poniedzia貫k, 28 lutego 2011
Czekoladowe babeczki sernikowe

Ten wypiek trudno jednoznacznie okre郵i. U篡te sk豉dniki niezbicie przemawiaj za tym, i jest to sernik. Konsystencja bardziej przypomina jednak piank, kt鏎a jest leciutka i przys這wiowo rozp造wa si w ustach ;) Smak? S這dkawy ser i deserowa nuta kakao. Ca這嗆 ubrana w form babeczki "na dwa k瘰y". Deser przy kt鏎ym si odp造wa i kt鏎y posmakuje nawet tym ,kt鏎zy za sernikami nie przepadaj.

Czekoladowe babeczki sernikowe (10 sztuk)

  • 200 g serka homogenizowanego o samku waniliowym
  • 2 bia趾a
  • 2-3 造磬i cukru
  • 造瞠czka kakao
  • szczypta soli

Rozgrza piekarnik do temperatury 180 stopni. Bia趾a ubi na sztywno ze szczypt soli, stopniowo dodaj帷 cukier. Serek wymiesza z 造瞠czk kakao i stopniowo, delikatnie dodawa do bia貫k a do po陰czenia w jednolit mas. Ciasto nak豉da do papilotek umieszczonych w foremkach do babeczek, do 3/4 ich wysoko軼i. Piec przez 20 minut. Po tym czasie wy陰czy piekarnik i zostawi w nim babeczki jeszcze przez 10 minut. Smacznego :)

鈔oda, 23 lutego 2011
Ciasto z kremem ananasowym

Puszysty biszkopt, kawa趾i ananasa, krem, kokosowa beza. Du穎 jasnych kolor闚 i wyrazistych, orze德iaj帷ych s這dycz smak闚. To propozycja dla wszystkich, ceni帷ych s這dkie acz nieprzes這dzone nuty. Ciasto doskonale sprawdzi si jako deser w trakcie ka盥ego spotkania, najlepiej smakuj帷 w duecie z fili瘸nk kawy. S這dko polecam :)

Biszkopt (blacha o wymiarze 40x24 cm)

akcja karnawalowo mi

  • 6 jaj
  • ¾ szklanki m彗i tortowej
  • ¾ szklanki m彗i krupczatki
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 czubata szklanka cukru
  • szczypta soli
  • woda z sokiem z ananas闚 do nas帷zenia

Beza

  • 4 bia趾a
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 200 g wi鏎k闚 kokosowych
  • szczypta soli

Krem

  • 1 puszka ananas闚
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 3 造磬i cukru
  • 4 鄴速ka
  • 1 kostka mas豉

Biszkopt

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Mieszank m彗 i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie 造磬 a do powstania p璚herzyk闚 powietrza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia blachy i piec przez oko這 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Beza

Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z wi鏎kami kokosowymi. Na wy軼ie豉n papierem do pieczenia blach wy這篡 mas i piec oko這 45 minut w temperaturze 90 – 100 stopni.

Krem

Budy rozrobi w ½ szklance wody z cukrem i ugotowa na soku ananasowym. Ugotowany, bardzo gor帷y budy po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera. Mas odstawi do ostygni璚ia. Gdy budy b璠zie zimny, doda mas這 oraz pokrojone w kostk ananasy. Biszkopt posmarowa kremem ananasowym, a na wierzch po這篡 bez.

