta貫 ciasto. Piec oko這 50 minut. Studzi przez kwadrans przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a nast瘼nie wyci庵n望 i wystudzi do ko鎍a w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

smietanowiec

毒鏚這

wtorek, 17 stycznia 2012
Kruche ciasto z truskawkami i budyniow piank

Ciasto, kt鏎e zna chyba ka盥y. Swego czasu niezmiernie popularne na blogach, dzi pojawia si i u mnie. Wiele pisa nie trzeba. Wypiek jest znakomity, zachwyca go軼i i szybko znika z talerza. W oryginale z malinami, jednak z braku takowych postanowi豉m u篡 mro穎nych truskawek. Wyra幡a, owocowa nuta poprawia nastr鎩 i przypomina o ciep造m smaku lata. To wypiek doskona造 na ka盥 okazj i por roku.

Kruche ciasto z truskawkami i budyniow piank (forma o wymiarach 33x20 cm)

Ciasto

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 250 g zimnego mas豉 lub margaryny
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 5 鄴速ek

Pianka

  • 5 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub 鄉ietankowego, bez cukru (2 x 40g)
  • 1/2 szklanki oleju s這necznikowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego do posypania wierzchu ciasta
  • 500 g mro穎nych truskawek pokrojonych w 獞iartki (truskawek nie nale篡 rozmra瘸)

Z podanych wy瞠j sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 60% i 40%, owin望 w foli i umie軼i w zamra瘸rce na nieco ponad godzin (w oryginale, przepis nakazuje na ca陰 noc, ale i przy kr鏒szym czasie ciasto uda si znakomicie). Piekarnik rozgrza do temperatury 190 stopni. Blach wy這篡 papierem do pieczenia i zetrze na ni 60% ciasta, u篡waj帷 do tego celu tarki o grubych oczkach. Delikatnie przyklepa i podpiec przez oko這 15-20 minut. Odstawi do ca趾owitego wych這dzenia. W tym czasie przygotowa piank.

Bia趾a ubi z cukrami i szczypt soli na sztywn pian. Doda proszek budyniowy i dok豉dnie wymiesza. Cienk stru磬 wlewa olej, ca造 czas miksuj帷, a do po陰czenia sk豉dnik闚. Gotow pian wy這篡 na ciasto. Na pian po這篡 zamro穎ne 獞iartki truskawek i lekko docisn望. Na wierzch zetrze pozosta貫 40% ciasta. Posypa cukrem wanilinowym. Piec w 190 stopniach przez oko這 35 minut. Smacznego :)

Ciasto z budyniow piank毒鏚這

poniedzia貫k, 14 listopada 2011
Szarlotka

Pachn帷e ciasto, cynamon i gruba warstwa jab貫k. Szarlotka idealna. Tak samo nieodzowna jesieni jak kasztany, dynia czy z這te li軼ie. Os這dzi gorycz pierwszych ch這d闚 i rozgrzeje w d逝gie wieczory. Niezwykle aromatyczna dzi瘯i warstwie cukru waniliowego, syc帷a i zr闚nowa穎na w smaku. Bez przeszk鏚 konkurowa mo瞠 z wypiekiem z cukierni.

Szarlotka (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

  • 2 szklanki m彗i krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g mas豉
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 鄴速ka
  • ok. 3 造瞠czki cynamonu (w zale積o軼i od upodoba)
  • 16 g cukru wanilinowego
  • ok. 10-12 du篡ch jab貫k
  • odrobina mas豉 do sma瞠nia i nat逝szczenia formy
  • bu趾a tarta do opr鏀zenia formy

M彗, proszek do pieczenia, cukier puder, rozdrobnione mas這, 鄴速ka i ca貫 jajka po陰czy przy pomocy robota kuchennego. Zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na ok. 1,5 godziny.

Jab趾a obra, zetrze i przesma篡 na ma郵e do odparowania nadmiaru wody. Przyprawi cynamonem.

Rozgrza piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarowan t逝szczem i opr鏀zon bu趾 tart tortownic wylepi 3/5 ciasta, reszt pozostawiaj帷 w lod闚ce. Wylepion ciastem form wstawi na kwadrans do zamra瘸rki. Po wyci庵ni璚iu nak逝 w kilku miejscach widelcem i podpiec przez ok. 20 minut. Na zrumieniony sp鏚 wy這篡 mas jab趾ow. Na wierzch wy這篡 reszt surowego ciasta. Posypa cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 25-30 minut do zrumienienia wierzchu. Smacznego.

