pi徠ek, 30 sierpnia 2013
Ciep貫 lody

Sezon na lody trwa. Co prawda mo瞠 nie do ko鎍a na te ciep貫, ale nic nie szkodzi. S這dycz jest s這dycz i niewa積e w jakiej formie ;) A tak na serio, to 豉kocie, kt鏎e proponuj powsta造 zupe軟ie przez przypadek. W szufladzie ze s這dyczami znalaz豉m otwarte opakowanie z piankami marshmallow. Kto wyjad je do po這wy i bezczelnie porzuci. Stwierdzi豉m, 瞠 uratuj ich godno嗆, a 瞠 akurat mia豉m wafelki do lod闚, postanowi豉m przywo豉 smak dzieci雟twa i uraczy swe podniebienie ciep造mi lodami. Eksperyment wyszed znakomicie. Przy minimum 鈔odk闚 uda這 mi si odtworzy wyj徠kowy smak i powspomina czasy wczesnej m這do軼i :)

Ciep貫 lody (4 porcje)

  • 90 g pianek marshmallow
  • ok. 20-30 g s這dkiej 鄉ietanki
  • sok z cytryny do smaku
  • wafelki do lod闚

Pianki rozpu軼i ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. Doda sok z cytryny w ilo軼i wedle uznania. Wymiesza energicznie do powstania jednolitej masy. Przela do wafelk闚 i wstawi do lod闚ki, aby masa st篹a豉. Po tym czasie mo積a ju je嗆. Pury軼i ;) mog wierzch lod闚 pola czekolad.

鈔oda, 28 sierpnia 2013
PorzeczKokos

Przepis na to ciasto podpatrzy豉m na blogu Majany. Zaciekawi mnie kokosowy krem, kt鏎y mia przypomina w smaku popularnego batonika. Po przetestowaniu receptury stwierdzam, 瞠 masa rzeczywi軼ie zbli穎na jest do, produkowanej na skal przemys這w, rajskiej pyszno軼i. Krem jest s這dki, kokosowy i doskonale wsp馧gra z kakaowym biszkoptem oraz ciemn polew. Biszkopt wyrasta na bardzo dorodny, nie opada i z powodzeniem mo積a przekroi go na p馧. Jedyn zmian jak wprowadzi豉m (opr鏂z nazwy ;)) by這 dodanie d瞠mu z czarnej porzeczki oraz nas帷zenie blat闚 alkoholem. Dzi瘯i temu wypiek nabra od鈍i皻nego charakteru i zyska dodatkowy, mi這 prze豉muj帷y s這dycz kokosowej masy, kwaskowaty smak. Gor帷o polecam to ciasto i zach璚am do wypr鏏owania go r闚nie w formie tortu.

PorzeczKokos (tortownica o 鈔ednicy 24 cm)

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • rum do nas帷zenia

Form wy這篡 papierem do pieczenia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi ze szczypt soli, powoli dodaj帷 cukier. Sztywn pian po陰czy z 鄴速kami, u篡waj帷 w tym celu miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Piekarnik rozgrza do temperatury 175 stopni. Mieszank m彗i, kakao i proszku do pieczenia przesia przez sito i dodawa do masy jajecznej, sypi帷 ostro積ie po 軼iankach naczynia. Ca這嗆 wymiesza delikatnie drewnian lub silikonow 造磬. Ciasto przela do formy i piec przez oko這 30 minut. Wystudzony biszkopt rozci望 na dwa kr捫ki.

Masa

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budy 鄉ietankowy lub waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka mas豉
  • d瞠m z czarnej porzeczki

2,5 szklanki mleka zagotowa z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypa wi鏎ki kokosowe i gotowa oko這 20 minut. Do gor帷ej masy doda mas這 i wszystko dok豉dnie wymiesza.
W 0,5 szklanki zimnego mleka rozprowadzi budy. Doda do masy kokosowej i gotuj帷, miesza do zg瘰tnienia. Odstawi do ostygni璚ia.

Polewa

Ja by豉m leniwa i u篡豉m gotowej polewy instant ;) W oryginalnym przepisie propozycja jest taka:

  • 200 g deserowej czekolady
  • 40 g mas豉

Czekolady roztopi w k徙ieli wodnej. Doda mas這 i dok豉dnie wymiesza.

Sk豉danie ciasta

Pierwszy kr捫ek ciasta u這篡 w tortownicy, nas帷zy rumem i posmarowa d瞠mem z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 3/4 masy kokosowej. Przykry drugim kr捫kiem. G鏎ny kr捫ek nas帷zy rumem, posmarowa cienk warstw d瞠mu z czarnej porzeczki i reszt kremu kokosowego. Rozprowadzi polew. Wstawi do lod闚ki, aby smaki si przegryz造.

porzeczkokos

Durszlak.pl


Kontakt do mnie