poniedzia貫k, 21 lutego 2011
Cytrynowe babeczki z bia陰 czekolad

Sta豉m w kolejce po bu趾i i przyciskaj帷 nos do szklanej gabloty, wpatrywa豉m si w s這dki rz康 kostek rafaello, ekler闚, p帷zk闚, sernik闚 i ciastek cappuccino. Kontrastowy widok ciemnych czekolad i bladych krem闚, w ciep造m 鈍ietle lamp i otoczeniu subtelnych oran篡 chlebowych sk鏎ek, jawi si jako obraz najbardziej wyrafinowanej pieszczoty dla zmys堯w. „A mo瞠 by tak to rafaello?” – pomy郵a豉m. Szybko jednak rozwia豉m t, towarzysz帷 chwili s豉bo軼i, my郵 i dopu軼i豉m do g這su rozs康ek. „Po co kupowa, skoro mo積a upiec co w豉snor璚znie, bez polepszaczy, konserwant闚 i sztucznych barwnik闚” – stwierdzi豉m wznio郵e i przeprowadzi豉m szybk selekcj przepis闚, kt鏎e magazynuj w swojej g這wie i kt鏎e regularnie rozbudowuj o nowe pozycje, pokonuj帷 kolejne szczeble drabiny s這dkiego wtajemniczenia (chocia niekt鏎zy twierdz, i jest to po prostu drabina szale雟twa ;)). Naby豉m bu趾i, po czym skierowa豉m swoje kroki na targ. Stragany pi皻rzy造 si tutaj r騜nokolorowymi stosami warzyw i owoc闚, pobudzaj帷 kulinarne my郵enie oraz podsuwaj帷 inspiracje. Moj uwag przyci庵n窸y cytryny. 草速e jak brzuszki sikorek przypomnia造 mi o cytrynowych babeczkach, kt鏎e kiedy wypatrzy豉m na blogu joyofbaking. Po powrocie do domu wyci庵n窸am kuchenne utensylia i zabra豉m si za produkcj wed逝g odrobin zmodyfikowanego przepisu. Efekt by absolutnie luksusowy. No i bez polepszaczy i sztucznych barwnik闚 ;)

Cytrynowe babeczki z bia陰 czekolad (oko這 17 sztuk)

  • 260 g m彗i tortowej
  • ¼ 造瞠czki soli
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ¼ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 113 g mas豉
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 240 ml kwa郾ej 鄉ietany
  • sk鏎ka otarta z jednej du瞠j cytryny
  • 造磬a sto這wa soku z cytryny
  • pokrojona tabliczka bia貫j czekolady

Piekarnik rozgrza do 200 stopni. W ma造m naczyniu wymiesza s鏊, m彗, proszek do pieczenia, sod i czekolad. W drugim naczyniu utrze mas這 z cukrem, a nast瘼nie doda jajka i ubija a ca這嗆 dobrze si po陰czy. Do mikstury doda 鄉ietan, sk鏎k oraz sok z cytryny i ponownie wymiesza. Doda sk豉dniki mokre do sk豉dnik闚 suchych i kr鏒ko wymiesza. Ca這嗆 powinna by jedynie lekko wilgotna. Ciastem nape軟ia umieszczone w foremkach papilotki, do ¾ wysoko軼i. Piec przez 18-20 minut. Po przestudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

Kilka s堯w o foremkach

Je郵i chodzi o formy do babeczek, to mam cenn rad ;) Ostatnio, b璠帷 w zwyk造m, wiejskim sklepie z artyku豉mi gospodarstwa domowego, wypatrzy豉m pojedyncze, blaszane foremki do babeczek (jedn z nich wida na zdj璚iu). Naby豉m takich sztuk dziesi耩 i nie 瘸逝j. W komforcie u篡tkowania nie r騜ni si niczym od tradycyjnej, du瞠j blachy muffinkowej. W komforcie portfelowym ;) r騜ni si natomiast ca趾owicie. S po prostu miliard razy ta雟ze ;P ;) i dlatego polecam je Waszej uwadze ;) Aha. No i smacznego 篡cz ;)

niedziela, 20 lutego 2011
Gofry

Zacz窸o si od tego, 瞠 M. dosta toster. By to jednak nie byle jaki toster, bo opr鏂z blachy do opiekania kanapek, posiada r闚nie wymienne nak豉dki mog帷e wedle fantazji u篡tkownika zmieni maszyn w elektryczny grill lub gofrownic. Dziwnym jednak trafem, urz康zenie wykorzystywane by這 zaledwie w swej podstawowej funkcji. By mo瞠 przyt這czy豉 nas mnogo嗆 mo磧iwo軼i jakie 闚 cud techniki mia do zaoferowania? Trudno mi dzi wyja郾i przyczyn takiego stanu rzeczy. W ka盥ym razie toster sprawowa si doskonale. Spod gor帷ych blach wychodzi造 coraz to nowsze wersje chrupi帷ych kanapek, ciesz帷 nasze podniebienie i rozwijaj帷 kulinarny pomy郵unek.

