鈔oda, 06 czerwca 2012
Oszcz璠ny torcik z d瞠mem

Ciasto piaskowe i d瞠m. Mimo tak skromnego po陰czenia temu wypiekowi niczego nie brakuje. Ten oszcz璠ny w sk豉dnikach rodzaj torcika jest 鈍ietnym rozwi您aniem na leniwe sobotnie popo逝dnie, gdy chce si ju tylko zalec na kanapie z ksi捫k i kawa趾iem niezobowi您uj帷ego ciasta. Polecam. To bardzo prosty i smakowity deser.

Oszcz璠ny torcik z d瞠mem (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

  • 200 g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g m彗i pszennej
  • 100 g m彗i ziemniaczanej
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • d瞠m do prze這瞠nia (smak wed逝g upodoba)
  • cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrza do 180 stopni. Mas這 utrze z cukrem na puch. Nadal ucieraj帷 dodawa po jednym jajku, a nast瘼nie przesian m彗 ziemniaczan, p騧niej pszenn i proszek do pieczenia. Dok豉dnie po陰czy. Ciasto przela do formy i piec do zez這cenia oko這 40-50 minut. Wy陰czy piekarnik i aby unikn望 opadni璚ia ciasta, zostawi je na kilka chwil w piecu. Potem ostro積ie uchyli drzwiczki i studzi nie wysuwaj帷 blachy. Gdy ciasto dojdzie do siebie :) wyci庵n望 do ca趾owitego wystudzenia. Przekroi na p馧, posmarowa obficie d瞠mem, z這篡 i posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

torcik

poniedzia貫k, 21 maja 2012
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonk

Jest wiosna, a wi璚 musi by rabarbar. Kwa郾y, orze德iaj帷y, przywodz帷y na my郵 smak dzieci雟twa. Postanowi豉m wykorzysta chwil, gdy owa bylina jest dost瘼na na ka盥ym straganie i upiek豉m ciasto. Aby nie by這 zbyt kwa郾o doda豉m troch truskawek. Efekt? Fantastyczny. Puszyste, s這dkie ciasto w kontra軼ie z kwaskowatymi owocami i chrupi帷 kruszonk okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Gor帷o polecam - tym bardziej, 瞠 wypiek jest bardzo prosty w przygotowaniu i ma這 pracoch這nny.

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonk (forma o wym. 33x20 cm)

  • 1 szklanka ma郵anki
  • 1 szklanka cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 6 lasek rabarbaru
  • ok. 1/3 - 1/2 (wed逝g upodoba) szklanki cukru do zasypania rabarbaru
  • 200 g mro穎nych truskawek

Kruszonka

  • 1 造磬a mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 3 - 4 造磬i cukru waniliowego
  • 3 - 4 造磬i m彗i

Rabarbar umy, obra i zasypa cukrem. Odstawi na kilka minut. Rabarbar wraz z cukrem i truskawkami przesma篡 na patelni do zg瘰tnienia i powstania substancji konsystencj przypominaj帷ej marmolad. Dzi瘯i temu zyskamy gwarancj, 瞠 owoce nie puszcz soku podczas pieczenia. Nast瘼nie przygotowa kruszonk. Mas這, m彗 i cukier waniliowy zagnie嗆 i wstawi do lod闚ki. Piekarnik rozgrza do 170 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki. W mniejszej po陰czy mokre (opr鏂z olejku zapachowego). Mokre sk豉dniki doda do suchych i wymiesza, dodaj帷 olejek zapachowy. Ciasto przela do formy. Na wierzchu roz這篡 r闚nomiernie mas rabarbarowo-truskawkow. Posypa kruszonk. Piec przez oko這 40 - 45 minut, a do zrumienienia wierzchu. Po przestudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

rabarbar


czwartek, 17 maja 2012
Ciasto z jab趾ami i budyniem

Wypiek, kt鏎y dzi proponuj jest bardzo szybki i bajecznie prosty w przygotowaniu. To s這dycz 陰cz帷a w sobie kremow warstw budyniu, wilgotne jab趾a i puszyste ciasto. W sam raz dla pocz徠kuj帷ych cukiernik闚 :) oraz dla tych, kt鏎zy chc upiec co pysznego, zbytnio si przy tym nie trudz帷 ;)

Ciasto z jab趾ami i budyniem (forma o wymiarach 33x20 cm)

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 budynie 鄉ietankowe lub waniliowe
  • 3/4 litra mleka
  • ok. 3-5 jab貫k

Ugotowa budynie w 3/4 litra mleka. Jab趾a obra, wydr捫y gniazda nasienne, pokroi w plastry.
Margaryn utrze z cukrem, nast瘼nie dodawa po jednym jajku, dodaj帷 cz窷 m彗i i proszek do pieczenia. Dobrze po陰czy. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Jedn cz窷 wy這篡 na blach. Pokrojone jab趾a wy這篡 na ciasto. Na jab趾a po這篡 gor帷y budy, a nast瘼nie drug cz窷 ciasta. Piec oko這 godzin w 170蚓.