Przepis: E. Aszkiewicz, Kuchnia Polska 1001 przepis闚, przepis: szarlotka domowa, s. 453.

wtorek, 11 pa寮ziernika 2011
Tarta ze 郵iwkami

Kruche, ma這 s這dkie ciasto i kwaskowate 郵iwki. Wytrawne, eleganckie po陰czenie w sam raz dla tych, kt鏎zy nie lubi przes這dzonych wypiek闚. Deser 鈍ietnie smakuje z fili瘸nk czarnej herbaty. Przepis na ciasto zaczerpn窸am z ksi捫ki M. Roux „Ciasta pikantne i s這dkie”, odrobin go jednak modyfikuj帷. Szczerze polecam.

Tarta ze 郵iwkami (forma do tarty o 鈔ednicy 26 cm)

  • 250 g m彗i
  • 150 g mas豉 pokrojonego w kostk, lekko rozmi瘯czonego
  • 1 造瞠czka drobnoziarnistej soli
  • 1 jajko
  • 1 造磬a zimnego mleka
  • 1 造磬a cukru + torebka cukru waniliowego (w oryginale szczypta cukru)
  • przekrojone na p馧 i obtoczone w br您owym cukrze 郵iwki

Z m彗i, mas豉, jajka, soli i cukru zagnie嗆 ciasto. Na samym ko鎍u doda mleko, zagniataj帷 do otrzymania g豉dkiej konsystencji. Ciasto owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w lod闚ce na ok. godzin (lub w zamra瘸rce na ok. 30 minut). Rozgrza piekarnik do temperatury 190 stopni. Sch這dzone ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Pierwsz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do tarty. Drug umie軼i w lod闚ce. Nak逝 widelcem w kilku miejscach, obci捫y papierem z fasol i piec przez ok. 20 minut. Nast瘼nie usun望 fasol i piec jeszcze przez 5 minut. Podpieczone ciasto wyci庵n望 z piekarnika i u這篡 na nim 郵iwki. Pozosta陰 cz窷 ciasta rozwa趾owa i przykry ni owoce. Piec przez ok. 15 minut, do momentu, a wierzch b璠zie rumiany.

20:53, loriell , Ciasta kruche
Link
czwartek, 10 marca 2011
Kruche ciasto z owocami

Za oknem robi si coraz cieplej. S這neczna pogoda, czyste niebo i powietrze, kt鏎e nie pachnie ju mrozem pozwalaj coraz odwa積iej my郵e o zbli瘸j帷ej si wio郾ie. Ja p鎩d jednak o krok dalej i zaproponuj Wam co letniego. Co kruchego, orze德iaj帷ego, s這dko-kwa郾ego w smaku i upajaj帷ego delikatn nut pomara鎍zowej sk鏎ki. W sam raz aby rozgrza przedwio郾ie my郵 o upalnym sierpniu :)

Kruche ciasto z owocami (forma o 鈔ednicy 26 cm)

Sk豉dniki na ciasto

  • 2 szklanki m彗i krupczatki
  • 180 g mas豉
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a 鄉ietany

Sk豉dniki na nadzienie

  • oko這 500 g mro穎nych owoc闚 (truskawki, porzeczki, je篡ny, maliny)
  • 100 ml cukru
  • 2 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

Sk豉dniki na ciasto (opr鏂z cukru waniliowego) posieka no瞠m i zagnie嗆. Uformowa kul, owin望 foli spo篡wcz i umie軼i w zamra瘸rce na oko這 45 minut.

Na patelni wsypa owoce i sma篡 na wolnym ogniu, dodaj帷 cukier i sk鏎k pomara鎍zow, do momentu a wi瘯szo嗆 wody odparuje i masa zg瘰tnieje.

Rozgrza piekarnik do 200 stopni. Z wych這dzonego ciasta odkroi 1/3 i wstawi do lod闚ki. Wi瘯sz cz窷ci ciasta wylepi, nat逝szczon i posypan bu趾 tart, form. Nak逝 w kilku miejscach widelcem i wstawi do piekarnika. Podpiec przez oko這 15 minut, a do lekkiego zrumienienia.

Po tym czasie wyci庵n望 ciasto i rozsmarowa na nim nadzienie. Zmniejszy temperatur piekarnika do 160 - 180 stopni. Wyci庵n望 z lod闚ki pozosta陰 cz窷 ciasta i odrywa kawa趾i, sp豉szczaj帷 je cienko d這ni, a nast瘼nie uk豉da na nadzieniu. Wierzch ciasta posypa cukrem waniliowym. Ca這嗆 piec przez oko這 25 minut, do momentu a wierzch b璠zie lekko zrumieniony. Smacznego :)

Durszlak.pl


Kontakt do mnie