Pewnego dnia zabrali鄉y toster do mnie. Mia s逝篡 jednorazowo, za pomoc w przygotowaniu niedzielnego 郾iadania, po czym wr鏂i do w豉軼iciela. Tak si jednak sta這, i maszyna nie wr鏂i豉 ju do M. Sposobem, kt鏎y trudno jednoznacznie okre郵i, znalaz豉 swoje miejsce w szafce, zadomawiaj帷 si w mojej kuchni na dobre. Od tego czasu wielokrotnie u篡wa豉m wypo篡czonego sprz皻u, w dalszym ci庵u wykorzystuj帷 jego potencja zaledwie w 1/3. Pozosta貫 blachy nadal znajdowa造 si bowiem w posiadaniu M. Po這穎ne wysoko na p馧ce, ca趾owicie niedost瘼nej dla cz這wieka tak nikczemnego wzrostu jak m鎩, zosta造 skazane na osamotnienie i bezduszne zapomnienie. Przy pewnej okazji, kt鏎ej szczeg馧y rozmy造 si ju w morzu innych zdarze, blachy wydobyte zosta造 na 鈍iat這 dzienne i z這穎ne mi w praktycznych darach. Ofiarodawca liczy zapewne, i jako dzier瘸wca niezwyk貫go tostera, zrobi z nich smaczny u篡tek. Jako przyk豉dny opiekun urz康zenia, nie mog豉m zniszczy pok豉danych we mnie nadziei. Gdy tylko zobaczy豉m rz康 pokrytych teflonem, u這穎nych symetrycznie kwadracik闚, pomy郵a豉m o tym, jak s這dki b璠zie jutrzejszy podwieczorek.

Gofry, kt鏎e stworzy豉m wed逝g przepisu pochodz帷ego z ksi捫ki M. Roux pt. „Jajka” sprawi造, i rozkoszny zapach wype軟i kuchni, a chrupi帷e, otulone bit 鄉ietan gofry, nieprzyzwoicie wr璚z podnios造 nam poziom cukru, napawaj帷 zmys造 s這dkim, odurzaj帷ym uczuciem cukrowej ekstazy. Nie 瘸rtuj. W celu potwierdzenia autentyczno軼i kulinarnych dozna, pozwol sobie przytoczy komentarz M wyra瘸j帷y jego uznanie wzgl璠em kraciastych delicji: „Lepsze jak z budy”. My郵, 瞠 powy窺ze stwierdzenie jest najlepsz reklam tego przepisu. Przepisu, kt鏎y zamieszczam ni瞠j, 篡cz帷 wszystkim smacznego gofrowania :)

Gofry wg M. Roux

  • 160 g m彗i tortowej
  • 15 g drobnego cukru (ja da豉m opakowanie cukru waniliowego + 造瞠czka zwyk貫go cukru)
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego mas豉 (ja u篡豉m margaryny Kasia i stwierdzam, 瞠 te mo瞠 by ;))
  • 2 jajka
  • 270 ml mleka

M彗, cukier, s鏊, mas這, dwa 鄴速ka i 1/3 mleka wymiesza na g豉dk mas, stopniowo 陰cz帷 z reszt mleka. Odstawi na oko這 10 minut. W drugiej miseczce ubi bia趾a ze szczypt soli. Delikatnie po陰czy pian z ciastem. Gotow mikstur wylewa na blaszki gofrownicy. Z uwagi na fakt, i gofrownice maj r騜n moc, uwa瘸m, i samemu trzeba wyczu, kiedy gofry s ju gotowe, kontroluj帷 po prostu ich barw i mi瘯ko嗆. Smacznego :)

sobota, 19 lutego 2011
Ciasto czekoladowo - pomara鎍zowe

W ramach Czekoladowego Weekendu proponuj przepis podpatrzony w ksi捫ce "Kitchen" autorstwa Nigelli Lawson. Fotografia nie prezentuje mo瞠 osza豉miaj帷ej wizji wyszukanego wypieku, ale jego smak jest po prostu nieziemski. To puszyste, delikatne ciasto o bardzo harmonijnym smaku i cudownym pomara鎍zowym zapachu. W dodatku bardzo proste w produkcji ;) Gor帷o polecam :)

Ciasto czekoladowo – pomara鎍zowe (forma keksowa o wymiarach 35x11 cm)

Czekoladowy Weekend

  • 150 g m彗i tortowej
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 造磬i p造nnego miodu
  • 175 g ciemnego cukru
  • 2 jajka
  • sk鏎ka otarta z dw鏂h pomara鎍zy
  • sok wyci郾i皻y z jednej pomara鎍zy