ciasto z jab趾ami i budyniem

毒鏚這

pi徠ek, 13 kwietnia 2012
Keks

Tegoroczny okres przed鈍i徠eczny by bardzo intensywny. Nawa obowi您k闚 sprawi, 瞠 nie mia豉m czasu zamie軼i nowego przepisu jeszcze przed Wielkanoc. Nie znaczy to jednak, 瞠 zabrak這 mi czasu na pieczenie. Co to, to nie! Zawsze znajdzie si cho熲y chwila na przygotowanie czego prostego. Ciasto, kt鏎e dzi proponuj jest nieskomplikowane, a jednocze郾ie bardzo 鈍i徠eczne. Keks to nieod陰czny sk豉dnik zar闚no Wielkanocy jak i Bo瞠go Narodzenia. Bogactwo bakalii i kusz帷y aromat sprawia, 瞠 zwyk造 wypiek nabiera od鈍i皻nego charakteru. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec go bez szczeg鏊nej okazji. Ciasto przygotowane zgodnie z poni窺zym przepisem jest zwarte, bardzo konkretne i mocno bakaliowe. Je郵i uda Wam si gotowy wypiek uchowa przed nadmiernym apetytem rodziny (lub w豉snym ;P), to dobrze by by這, aby le瘸kowa oko這 trzech dni owini皻y w such 軼iereczk.

Keks (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

  • 500g m彗i + 1 造磬a do obtoczenia bakalii
  • 250g mas豉
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 3/4 造瞠czki aromatu 鄉ietankowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub sma穎nej
  • 200g dowolnych bakalii

Bakalie drobno pokroi i odstawi na bok. M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia, sod oraz sol. Mas這 utrze z cukrem. Do utartego mas豉 wmiksowa po kolei, po jednym jajku. Do masy doda aromat, 1/3 m彗i i zmiksowa. Wla mleko, ponownie zmiksowa i zn闚 wsypa 1/3 m彗i. Wla rum, zmiksowa i wsypa reszt m彗i. Bakalie obtoczy w 1 造盧e m彗i, doda do bardzo g瘰tej masy i wymiesza 造磬. Ciasto prze這篡 do formy keksowej. Piec w temperaturze 170 stopni C w trybie g鏎a-d馧 na najni窺zym poziomie piekarnika przez 70-75 minut, do suchego patyczka.

keks

毒鏚這

鈔oda, 14 marca 2012
Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Obieca豉m Rodzinie, 瞠 upiek ciasto. Chcia豉m przygotowa co naprawd niezwyk貫go, ale nawa codziennych obowi您k闚 zweryfikowa moje ambitne plany, zmuszaj帷 do upieczenia czego prostego i niezbyt czasoch這nnego. Przeczesuj帷 internet w poszukiwaniu jakiego ciekawego przepisu natkn窸am si na ciasto cynamonowe z rodzynkami. Zdecydowa豉m, 瞠 to w豉郾ie nim podziel si z najbli窺zymi. Wypiek wyszed niezwykle aromatyczny i odpowiednio s這dki. Jego kszta速 przypomina nieco chleb, a struktura jest 軼is豉 i konkretna. W sam raz do codziennej kawy lub herbaty.

Ciasto cynamonowe z rodzynkami (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

  • 520g m彗i
  • 170g cukru
  • 2 造瞠czki sody
  • ½ 造瞠czki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka 鄉ietany 12% lub 18%
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 120ml oleju
  • 100g rodzynek
  • mieszanka 3 造瞠czek cynamonu i 80g cukru

W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki (opr鏂z cynamonu i 80 g cukru), a w mniejszej mokre. Mokre sk豉dniki i rodzynki doda do suchych i szybko wymiesza. Keks闚k wy這篡 papierem do pieczenia. Na這篡 1/3 ciasta i posypa 1/3 mieszanki cynamonowej. Czynno嗆 powt鏎zy do wyczerpania sk豉dnik闚. Piekarnik rozgrza do temperatury 160 stopni. Oryginalny przepis wskazuje, aby piec ciasto w trybie termo obiegu przez 65 minut. Po tym czasie m鎩 wypiek nie by jeszcze gotowy, dlatego wierzch przykry豉m foli aluminiow, piekarnik przestawi豉m w tryb grzejnika dolnego i piek豉m jeszcze przez ok. 15 minut – a do suchego patyczka. Smacznego :)

