poniedzia貫k, 06 lutego 2012
Ciasto na pizz i sos pomidorowy

O pizzy wiele pisa nie trzeba. To proste w przygotowaniu i syc帷e danie zna chyba ka盥y. Sekret smacznej pizzy tkwi nie tylko w odpowiednio dobranych dodatkach, ale r闚nie we w豉軼iwej grubo軼i cie軼ie i smacznym sosie. Ciasto, kt鏎e dzi proponuj jest cieniutkie, przepyszne i proste w przygotowaniu. Jego elastyczno嗆 sprawia, 瞠 z 豉two軼i poddaje si wa趾owaniu, bez ryzyka powstawania jakichkolwiek ubytk闚. Ca這軼i dope軟ia doskona造 pomidorowy sos. Receptura, kt鏎 stosuj, od d逝窺zego czasu kr捫y w internecie. Poleci mi j m鎩 Brat – niekwestionowany pizzowy mistrz. Z uwagi na fakt, i nie ka盥emu mo瞠 smakowa, to co smakuje mnie, podaj przepis tylko na ciasto i sos. Zach璚am do samodzielnych eksperyment闚 z dodatkami :)

Ciasto na pizz

(cienkie ciasto o wymiarach standardowej blachy z wyposa瞠nia piekarnika)

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 0,5 szklanki ciep貫j wody
  • 20 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • ¾ 造瞠czki cukru
  • 5 造瞠k oliwy
  • 0,5 造瞠czki soli

Przygotowa zaczyn. W ciep貫j wodzie rozpu軼i cukier, pokruszone dro盥瞠 i 1 造磬 m彗i. Dok豉dnie wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce, aby dro盥瞠 mog造 wyrosn望. W misie robota kuchennego umie軼i reszt m彗i, s鏊 i oliw. Doda wyro郾i皻y zaczyn i wyrobi. Nale篡 zwr鏂i uwag, i wyrobione ciasto b璠zie dosy twarde i nie utworzy zwartej, jednolitej masy. Jest to prawid這wy efekt. Wyrobione ciasto prze這篡 do misy i odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i. Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na opr鏀zonej m彗 stolnicy lub blacie, u這篡 na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze i uformowa rant. Posmarowa sosem pomidorowym, posypa startym serem i ob這篡 dowolnymi dodatkami. Piec w 230 stopniach w trybie termoobiegu przez oko這 17 minut.

Sos pomidorowy do pizzy

  • 3 ma貫 pomidory
  • 3 z帳ki czosnku
  • 1 du瘸 cebula
  • 1 czubata 造瞠czka ostrej papryki
  • 3 szczypty bazylii
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 造磬a koncentratu pomidorowego
  • mas這 do sma瞠nia

Pomidory sparzy, obra ze sk鏎ki i pokroi w kostk. Odstawi na bok. Cebul i czosnek drobno pokroi. W rondelku rozgrza mas這 i doda do niego papryk. Wymiesza, a nast瘼nie wrzuci cebul i czosnek. Podsma篡, doda pomidory i dusi do momentu, a pomidory si rozpadn. Doda s鏊, bazyli i koncentrat pomidorowy. Dok豉dnie wymiesza i gotowa przez chwil. Zestawi z palnika do ostudzenia. Tak przygotowanym sosem posmarowa pizz. Dodam r闚nie, 瞠 dodaj帷 do sosu mi瘰o mielone i makaron, otrzymamy smaczne spaghetti. Nadmiar sosu mo積a zamrozi.

pizza

czwartek, 12 stycznia 2012
Kruche piero磬i z kapust i grzybami

Jako, i po 安i皻ach zosta這 mi troch zamro穎nej kapusty z grzybami, postanowi豉m spo篡tkowa j tw鏎czo ;) i przygotowa豉m pierogi. Zrezygnowa豉m jednak z tradycyjnego ciasta i zast徙i豉m je kruchym. Takim sposobem powsta造 pyszne piero磬i - bardzo delikatne w smaku, oblane po造skliwym rumie鎍em i rozkosznie chrupi帷e. Idealne do barszczu lub samodzielnego podgryzania jako przek御ka, kt鏎 鄉ia這 mo積a skonsumowa bez pomocy sztu熯闚. Doskona貫 zar闚no na ciep這 jak i na zimno. Dodam r闚nie, i kruche pierogi z wytrawnym nadzieniem mo積a z powodzeniem zmieni w s這dki pasztecik wype軟iony owocami lub konfitur. Wszystko zale篡 od preferencji smakowych piekarza ;) Zach璚am do pieczenia, a przepis dodaj do akcji "Nie wyrzucam jedzenia!".