Mas這 utrze z miodem. Doda cukier i zmiksowa na g豉dki krem. Do masy dodawa na przemian m彗 i jajka, a do po陰czenia sk豉dnik闚 w jednolite ciasto. Na koniec doda sok i sk鏎k z pomara鎍zy. Zmiksowa. Ca這嗆 przela do wy這穎nej papierem do pieczenia blaszki keksowej i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzi w uchylonym piekarniku. Przyjemno軼i :)

Kruche ciasteczka

Rozpoczynaj帷 prac, cz這wiek staje przed nie lada dylematem. Co tu je嗆 przez p馧 dnia, tak aby 穎陰dek nie zak堯ca pracy umys逝 swoimi gniewnymi pomrukami? Rozwi您a豉m 闚 problem w prostej formie sa豉tek. Pomy郵a豉m jednak, i mi這 by by這 mie pod r瘯 r闚nie co s這dkiego. Co, co od鈍ie篡 pomy郵unek i podaruje odrobin luksusu kubkom smakowym. Inspiruj帷 si przepisem M. Roux, wymy郵i豉m wi璚 ciasteczka - kruche kwiatuszki o delikatnym, ma郵anym smaku wzbogaconym odrobin wanilii. Nieprzyzwoicie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 安ietne do pogryzania przed komputerem ;)

Kruche ciasteczka (oko這 25 sztuk)

  • 50 g cukru pudru
  • 125 g m彗i tortowej
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • szczypta soli
  • laska wanilii

M彗 przesia i po陰czy z cukrem pudrem i szczypt soli. Doda mas這, 鄴速ko, ziarenka wanilii a nast瘼nie ca這嗆 posieka no瞠m. Szybko zagnie嗆 ciasto, owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i w zamra瘸rce na oko這 45 minut. Rozgrza piekarnik do 190 stopni. Wych這dzone ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Jedn wstawi do lod闚ki, a drug rozwa趾owa i wycina ciasteczka o dowolnym kszta販ie. Z drug porcj ciasta zrobi to samo. Ciasteczka uk豉da na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze i piec przez oko這 11 minut, do momentu a nabior lekko z這tej barwy. Studzi na kratce. Smacznego :)

01:59, loriell , Ciasteczka
Link
Aromatyczne ciasteczka z orzechami

Ciastko jakie jest, ka盥y widzi. Okr庵貫, rumiane, maj帷e w sobie to „co”. 荑 sekretny sk豉dnik to mieszanka r騜nych orzech闚 oraz… br您owy cukier. Zapach tego specyfiku jest absolutnie obezw豉dniaj帷y, nadaj帷y wypiekom cudownego, s這dkiego aromatu. Zdecydowanie warto zaopatrzy si w ten produkt, aby pieczenie cieszy這 jeszcze bardziej. Poza tym, nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam mie w szafce s這dki dobrobyt. Przez to okre郵enie rozumiem nie szafk wype軟ion kupionymi w sklepie ciastkami czy cukierkami, ale p馧produktami z kt鏎ych sama mog wyczarowa, co mi si tylko zachce.

Poni瞠j zamieszczam przepis na ciasteczka. W oryginale, autorka proponuje je z czekolad. Ja postanowi豉m zmodyfikowa nieco receptur, czekolad zast瘼uj帷 mieszank orzech闚 i ziaren. Tutaj pragn podzi瘯owa No穎wnikowi ;), kt鏎ego boskie d這nie pokroi造 orzechy i migda造. Ostateczny efekt wyszed s這dki, chrupi帷y i pachn帷y cukrowym ob喚dem. Dodam tylko, 瞠 ciasteczka s逝篡造 za alternatyw dla s這dkiego, sklepowego drobiazgu, z kt鏎ym zwykle pojawiamy si, wybieraj帷 si do znajomych. Polecam takie s這dkie prezenty – nasycaj rozmowy przy kawie klimatem kuchennego sto逝.