cynamonowe

毒鏚這

pi徠ek, 09 marca 2012
Babka waniliowa

Do Wielkanocy pozosta jeszcze okr庵造 miesi帷, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby ju teraz pomy郵e o 鈍i徠ecznych wypiekach. Propozycji na wielkanocne s這dko軼i jest ca貫 mn鏀two. Od mazurk闚 przez torciki i ciasta z kremem a po babki. To w豉郾ie na tym ostatnim rodzaju ciasta chcia豉bym si skupi. Dzisiejsza propozycja jest prosta w przygotowaniu i nie przysporzy trudno軼i nawet pocz徠kuj帷ej kucharce. Babka jest zwarta, wilgotna, niezwykle pyszna i pachn帷a. Wzbogacenie jej sk豉dnik闚 odrobin sk鏎ki z cytryny i mandarynki orze德iaj帷o podkre郵a dominuj帷y, waniliowy aromat. Ca這嗆 wie鎍zy polewa z bia貫j czekolady. Babka ma tylko jedn wad. Zbyt szybko si ko鎍zy ;)

Babka waniliowa (鈔edniego rozmiaru forma babkowa z tulej)

  • 5 jajek
  • 220 g cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
  • 250 g margaryny
  • 175 g m彗i pszennej
  • 80 g waniliowego budyniu w proszku (2 torebki)
  • 20 g m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki i szczypta proszku do pieczenia
  • sk鏎ka otarta z po這wy cytryny
  • sk鏎ka otarta z jednej mandarynki
  • 5 造瞠czek mleka
  • 100 g bia貫j czekolady

Form do babki dok豉dnie nat逝軼i margaryn. Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. Jajka ubi z cukrem na puszyst mas. Doda obydwa rodzaje m彗i, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. W garnuszku roztopi margaryn i wrz帷ym t逝szczem zala wcze郾iej przygotowane sk豉dniki. Doda sk鏎k z cytryny i mandarynki, a nast瘼nie dok豉dnie zmiksowa. Piec przez oko這 godzin. Po wyj璚iu z formy przygotowa polew. W mleku rozpu軼i czekolad i przy pomocy p璠zelka dwukrotnie posmarowa ciasto. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

babka



poniedzia貫k, 05 marca 2012
Ciasto na ciemnym piwie

Nigdy nie dopijam piwa do ko鎍a. Zawsze robi jedynie kilka 造k闚, a reszta trunku pozostaje nietkni皻a i skazana na zmarnowanie. Po ostatniej imprezie postanowi豉m zrobi co z tym nawykiem i zacz窸am szuka pomys逝 na s這dkie spo篡tkowanie pozosta貫go alkoholu. Na jednym z blog闚 znalaz豉m przepis na ciasto na ciemnym piwie i postanowi豉m go wykorzysta. Wypiek z pewno軼i robi wra瞠nie. Jest wilgotny, wyro郾i皻y i puszysty, a spora ilo嗆 kakao oraz ciemne piwo nadaj mu g喚boki smak i niemal czarny kolor. Ciasto doskonale smakuje posypane jedynie cukrem pudrem, a obecno嗆 alkoholu przejawia si w bardzo subtelnym posmaku s這dkawego trunku. Polecam. Oczywi軼ie tylko osobom doros造m.


Ciasto na ciemnym piwie (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)
  • 250 ml ciemnego piwa (ja u篡豉m Fortuny)
  • 250g mas豉 (ja u篡豉m margaryny)
  • 75g kakao
  • 300g cukru
  • 140 ml kwa郾ej 鄉ietany
  • 2 jajka
  • 275g m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki sody
  • cukier puder do opr鏀zenia
W garnku umie軼i piwo i pokrojon margaryn. Podgrza, ale nie gotowa, do momentu rozpuszczenia margaryny. Zdj望 z ognia, doda cukier i przesiane kakao. W osobnym naczyniu wymiesza 鄉ietan z jajkami. Wla do mieszanki piwnej i po陰czy dok豉dnie, a nast瘼nie doda przesian m彗 i sod. Wymiesza. Przela do wy這穎nej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

na_piwie
Przepis z kuchni irlandzkiej.

毒鏚這

czwartek, 19 stycznia 2012
Ciasto marchewkowe

Deszcz, rozje盥穎ny 郾ieg, hu鈣awka dodatnich i ujemnych temperatur. Najbardziej obrzydliwa zimowa sceneria. Ale nic to, w ko鎍u jest ciasto marchewkowe. Rozgrzewaj帷e, pachn帷e korzeniami, ale mniej zobowi您uj帷e ni piernik. I co najwa積iejsze, w odr騜nieniu od niekt鏎ych marchewkowc闚, puszyste i wspaniale wyro郾i皻e. Smak warzywa nie jest wyczuwalny. Jego zadaniem jest nadanie wypiekowi koloru, odpowiedniej struktury i wilgotno軼i. Przygotowanie ciasta nie przysparza trudno軼i, przepis jest bardzo 豉twy do zapami皻ania i pozwala na smakowite wykorzystanie nadmiernych zapas闚 marchewki. Same zalety :)