Kruche piero磬i z kapust i grzybami (ok. 24 sztuki)

Ciasto:

  • 2 szklanki m彗i krupczatki
  • p馧 kostki mas豉
  • 1 du瞠 jajko (lub dwa ma貫)
  • szczypta soli
  • 1 rozm帷one jajko (do posmarowania wierzchu pierog闚)
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany (je郵i ciasto b璠zie zbyt 軼is貫)


Farsz:

  • kapusta z grzybami lub dowolna wariacja


Sk豉dniki na ciasto 陰czymy przy pomocy robota, wyrabiaj帷 a b璠zie spr篹yste. Wyrobion mas owijamy w foli i wk豉damy na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto rozwa趾owujemy i wykrawamy okr庵貫 kszta速y (ja u篡豉m do tego celu fili瘸nki). Na ka盥e ko這 nak豉damy farsz, a nast瘼nie szczelnie zalepiamy boki. Wierzch piero磬闚 smarujemy rozm帷onym jajkiem. Dzi瘯i temu pierogi b璠 b造szcz帷e, rumiane, ale przede wszystkim nie rozklej si w trakcie pieczenia. Pierogi uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, kt鏎 wstawiamy do nagrzanego do ok. 220 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, do uzyskania z這tobr您owej barwy. Smacznego :)

Piero磬i

Przepis pochodzi z mojego dawnego bloga.

wtorek, 22 listopada 2011
Tarta serowa z suszonymi pomidorami

Co zrobi, gdy rodzinie przejad造 si ju ziemniaki? Ot, egzystencjalne pytanie, a jak瞠. Wszak je嗆 co trzeba, a cz這wiek aby zachowa swe cz這wiecze雟two, opr鏂z kartofli i schabowego potrzebuje te troch odmiany, a nawet - 瞠 o鄉iel si tak powiedzie - chwilowej mi瘰nej abstynencji. C騜 pocz望 w takiej sytuacji? Najlepiej co upiec. Co wytrawnego i bardzo dobrego. Poetycko spraw ujmuj帷 - tak s這n s這dycz. Tart dla przyk豉du. Z oliwkami, suszonymi pomidorami i chrupi帷ymi kawa趾ami migda堯w. Na pysznym serowym spodzie. Zachwycaj帷a uroda takiego dania, jego kusz帷y zapach i syc帷e wn皻rze b璠 dla wszystkich znudzonych pospolitymi obiadami smakowit odmian. Kto w to wchodzi?

Tarta serowa z suszonymi pomidorami (forma o 鈔ednicy 26 cm)

Sk豉dniki na ciasto

  • 150 g zimnego mas豉 pokrojonego na kawa趾i
  • 1 szklanka m彗i
  • 150 g startego 鄴速ego sera

Sk豉dniki na nadzienie

  • 4 jajka
  • s這iczek oliwek nadziewanych migda豉mi o pojemno軼i 140 g *
  • 3 ma貫 cebule
  • kilka suszonych pomidor闚 do u這瞠nia na wierzchu tarty**
  • s鏊 i pieprz do smaku

Ser, mas這 i m彗 wyrobi robotem kuchennym na jednolite ciasto. Wstawi na godzin do zamra瘸rki. Nat逝軼i form i wylepi j dok豉dnie ciastem. Nak逝 widelcem w kilku miejscach. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowa nadzienie. Roztrzepa jajka i doda do nich pokrojone oliwki, migda造 oraz cebul. Doda s鏊 i pieprz do smaku, a nast瘼nie dok豉dnie wymiesza. Mas wyla na upieczony sp鏚. Na wierzchu u這篡 suszone pomidory. Ca這嗆 wstawi do piekarnika i zapieka przez ok. 20 minut w 180 stopniach a masa si zetnie. Podawa na ciep這.