Aromatyczne ciasteczka z orzechami (oko這 30 sztuk)

  • 2 ¼ szklanki m彗i tortowej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 szklanka mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 szklanka ciemnego cukru (taka ilo嗆 cukru daje naprawd intensywn s這dycz, kt鏎a nie ka盥emu mo瞠 pasowa. Proponuj wi璚 miar cukru dostosowa do w豉snych upodoba)
  • torebka cukru waniliowego dope軟iona cukrem bia造m do po這wy szklanki
  • 2 jaja
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 szklanki mieszanki pokrojonych orzech闚 w這skich, arachidowych, migda堯w, s這necznika

Piekarnik rozgrza do temperatury 175 – 180 stopni. W misce po陰czy m彗, proszek do pieczenia i s鏊. W drugiej, wi瘯szej misce, ubi mas這 oraz br您owy i bia造 cukier, a nast瘼nie doda jaja, aromat waniliowy i dok豉dnie wymiesza przy pomocy miksera. Mieszank suchych sk豉dnik闚 doda do sk豉dnik闚 mokrych i dobrze po陰czy. Do ciasta doda orzechy i ponownie wymiesza. Na wy這穎n papierem do pieczenia blach, nak豉da porcje ciasta, zachowuj帷 odleg這嗆 2 cm. Ciasto b璠zie klej帷e, dlatego mo積a sobie pom鏂, u篡waj帷 造瞠czki oraz d這ni zwil穎nych w wodzie. Porcje ciasta lekko rozp豉szcza d這ni. Ciasteczka piec do zrumienienia brzeg闚 (oko這 13 minut). Podczas wyjmowania, s這dko軼i b璠 jeszcze mi瘯kie, dlatego nale篡 ostro積ie podwa篡 je szpatu趾. Po przestudzeniu na kratce, ciastka stwardniej. Najlepsze s na drugi dzie, gdy zrobi si nieco wilgotne. Aby przyspieszy ten proces, wystawi豉m otwart, nape軟ion ciastkami puszk na balkon. Dzie by dosy wilgotny, wi璚 ciastka szybko sta造 si delikatniejsze. 砰cz smacznego :)

01:53, loriell , Ciasteczka
Link
Batoniki muesli

Puszka mleka skondensowanego straszy豉 mnie od d逝窺zego czasu. Sta豉 w lod闚ce i 造pa豉 na mnie jaskrawo軼i swojej etykiety, ilekro tylko otwiera豉m drzwi ch這dziarki. Omija豉m niewygodne 460 g, od czasu do czasu zerkaj帷 jedynie na sp鏚 opakowania celem okre郵enia daty wa積o軼i produktu. „Mam czas do marca” – powtarza豉m sobie i g堯wkowa豉m jak z mleka skondensowanego stworzy co, co nie b璠zie obrzydliwie s這dkie, mdl帷e i zalepiaj帷e. „A tak w豉軼iwie to po co ja to kupi豉m?” – zachodzi豉m w g這w, pr鏏uj帷 odtworzy tok swoich my郵i. W ko鎍u przypomnia這 mi si, 瞠 jaki czas temu chcia豉m przyrz康zi tartaletki budyniowe. Stwierdzi豉m jednak, i b璠zie to przysmak tak s這dki, 瞠 jego smak nawet mnie doprowadzi do kapitulacji. Puszk od這篡豉m wi璚, czekaj帷 na kulinarn wen i lepsze czasy.

Natchnienie, jak to zwykle z nim bywa, przysz這 nagle. Wychyn窸o zza rogu, pokazuj帷 mi przepis Nigelli na batoniki muesli. Receptura pozwoli豉 na pozbycie si puszki mleka w spos鏏 umiarkowanie s這dki ale za to bardzo po篡wny. Batoniki uda造 si znakomicie, zasycaj帷 mnie w porze drugiego 郾iadania. Polecam je uwadze tych, kt鏎zy lubi podgryza sobie r騜nej ma軼i ziarenka. To bardzo smaczna, kurza rozrywka ;P

Batoniki muesli (oko這 20 sztuk)

  • puszka mleka skondensowanego 460g
  • 680 g mieszanki dowolnych ziaren i orzech闚 (ja u篡豉m p豉tk闚 owsianych, rodzynek, orzech闚 arachidowych, orzech闚 laskowych, pestek dyni i s這necznika)

Piekarnik rozgrza do 130 stopni. Blach o wymiarach 23x33x4 cm wy這篡 papierem do pieczenia. Mleko podgrza w du篡m garnuszku i wsypa ziarna. Dok豉dnie wymiesza. Mas prze這篡 do blachy, wyr闚na i piec przez godzin. Po upieczeniu odstawi na 15 minut do przestudzenia i pokroi, zostawiaj帷 do ca趾owitego wych這dzenia. Smacznego ;)

Durszlak.pl


Kontakt do mnie