Ciasto marchewkowe (tortownica o 鈔ednicy 24 cm lub forma 33x22 cm) )

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki m彗i
  • 2 szklanki cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 造瞠czki cynamonu
  • 2 szklanki utartej marchewki
  • 2 gar軼ie orzech闚 laskowych przekrojonych na p馧
  • cukier puder do opr鏀zenia lub kremowy serek do posmarowania wierzchu

Marchew zetrze (ma貫 lub du瞠 oczka, jak kto woli. Ja po prostu posieka豉m j bardzo drobno przy pomocy robota kuchennego). Piekarnik rozgrza do temperatury 180 stopni. Jajka utrze z cukrem i stopniowo dodawa reszt sk豉dnik闚, a do dok豉dnego po陰czenia. Gotow mas wyla do wy這穎nej papierem do pieczenia formy i piec oko這 60 minut, a do momentu, gdy patyczek testowy b璠zie suchy. Po ostygni璚iu opr鏀zy cukrem pudrem lub posmarowa serkiem. Przyjemno軼i :)

marchewkowe


Przepis z kuchni ameryka雟kiej i brytyjskiej.

niedziela, 04 grudnia 2011
Piernik

Piernik dla leniwych. Ekspresowy w przygotowaniu i niewymagaj帷y u篡cia wielu naczy. Prostota produkcji nie umniejsza jednak jego walor闚 smakowych. Piernik jest aromatyczny, mi瘯ki, w sam raz s這dki. Go軼ie, kt鏎ym go poda豉m z ch璚i si璕ali po kolejny kawa貫k. Polecam :)

Piernik (piek豉m w formie keksowej o d逝go軼i 35 cm, ale z uwagi na fakt, i piernik nie wyr鏀 tak, jakbym chcia豉, to nast瘼nym razem przygotuj go w kr鏒szej keks闚ce i Wam takow w豉郾ie polecam)

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造磬a miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 kopiaste 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka kakao
  • szczypta soli
  • po gar軼i rodzynek, sk鏎ki pomara鎍zowej i posiekanych fig

Margaryn/mas這 stopi, doda mleko, jajko, mi鏚 i dobrze wymiesza. W drugim naczyniu po陰czy m彗, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier, kakao i s鏊. Do suchych sk豉dnik闚 dodawa stopniowo p造nne sk豉dniki i wymiesza do uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej masy. Doda bakalie i wymiesza. Ciasto przela do wy這穎nej papierem do pieczenia keks闚ki i piec przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Piernik - sldkiebajki.blox.pl

毒鏚這: z opakowania przyprawy do piernika

10
12:22, loriell , Ciasta ucierane
Link
sobota, 01 pa寮ziernika 2011
Czekoladowe ciasto z gruszkami i 郵iwkami

Ciasto z gatunku tych najprostszych. Z reszt nie ma co si dziwi, wszak to przepis Nigelli, kt鏎 ceni za nieskomplikowane i niezbyt pracoch這nne receptury. Smak ciasta jest fantastyczny: czekoladowy, z lekk nut s這dyczy. Idealny dla os鏏, kt鏎e nie lubi przes這dzonych wypiek闚. Ogl康aj帷 program Nigelli zauwa篡豉m, i jej ciasto ma nieco p造nn konsystencj. Chc帷 unikn望 tego efektu, doda豉m wi璚ej m彗i. W oryginalnym przepisie Nigella u篡豉 gruszek z syropu. Korzystaj帷 z dobrodziejstw jesieni, postanowi豉m zast徙i je 鈍ie篡mi owocami. W zwi您ku z tym, 瞠 mia豉m pod r瘯 r闚nie 郵iwki, zdecydowa豉m si urozmaici nieco przepis i u篡 obydwu rodzaj闚 owoc闚 (po這w blachy wy這篡豉m gruszkami a drug po這w 郵iwkami. Po spr鏏owaniu stwierdzam, i ciasto z gruszkami smakuje poprawnie, ale ze 郵iwkami to ju ca趾owity ob喚d! Zach璚am wi璚 do eksperyment闚 i 篡cz smacznego :)

Czekoladowe ciasto z gruszkami i 郵iwkami (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

  • 125 g m彗i pszennej (aby uzyska bardziej zwart struktur u篡豉m 140 g m彗i)
  • 125 g cukru
  • 25 g kakao
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • kilka umytych, osuszonych i przekrojonych na p馧 gruszek/郵iwek

Nat逝szczon form wy這篡 owocami. Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. Sk豉dniki na ciasto umie軼i w robocie kuchennym i wyrobi na g豉dk mas. Gotow mas przykry owoce. Piec oko這 25-30 minut.

 
1 , 2
Durszlak.pl


Kontakt do mnie