*kupuj w Lidlu

**zu篡豉m 3/4 s這iczka o pojemno軼i 280 g

Inspiracja: Kuchnia, nr 11-2011, s. 36


poniedzia貫k, 22 sierpnia 2011
Bu貫czki z pieczarkami

Bu貫czki z pieczarkami. Pachn帷e, chrupi帷e, doskona貫 na ciep這 i szalenie proste w przygotowaniu. Znikaj w mgnieniu oka. Przepis pochodzi z bloga Pluskotki. Odrobin go jednak zmodyfikowa豉m, bo do cz窷ci farszu doda豉m troch szynki i sera. W obydwu wersjach bu貫czki s r闚nie pyszne. Polecam i zach璚am do eksperymentowania z nadzieniem :)

Bu貫czki z pieczarkami (12 szt)

Ciasto

  • 2,5 szklanki m彗i
  • 0,5 szklani mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 造磬i oleju
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka soli
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1/4 造瞠czki cukru

Farsz

  • 0,5kg pieczarek
  • 1-2 ma貫 cebule
  • s鏊, pieprz do smaku

Dro盥瞠 rozpu軼i w ciep造m mleku z dodatkiem 造瞠czki m彗i i 1/4 造瞠czki cukru. Odstawi do wyro郾i璚ia. Wyro郾i皻y zaczyn po陰czy z pozosta造mi sk豉dnikami, na koniec wyrabiania, dodaj帷 olej. Nakry lnian 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut.

W tym czasie przygotowa farsz. Pieczarki pokroi w kostk i podsma篡 z cebulk. Doprawi do smaku pieprzem i sol.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na dwana軼ie cz窷ci. Ka盥 rozwa趾owa na okr庵造 placuszek (mo積a te rozp豉szczy w d這ni i lekko rozci庵n望). Na這篡 farsz i zlepia ciasto jak pieroga, 陰czenia zawijaj帷 pod sp鏚. Piec przez 25 minut w 190 stopniach.


niedziela, 07 sierpnia 2011
Muffiny z oliwkami

Muffiny s troch jak pizza. Oczywi軼ie r騜ni si od niej gabarytem i rodzajem ciasta, ale podobnie jak w przypadku w這skiego specja逝, mo積a wrzuci do nich dos這wnie wszystko. I tak muffiny smakuj 鈍ietnie zar闚no w wersji s這dkiej jak i wytrawnej. Dzi chcia豉bym si skupi w豉郾ie na tej drugiej. Skorzystawszy po raz kolejny z przepisu Nigelli Lawson na muffiny czekoladowe, postanowi豉m zmodyfikowa je nieco i nada im s這nego charakteru. Babeczki wychodz puszyste i aromatyczne. S lekko pikantne, doskona貫 zaraz po wyci庵ni璚iu z piekarnika i 鈍ietnie sprawdz si jako propozycja na ciep陰 kolacj. Gor帷o polecam :)

Muffiny z oliwkami i 鄴速ym serem (ok. 15 sztuk)

  • 250 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 du瞠 jajko
  • ok. 15 oliwek nadziewanych czosnkiem, przekrojonych na po堯wki
  • 1 1/2 plastra 鄴速ego sera, porwanego na kawa趾i
  • 1/4 造瞠czki pieprzu (lub w zale積o軼i od upodoba)
  • 1 1/2 造瞠czki papryki s這dkiej (lub w zale積o軼i od upodoba)
  • 2 造瞠czki suszonej natki pietruszki (lub w zale積o軼i od upodoba)

Piekarnik rozgrza do temperatury 200 stopni. W wi瘯szej misce po陰czy suche sk豉dniki (z oliwkami i serem w陰cznie), a w mniejszym naczyniu po陰czy mokre. Mokre sk豉dniki doda do suchych i szybko wymiesza. Foremki wy這篡 papilotkami i nape軟i ciastem do 3/4 wysoko軼i. Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut do zrumienienia wierzchu. Smacznego :)


Durszlak.pl


Kontakt do mnie